Jogas vingrinājumi pret kakla iekaisumiem

Laika apstākļi patlaban ir tādi, ka arvien biežāk nākas sajust pašam un dzirdēt no paziņām par iesnām, kakla sāpēšanu un pat bronhītu. Izrādās, katrs pats sev šajā lietā var palīdzēt ar dažādiem kakla vingrinājumiem, ko praktizē jogas un tai radniecīgu virzienu piekritēji. Ar noteikumu, ka cilvēks atsakās no asu, kairinošu, saldu, skābu, sāļu produktu pārmērīgas lietošanas. 

Fiziskie vingrojumi aktivizē kakla centru jeb čakru mugurkaulā, pretī rīklei.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Fiziskie vingrojumi aktivizē kakla centru jeb čakru mugurkaulā, pretī rīklei.

 

Fiziskie vingrojumi aktivizē kakla centru jeb čakru mugurkaulā, pretī rīklei. Noderēs arī skaņu - m, n, īpaši z, dūkšana, dziedāšana, tīrot bronhus, rīkli, deguna dobumu. Tomēr nedrīkst arī pārspīlēt.

Lauvas poza

Šis ir samērā populārs un visai sens jogas vingrojums.

Nometies uz ceļiem, atspiežoties pret tiem ar plaukstām, rokas taisnas. Acis plaši atvērtas. Sasprindzinātus pirkstus balsti pret grīdu. Noliecies uz priekšu, atstiep dibenu, rokas taisnas.

Izbāz mēli, ideāli būtu ar mēles galu sasniegt zoda galu. Pozu saglabā 10-15 sekundes. Ko tālāk? Atliek vien ievilkt mēli un aizvērt muti. Seko relaksācija. Vingrojumu var atkārtot vairākkārt, kā jau visus jogas u.tml. vingrojumus - kamēr vien ir patīkami.

Dziednieka Vitālija Karavajeva vingrojums

Atspiedies uz krēsla, mugura taisna, lāpstiņas kopā, kājas plecu platumā, sakrustotas potītes, gurni uz krēsla, plaukstas uz gurniem. galva, kakls, mugura vienā līnijā. (Šī poza ir arī noderīga, izpildot koncentrēšanās, meditācijas un elpošanas vingrinājumus. Tā saucamā "skrodera poza ir laba, bet ne obligāta.) 

Lēni izelpo, noliec galvu uz priekšu. dažas sekundes aizturi elpu (kamēr nerodas smakšanas sajūta).

Samērā lēni ieelpojot, elpa piepilda plaušu augšdaļu, vidusdaļu un lejasdaļu. Dažas sekundes aizturi elpu. Sasprindzini kakla muskuļus.

Izelpojot, ļauj gaisam brīvi izplūst no plaušām. Galva uz brīdi atkal noslīgst uz krūtīm. Vingrojumu atkārto, kamēr ir patīkami.

Ārstu un dziednieku ieteiktais vingrinājums

Reklāma
Reklāma

1.Sēdi iepriekš aprakstītajā pozā uz krēsla. Mugura, kakls taisni.

2.Ieelpo, atliec galvu atpakaļ, aizturi elpu. izelpo, galva ieņem iepriekšējo, parasto stāvokli. izpildi šīs darbības 1-3 reizes (tik daudz, lai nerastos reibonis).

3.Ieelpo, aizturi elpu. Pieliec galvu uz priekšu, tuvinot zodu krūtīm. Izelpo, galva ieņem iepriekšējo stāvokli. Arī šo un turpmākos vingrinājumus atkārto 1-3 reizes, bez pārmērībām.

4.To pašu atkārto, pagriežot galvu pa kreisi, arī 1-3 reizes.

5.Tad vēlreiz to pašu, galvu pagriežot pa labi.

6. Ieelpo, pieliec galvu pie labā pleca, cik iespējams, aizturi elpu, tad izelpo, un galva atkal ieņem parasto stāvokli.

7.To pašu atkārto, galvu pieliecot pie kreisā pleca.

8.ieelpo un aizturi elpu. Apļo galvu no kreisās uz labo pusi (3 reizes). Izelpo, un galva ieņem parasto pozu.

9. Tad vēlreiz to pašu, tikai tagad galva tiek virzīta no labās uz kreiso pusi.

 

Avots: J.A.Plaudis, E.Ozola "Dziedniecības gadagrāmata 2014" (Jumava).