Satraucoši: vīrieši Latvijā mirst no ārstējamām slimībām

Apkopojot statistikas datus par vīriešu mirstību Latvijā un tās cēloņiem, Latvijas Urologu asociācija (LUA) nonākusi pie šokējošiem secinājumiem. Mūsdienu medicīnas iespējas ļauj sekmīgi ārstēt ļaundabīgu priekšdziedzera (prostatas) audzēju, bet Latvijā ik gadus turpina pieaugt vīriešu skaits, kas no tā mirst. 

50% Latvijas vīriešu prostatas vēža ārstēšanu uzsāk ielaistā slimības stadijā.

FOTO: Arturs Šulcs

50% Latvijas vīriešu prostatas vēža ārstēšanu uzsāk ielaistā slimības stadijā.

2012.gadā no prostatas vēža miruši 394 Latvijas vīrieši, bet tas diagnosticēts 1039 jauniem pacientiem. No prostatas vēža mirušo vīriešu skaits vecumā līdz 59 gadiem, pērn pieaudzis par 16%. LUA īpašu satraukumu rada tendence pacientu un mirušo vecumam arvien samazināties. Līdz šim jaunākais no prostatas vēža mirušais Latvijā vēl nebija sasniedzis 40 gadu vecumu.

Skarbā statistika skaidrojama ar to, ka vīrieši nelabprāt apmeklē ārstu, jo īpaši urologu un uz pārbaudēm dodas vien tad, kad simptomi jau ir akūti, bet ļaundabīgie audzēji attīstījušies līdz pēdējām stadijām.

Dziļāk pētot statistikas datus, LUA secinājusi, ka vīriešu vidū kritiska ir situācija arī ar citiem uroloģiskajiem audzējiem. 2012.gadā no nieru vēža mirušo vīriešu skaits bija divas, bet urīnpūšļa vēža mirušo vīriešu skaits pat trīs reizes lielāks kā sieviešu. Skarbā statistika skaidrojama ar to, ka vīrieši nelabprāt apmeklē ārstu, jo īpaši urologu un uz pārbaudēm dodas vien tad, kad simptomi jau ir akūti, bet ļaundabīgie audzēji attīstījušies līdz pēdējām stadijām. 50% Latvijas vīriešu prostatas vēža ārstēšanu uzsāk ielaistā slimības stadijā.

 

Reklāma
Reklāma

Sieviešu skaitliskais pārsvars Latvijā nevienam nav noslēpums, un šķiet tieši tādēļ arī informatīvās kampaņas Latvijas sieviešu mirstības samazināšanai ar labiem rezultātiem tiek īstenotas jau vairākus gadus. Turpretī vīriešu veselības problēmas aktualizētas netiek un situācija ar saslimstību un mirstību ar katru gadu kļūst arvien dramatiskāka. Vidējais vīrieša vecums Latvijā ir aptuveni 10 gadus mazāks kā attīstītās Eiropas valstīs, un tas ir ļoti nopietns signāls, ka mūsu vīriešiem arī pašiem beidzot jāsāk domāt par savu veselību.