Kad bērnam tiek noteikta diagnoze - vēzis

Onkoloģiskā saslimšana - šādu diagnozi ik gadu nosaka 50 - 70 Latvijas bērniem. Septiņiem no desmit saslimušajiem izdodas šo smago slimību uzvarēt, šodien preses konferencē atzina Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimības klīnikas vadītāja, profesore Dace Gardovska.   

Ik gadu ar vēzi saslimst 50-70 bērni.

FOTO: Marika Eglīte

Ik gadu ar vēzi saslimst 50-70 bērni.

Pērn no vēža miruši 4 bērni

Pagājušajā gadā no onkoloģiskas saslimšanas miruši četri bērni, portālam mammamuntetiem.lv pastāstīja D.Gardovska. Tomēr profesore uzsver, ka Latvijas vienīgajā specializētajā hematoonkoloģijas nodaļā strādā augsti kvalificēti profesionāļi, un izārstēšanās procents ir ļoti augsts. Latvijā tas neatšķiras no tā, kādi rezultāti vēža ārstēšanā ir citās Eiropas valstīs.

 

Ar vēzi slims bērns gadā slimnīcā pavada pat 200 dienu  

Ik gadu šajā īpašajā nodaļā ārstējas no 500 līdz 700 bērnu. Lielākajai daļai pacientu slimnīcā jāatgriežas atkal un atkal - no 15 līdz pat 42 reizēm, bet vidējais ārstēšanās kurss ir ap 9 dienām. Kā atzīmēja Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša, ir bērni, kuri slimnīcā pavada no 150 līdz pat 200 dienām gadā. Valsts finansējums ārstēšanās procesam ir pietiekams, taču nodaļa ir ļoti bēdīgā stāvoklī no mājīguma un drošuma aspekta. Mazajiem pacientiem ar ļoti vāju imūnsistēmu ir nepieciešama īpaša ventilācija, gaisa filtrācija, ko pašreizējās telpās nodrošināt ir grūti.

 

Labdarības akcijā cer savākt 700 000 latu

Lai ar vēzi slimajiem bērniem un viņu vecākiem nodrošinātu mūsdienīgu vidi, kas veicina arī atveseļošanos, Bērnu slimnīcas fonds kopā ar aktīviem vecākiem, kuri bērniņi ir sasirguši ar šo grūto slimību, un citiem sadarbības partneriem, organizē īpašu labdarības akciju. Tā sākās jau pagājušā gada oktobrī un līdz šodienai kopā ir saziedoti vairāk nekā 114 000 latu. Labdarības akcija turpināsies visu šo gadu, bet kulminācija iecerēta 7.septembrī, kad tiks organizēts īpašs koncerts.

 

Reklāma
Reklāma

Vēzis bērniem un pieaugušajiem atšķiras

Vēzis bērniem un pieaugušajiem atšķiras - atšķirīga ir to daba, tie mikroskopā izskatās savādāk un citādāk padodas ārstēšanai. ja bērnam tiek diagnosticēts vēzis, tam ir milzīga ietekme uz visu ģimeni, kas cieš kopā ar bērnu, atzīmē D.Gardovska. Bērna emocionālā pasaulē ienāk neizpratne, nedrošība, bailes, arī agresija. Slimību pavada matu izkrišana, straujš svara zudums vai pieaugums, ko nevar kontrolēt, vienlaikus tiek kavēta normāla bērna augšana un attīstība. Ārstēšanās process ir ilgs un smags, tāpēc dakteriem esot patiess prieks, ka lielāko daļu pacientu mūsdienās var izārstēt.

 

Domā par personāla "nesadegšanu" 

Bērnu, kuriem noteikta diagnoze vēzis, ārstēšana emocionāli grūta ir ne tikai vecākiem, tuviniekiem, bet arī nodaļas personālam. Mediķu, kuriem ir nepieciešamais sertifikāts šo slimību ārstēšanai, skaits ir nepietiekams, arī medmāsiņām slodze ir ļoti liela. Nākotnē, kad nodaļa varētu tikt pie jaunajām telpām, iecere ir arī par personāla skaita palielināšanu, kā arī mediķi rotāciju uz citām nodaļām, lai viniem neiestātos tā dēvētais "izdegšanas sindroms". D.Gardovska norāda, - lai cik ārsts mēģinātu norobežoties, pilnībā no sava pacienta viņš nespēj "atslēgties". Kad notiekot mazo pacientu nāves gadījumu izskatīšanas, ārsti nevarot iztikt bez asarām. Šodien preses konferencē slimnīcas vadība izteica skaļu paldies nodaļas darbiniekiem, pašiem bērniem un viņu vecākiem par izturību un sapratni, jo tikai visiem kopā sadarbojoties, rezultāts būs daudz labāks.

 

Uzziņai: 1989.gadā Bērnu slimnīcā tika atklāta bērnu onkoloģijas nodaļa un uzsākta kompleksa ļaundabīgu audzēju ārstēšana. Bērnu slimnīcas 20.nodaļa ir vienīgā vieta Latvijā, kurā tiek ārstēti bērni ar šādām saslimšanām. Šobrīd hematoonkoloģijas pacienti ārstējas 1999.gadā izremontētā korpusā, kas nav sasaistīts ar centrālajām izmeklējumu telpām.