Pret migrēnu, klepu un salātos — vērtīgās gaiļbiksītes

Gaiļbiksites (Primula veris), tautā dēvētas ari par gailenītēm, gailēnam un gaiļa piešiem, ir viens no krāšņi ziedošiem pavasara augiem. Jāuzmanās gaiļbiksites dēvējot par gaiļa piešiem, jo nosaukuma dēļ tās var sajaukt ar gluži citu, turklāt indīgu augu — gaiļpiešiem jeb bruņniekpiešiem (Delphinium elatum), kurus audzē dārzos un parkos kā krāšņumaugus ar dažādas krāsas ziediem — ziliem, baltiem, violetiem.

Ziedos ir ēteriskā eļļa, cukuri, saponīni, karotīni, flavonoīdi, bet sakneņi un saknes ir bagāti ar saponīniem (pat līdz 10%), polisaharīdiem, fenolglikozīdiem un minerālvielām.

FOTO: Shutterstock.com

Ziedos ir ēteriskā eļļa, cukuri, saponīni, karotīni, flavonoīdi, bet sakneņi un saknes ir bagāti ar saponīniem (pat līdz 10%), polisaharīdiem, fenolglikozīdiem un minerālvielām.

Gaiļbiksite ir daudzgadīgs lakstaugs. Tā pārziemo ar sakneni un piesaknēm, kas ir biežāk medicīnā lietotā auga daļa. No sakneņa pavasarī veidojas spēcīga lapu rozete. Lapas plātne ir vienkārša, vesela, otrādi olveida vai lancetiska, sasniedz pat 20 cm garumu un 6 cm platumu. Ziednesis ir līdz 30 cm garš, tā galā izvietots vienpusējs ziedu čemurs. Zieda vainags dzeltens ar oranžu punktiņu uz katras vainaglapas pamata, zieda kausiņš gaiši zaļš, uzpūsts (no tā arī radies nosaukums, jo kauss atgādina gaiļa bikses). Auglis — pogaļa.

Dārzos kā krāšņumaugu audzē gan šo savvaļas augu, gan arī citas prīmulu sugas — bezstumbra, parasto, augsto, kas atšķiras galvenokārt ar ziedu krāsu. Daudzās valstis, piemēram, Francijā, Holandē un Lielbritānijā gaiļbiksites audzē ari izmantošanai pārtikā. Kaut gan aptuveni 20 prīmulu sugām ir veikti ķīmiskā sastāva pētījumi, tomēr medicinā pagaidām praktiski izmanto tikai gaiļbiksites.

Bez minētās auga pazemes daļas medicīnā izmanto arī gaiļbiksites lapas, ziedus un lakstus (lapu un ziedu maisījums), ko vāc tieši auga ziedēšanas laikā. Lapas var vākt arī pirms ziedēšanas, bet visaugstākais askorbīnskābes saturs tajās konstatēts tieši auga ziedēšanas beigās, tātad arī iedarbība tad ir visspēcīgākā. Bez askorbinskābes lapās vēl atrasti flavonoīdi, organiskās skābes, minerālvielas. Ziedos ir ēteriskā eļļa, cukuri, saponīni, karotīni, flavonoīdi, bet sakneņi un saknes ir bagāti ar saponīniem (pat līdz 10%), polisaharīdiem, fenolglikozīdiem un minerālvielām.

 

Veselīgi un garšīgi ir salāti, kas pagatavoti no gaiļbiksites lapām, dārza salātu lapām, maurlokiem, dillēm, aizdaram izmantojot krējumu vai rūgušpienu.



Gaiļbiksites drogu bioaktīvo vielu kompleksam raksturīga galvenokārt atkrēpojoša iedarbība — to nodrošina saponīnu klātbūtne, kas veicina augšējo elpceļu gļotādas sekrēta izdalīšanu un palielina skropstiņepitēlija aktivitāti, tādējādi paātrinot sekrēta evakuāciju no elpceļiem.


Svaigas gaiļbiksites lapas izmanto salātos kopā ar citiem pirmajiem pavasara zaļumiem. Veselīgi un garšīgi ir salāti, kas pagatavoti no gaiļbiksites lapām, dārza salātu lapām, maur-lokiem, dillēm, aizdaram izmantojot krējumu vai rūgušpienu. Arī gaiļbiksites ziedi, īpaši ziedu vainagi, kaut gan retāk iecienīti, ir izmantojami gan kā sastāvdaļa dažādos ēdienos, gan kā ēdienu, īpaši desertu rotājums.
 

Reklāma
Reklāma

Noderīgi

Gaiļbiksites sakneņu un sakņu novārijumu (1 ēdamkaroti sasmalcinātas drogas aplej ar glāzi verdoša ūdens, karsē ūdens peldē 30 minūtes, dzesē 10 minūtes) vai uzlējumu (1 ēdamkaroti drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 10 minūtes istabas temperatūrā ievilkties) lieto pa 1 ēdamkarotei 4-5 reizes dienā pirms ēšanas elpceļu iekaisuma, hroniska traheita un bronhīta, bronhopneimonijas ārstēšanai.
Līdzīgi gatavo lapu uzlējumu; to dzer pa 1/2-1 glāzei hipovitaminozes novēršanai, gripas, pneimonijas, bronhīta, podagras un reimatisma ārstēšanai. Gaiļbiksites ziedus izmanto jauktajās tējās pret klepu un elpceļu iekaisumiem, dažkārt ari ikdienas tēju aromatizēšanai.


No svaigiem gaiļbiksites lakstiem var gatavot sulu, ko lieto pa 1-2 ēdamkarotēm pirms ēšanas, uzdzerot ūdeni. Lieto kā organisma spēcinātāju, migrēnas, galvas reiboņa, bezmiega, garā klepus ārstēšanai.

Saistītie raksti