Vēnu ārstēšanā viss sākas ar precīzu diagnozi

Vēl salīdzinoši nesen – pirms gadiem divdesmit trīsdesmit – vienīgais vēnu ārstēšanas veids bija operācijas, ko ķirurgi veica "uz redzi" un ar ļoti lieliem griezieniem, kas pacientiem bija kropļojoši. Mūsdienās varikozo vēnu ārstēšanā izmanto modernas medicīniskas tehnoloģijas un kombinētas terapijas, tā nodrošinot ļoti labu rezultātu. Tuvāk par to saruna ar "Dr. Mauriņa Vēnu centra" ķirurgu, flebologu Andi Rītu.

Pirms gadiem divdesmit trīsdesmit vienīgais vēnu ārstēšanas veids bija operācijas, ko ķirurgi veica uz redzi un ar ļoti lieliem griezieniem, kas pacientiem bija kropļojoši.

FOTO: Arturs Šulcs

Pirms gadiem divdesmit trīsdesmit vienīgais vēnu ārstēšanas veids bija operācijas, ko ķirurgi veica "uz redzi" un ar ļoti lieliem griezieniem, kas pacientiem bija kropļojoši.

Pastāstiet, uz kādiem vaļiem balstās mūsdienīga vēnu ārstēšana.
Tā nav iedomājama bez duplekssonogrāfijas jeb vienkārši sonoskopijas, jaunākās paaudzes lāzera un lāzera vada, vēnu kompresijas terapijas un, protams, flebologa – ārsta, kurš profesionāli veic savu darbu.

FOTO: Dr. Andis Rīts, ķirurgs flebologs.

 

 

 

www.venucentrs.lv

 

Svarīgākais ir precīza diagnoze, un to nodrošina ultrasonogrāfijas izmeklējums. Bez tā precīza diagnoze nav iedomājama.Sonoskopijā varam izvērtēt pacienta ādas, zemādas, centrālo un pat dziļo vēnu stāvokli, vārstuļu darbību un asins plūsmu, pārliecināties par kāju perifēro artēriju stāvokli. Tikai pēc tam, kad ir noteikta diagnoze, izvēlamies ārstēšanas metodi, kura būtu jālieto konkrētajā gadījumā.
Sonogrāfa kontrolē veicam arī pacienta kāju vēnu iezīmēšanu uz ādas pirms lāzeroperācijas, arī pati operācija noris tā kontrolē. Pēcoperācijas dienā, kad ir pirmā pārsiešana, atkal lietojam sonogrāfu, lai izvērtētu, kā ir slēgta ar lāzeru apstrādātā vēna un vai viss ir kārtībā, piemēram, vai nav kāda asinsizplūduma. Sonogrāfija ir būtiska, sākot ar vēnu izmeklēšanu un beidzot ar ārstēšanas rezultāta izvērtējumu.  


Un cik būtisks ir jaunākās paaudzes lāzera un lāzera vadu izmantojums?  
Mūsu pieredze liecina un arī vadošie Eiropas un pasaules vēnu speciālisti uzskata, ka šobrīd vēnu ķirurģijā vislabākie rezultāti ir lāzeroperācijām. Tās ir zelta standarts varikozo zemādas vēnu ārstēšanā. "Dr. Mauriņa Vēnu centrā" izmanto jaunākās paaudzes diožu lāzeru ELVeS, kam ir 1470 nanometru viļņa garums, kā arī radiālie lāzera vadi. Tie salīdzinājumā ar iepriekšējās paaudzes lineārajiem lāzera vadiem mazāk sakarsē un bojā apkārtējos vēnas audus, neradot asins izplūdumus vai pat kaut kādus jušanas traucējumus.
Vēlos arī uzsvērt, ka mūsdienīga vēnu lāzeroperācija nav iedomājama bez atsāpināšanas, kas tiek veikta pacientam saudzīgi pa vēnas gaitu.

Reklāma
Reklāma


Vai operācija tiek kombinēta arī ar kādām citām ķirurģiskām metodēm?
Jā, piemēram, ar miniflebektomiju jeb Varadeja metodi, kuras ieviešana uzskatāma par nozīmīgu soli varikozo vēnu ārstēšanā. Izmantojot miniflebektomiju, zemādas vēna tiek izoperēta caur ļoti maziem griezieniem ar mazu āķīšu palīdzību. Uz grieziena vietām nav nepieciešams likt šuves, var izmantot plāksterus. Piemēram, stumbra vēnu izoperējam ar lāzeru, bet mazos vēnu sānu zarus izvelkam ar āķīšiem. Savas darbības rūpīgi kontrolējam sonoskopiski.   


Kādas mūsdienīgas vēnu ārstēšanas metodes piedāvājat tiem pacientiem, kas var iztikt bez operācijas?  
Protams, ne vienmēr vajadzīga lāzeroperācija. Varikozu vēnu ārstēšanai iespējams izmantot arī skleroterapiju – medikamentozu metodi, kad ar ķīmisku preparātu tiek panākta vēnas slēgšana. Vēnu kapilāru un nedaudz lielāka kalibra vēnu ārstēšanā ar skleroterapiju var panākt ļoti labu kosmētisku efektu un pacientam minimālu traumatizāciju. Šī metode kļuva modernāka, pateicoties medikamenta ievadīšanai putu tehnikā. Atbilstoši asinsvada lielumam ārsts izvēlas preparāta koncentrāciju – 0,1%, 1% vai 3% – jo vēnai lielāks diametrs, jo tā būs augstāka.   
Gadījumos, kad ar skleroterapiju tiek slēgti vēnu kapilāri un nelielās zemādas retikulārās vēnas, sonogrāfa izmantošana nav nepieciešama, bet, ja ar šo metodi ārstē stumbra vēnas, tad precīzai adatas ievadīšanai vēnā un zāļu plūsmas kontrolei tas tiek izmantots.  
Būtiski, ka skleroterapijas procedūras ir lētākas, taču atšķiras arī rezultāti – pēc lāzeroperācijas vēna faktiski uzreiz ir slēgta, bet pēc zāļu ievadīšanas vēnā vēlamais rezultāts – vēnas slēgums – būs pēc kāda laika.  


Un kādos gadījumos pacientam iesakāt kompresijas terapiju?
Kompresijas terapija ir mūsdienīgās vēnu ārstēšanas sastāvdaļa. To izmanto gan pēc vēnu operācijām, gan pēc skleroterapijas, gan ārstējot dziļo vēnu trombozi (vairs nekāda gultas režīma, bet gan medikamentozā – mazmolekulāro heparīnu – un kompresijas terapija, kas palīdz tromba uzsūkšanās procesā). Vēnu kompresijas zeķes jāvelk arī tad, ja ir limfostāze (izpaužas ar kāju pietūkumu).
Kompresijas terapija var būt arī profilaktiska, piemēram, vēnu kompresijas zeķes jānēsā, lai neveidotos vēnu varikoze (grūtniecēm). Vēnu zeķes nozīmē ārsts, atkarībā no patoloģijas iesakot pirmās līdz trešās kompresijas klases izstrādājumus.


Un nobeigumā par ārsta profesionālo varējumu. Kur jūs esat apguvis mūsdienīgam ķirurgam flebologam nepieciešamās prasmes?  
Vēnu patoloģiju diagnostikā un ārstēšanā specializējos kopš 2000. gada, apmeklējot gan modernās fleboloģijas pamatlicēja Varadeja kursus Frankfurtē, piedaloties Baltijas, Vācu un Starptautiskās fleboloģijas biedrības rīkotajos kongresos un konferencēs, kā arī tepat uz vietas Latvijā daktera Mauriņa rīkotajās starptautiskajās meistarklasēs, ko vada Eiropā atzīti ķirurgi flebologi. Šajās meistarklasēs gūstu ne tikai jaunu pieredzi, bet arī pārliecinos, ka mūsu centrā vēnas ārstējam atbilstoši Eiropas un pat pasaules līmenim.  

 

"Dr.Mauriņa vēnu centrs"

tel.67610217; 67315316