Probiotiķi var līdzēt rotavīrusa gadījumā

Rotavīruss ir viens no Reoviridae vīrusu grupas pārstāvjiem, kuri izraisa tā saucamo "vēdera gripu" un ir biežākais iemesls stacionēšanai jaundzimušajiem un bērniem ar caureju visā pasaulē.

Vai probiotiķu lietošana var būt noderīga rotavīrusa infekcijas gadījumos?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vai probiotiķu lietošana var būt noderīga rotavīrusa infekcijas gadījumos?

Pavisam iz zināmas 5 rotavīrusa sugas — A, B, C, D un E, no kurām A izraisa 90% infekcijas starp cilvēkiem. Vīruss izplatās fekāli-orālā ceļā un nonākot kuņģa-zarnu traktā tas bojā tievo zarnu šūnas, tādejādi izraisot kuņģa-zarnu trakta iekaisumu — gastroenterītu.   

Kā bērnam izpaužas rotavīrusa infekcija? 
Pēc inkubācijas perioda, kas biežāk ir 48 stundas, slimība sākas akūti ar it kā saaukstēšanās simptomiem — iesnas un sāpošs kakls, kuriem pievienojas augsta temperatūra (38o C un augstāk). Vēlāk parādās nepatīkama sajūta vēdera augšdaļā, vemšana un caureja, kas ir ūdeņaina, vispārējs vājums un slikta apetīte. Parasti infekcija norit 3-7 dienas, bet var arī ievilkties līdz 2 nedēļām.

Kāda palīdzība bērnam ir nepieciešama? 
Būtiskākais ir papildus šķidruma uzņemšana ar organismam nepieciešamiem sāļiem (Na, K), lai novērstu tā atūdeņošanos, smagākos gadījumos var būt nepieciešama intensīvā terapija

Vai probiotiķu lietošana var būt noderīga rotavīrusa infekcijas gadījumos?
Acidofīlo laktobaktēriju lietošana kopā ar rehidratācijas terapiju samazināja ūdeņainas caurejas biežumu pirmo 24 stundu laikā, kā arī caurejas norises ilgumu, salīdzinot ar placebo.1 Lactobaktērijas tāpat uzlabo akūtas diarejas norisi hospitalizētiem bērniem, samazinot rotavīrusa izdalīšanās periodu un uzturēšanās laiku slimnīcā2.  

Ceļošana un probiotiķi. Kas ir ceļotāju caureja (CC)?
Tā ir akūta zarnu infekcija, kuras laikā nozīmīgi palielinās zarnu motorika, ko bieži pavada zarnu spazmas, slikta dūša, vēdera uzpūšanās un drudzis  Biežākie izraisītāji ir enterotoksikogēniskais E. coli celms, salmonellas, šigellas, kampilobaktērijas, vienšūņi vai lamblijas, Entamoeba histolytica un rotavīrusi vai Norvalka vīrusi  Šī kaite  piemeklē teju pusi (30 — 50%) Eiropas valstu ceļotājus, kuri pavada divas vai vairāk nedēļas jaunattīstības valstīs.

Kā var saslimt ar CC un kā tā izpaužas ?
Saslimt ar ceļotāju caureju var, lietojot (norijot) ar izkārnījumiem inficētu pārtiku vai ūdeni. Neatbilstoši rīkojoties, var inficēt gan termiski apstrādātu, gan termiski neapstrādātu pārtiku. CC parasti sākas pēkšņi pirmajā ceļojuma nedēļā, šķidra vēdera izeja ir četras vai piecas reizes dienā (dažkārt biežāk). Caureja vidēji ilgst trīs vai četras dienas, taču aptuveni 10 % gadījumu diareja norit ilgāk nekā nedēļu un aptuveni 15 % slimnieku novēro vemšanu, bet līdz 10 % slimnieku caureja ir kopā ar drudzi vai vēdera izejai ir asiņu piejaukums.


 

Kā izsargāties no ceļotāju caurejas?
* Rūpīgi nomazgājiet rokas pirms ēšanas vai pirms turat ēdienu savās rokās, un vienmēr mazgājiet tās pēc tualetes apmeklējuma.
* Nelietojiet ūdeni, ja ir kaut mazākās šaubas par tā tīrību un atbilstību lietošanai. Tas attiecināms gan uz ūdeni, no kura tiek gatavoti ledus gabaliņi, gan ūdeni, ko lietojam tīrot zobus.
* Droša dzeramā ūdens pudelītēm jābūt hermētiski aiztaisītām.
* Droši varat dzert karstu kafiju vai tēju, putojošus dzērienus, alu un vīnu.
* Pirms ceļojuma, ceļojuma laikā un pēc tā lietojiet probiotiķus.

Reklāma
Reklāma

 

1. Simakachorn N et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000
2. Rosenfeldt et al., Pediatr Infec Dis 2002;21:411