Zobārsti iesaka pievērst lielāku uzmanību mazuļu zobu veselībai!

Regulāri zobārsta apmeklējumi ir svarīgi Jūsu bērnu mutes veselībai. Bieži vien vecāki ir pārsteigti, kad mēs iesakām apmeklēt zobārstu jau no paša pirmā bērna zobiņa. Jo agrāk tiks apmeklēts zobārsts, jo ātrāk varēs novērst problēmas, kas varētu rasties nākotnē,” uzsver zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga speciālisti.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Speciālisti ir pārliecināti, ka ar atbilstošu zobu aprūpi mājās, regulāriem zobārsta apmeklējumiem un profilaktiskām procedūrām, bērnam būs veseli un skaisti zobi. Tomēr viss sākas ar zobu šķilšanos. Jāatceras, ka katrs bērns ir individuāls, un katram bērnam piena un arī pastāvīgie zobi šķilsies pēc savas „programmas”. Pastāv versija, ka meitenēm zobiņi šķiļas agrāk nekā zēniem vai arī ka to nosaka piederība konkrētai rasei, taču tie ir tikai minējumi. Patiesība ir tāda, ka katram no mums šis process ir ģenētiski noteikts un dzimumam vai rasei nav izšķirīgas nozīmes.

Zobu šķilšanās
Nav jāsatraucas, ja piena zobu nav gada vecumā. Uzskata, ka piena zobi var sākt šķilties 15–18 mēnešu vecumā, un tas nenozīmē, ka bērns nav vesels. Protams, šī lieta jāpārrunā ar ārstu, lai izslēgtu, piemēram, D vitamīna trūkumu, kas arī var aizkavēt piena zobu šķilšanos.

Zobu šķilšanās laikā bērna imunitāte ir ievainojamāka, tāpēc mammām un tētiem jābūt piesardzīgiem, jo šai laikā ļoti viegli saķert kādu vīrusu. Ja bērns ļoti siekalojas, tas var radīt problēmas aukstā laikā. Tad bērna sejas ādai, īpaši ādai ap muti, jāpievērš īpaša uzmanība. Pirms iešanas ārā jālieto aizsargkrēms.

Daudzām zobu problēmām, kā piemēram, smaganu saslimšanas, zobu jutība, par pamatu var būt tieši nepareiza zobu tīrīšana.

Sāpīgās smaganas varam apstrādāt ar anestezējošiem geliem, piemēram, Dentinox. Ir bērni, kam patīk, ka smaganas parīvē. Aptiekās nopērkami uzpirkstenīši, ko mamma var uzvilkt pirkstā un parīvēt mazuļa smaganas. Šo uzpirksteni var izmantot arī zobu tīrīšanai. Nevajag baidīties lietot bērnam pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļus — ja bērnam ir liels diskomforts un sāpes, mums šis stāvoklis jāatvieglo. Konsultējieties ar ārstu un izvēlieties tieši jūsu bērnam piemērotus medikamentus. Arī par homeopātijas līdzekļiem ieteicams konsultēties ar ārstu.

Piena zobu kopšana
Piena zobi mūsu bērniem ir vajadzīgi gan ēšanai, gan pareizas runas attīstībai, gan arī estētikai. Ļoti svarīgi ir nezaudēt piena zobus pirms laika, jo piena zobi rada un saglabā vietu pastāvīgajiem zobiem un piena zobiem ir svarīga loma sakodiena attīstībā. Pāragri zaudējot piena zobus, var aizkavēties pastāvīgo zobu šķilšanās, kā arī tas var ietekmēt pastāvīgā sakodiena veidošanos.

Zobārsts Dr. Armands Ozoliņš stāsta, ka būtisks uzlabojums mutes veselībā Latvijā nav vērojams. Pēdējos gados praktiski nav mainījies KPE (kariozo, plombēto, izrauto zobu kopsumma pret pacientu skaitu) indekss pastāvīgajiem zobiem 6 un 12 gadus veciem bērniem, kā arī šis rādītājs joprojām ir augsts un nav izdevies to samazināt līdz 1,5, kā tas ir paredzēts Pasaules veselības organizācijas politikas pamatnostādnēs saistībā ar zobu veselību. Pēdējo 5 gadu periodā 12 gadus veciem bērniem vidējais KPE indekss bijis virs 3, 2008. un 2009. gadā šis rādītājs saglabājas nemainīgs un ir 3,0. Armands Ozoliņš uzsver: "Ja bērniem iespējams veikt zobu profilaksi ar rūpēm par zobu un mutes higiēnu, tad pieaugušajiem un pensionāriem līdz tikai ārstēšana. Tāpēc ārkārtīgi svarīgi, lai jau pirmo rūpju pamatā par piena zobiem būtu pareiza zobu tīrīšana, sabalansēts un veselīgs uzturs". Daudzām zobu problēmām, kā piemēram, smaganu saslimšanas, zobu jutība, par pamatu var būt tieši nepareiza zobu tīrīšana. Bieži vien ir tā, ka  pacienti paši apzinās mutes higiēnas nepieciešamību, taču ikdienā atstāj novārtā. Šis ir labs laiks, lai sliktus ieradumus mainītu.

Pāragri zaudējot piena zobus, var aizkavēties pastāvīgo zobu šķilšanās, kā arī tas var ietekmēt pastāvīgā sakodiena veidošanos.

Mutes dobumu jākopj jau pirms pirmā zoba izšķilšanās — pēc ēšanas iesaka notīrīt bērna smaganas ar mitru marlīti. Tas mehāniski attīra mutes dobumu no ēdiena atliekām, samazina baktēriju skaitu, kā arī bērns pierod pie šīs manipulācijas. Kamēr bērnam ir tikai pāris zobiņu, var izmantot to pašu mitro marlīti vai speciālu uzpirksteni, ar ko apslauka zobiņus un smaganas. Kad bērns jau ir 8-10 mēnešus vecs un zobiņu ir vairāk, sāk radināt pie zobu birstītes. Zobu birstīti iesaka tikai atbilstošu bērna vecumam. Vecumu, kuram paredzēta birstīte, var redzēt uz zobu birstes iepakojuma. Rokturim jābūt viegli satveramam, ērti noturamam mazajā rociņā, birstei jābūt drošai — bez sīkām noņemamām detaļām utt., zobu birstes galviņai jābūt mazai, sariņiem mīkstiem un ar noapaļotiem galiem.

Birsti iesaka mainīt ik pēc 10-12 nedēļām. Parasti bērnu birstes ir ļoti krāsainas, lai pievērstu bērnu uzmanību un padarītu zobu tīrīšanas procesu saistošāku. Zobu pastu uz zobu birstītes uzliek pavisam nedaudz. Zināms, ka bērns mīl garšīgo pastu apēst — ja fluora saturs ir atbilstošs bērna vecumam, tad tas nav bīstami, bet, ja fluora saturs ir augsts (pieaugušo zobu pastas regulāra lietošana) problēma var izpausties kā fluoroze pastāvīgajos zobos (baltas līdz tumši brūnas krāsas simetriski pleķi zobu emaljā). Terapeitiskās un vecumam piemērotās devās fluors palīdz stiprināt zobu emalju. Bērniem tāpat kā pieaugušajiem zobi jātīra vismaz divas reizes dienā — no rīta un vakarā.

Skaties video, kā pareizi tīrīt zobiņus!



 

ZINĀŠANAI

 

Nenedent-baby zobu pasta pirmajiem zobiņiem ar silikona zobu birstīti. Šo birstīti var ērti uzmaukt uz māmiņas pirksta un zobu tīrīšanu pārvērst par rotaļu. Jāatceras, ka birstīti nedrīkst vilkt līdz galam, to jāvelk līdz pusei, lai netraumētu maigās smaganas.

Reklāma
Reklāma

 

 

 


Dentinox gel N  atvieglo zobu šķilšanās sāpes. Zirņa lieluma gēlu uz attiecīgās smaganu vietas uzklāt ar pirkstu vai tīru vates kociņu 2-3 reizes dienā pēc ēšanas vai pirms gulētiešanas.

 


Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai!