Mammas atklāj, vai vakcinēs meitas pret dzemdes kakla vēzi

Latvijā uzsākta valsts apmaksāta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusa (HPV) infekciju, kas daudzos gadījumos izraisa saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi. Baiba Sipeniece, Zane Vaļicka, Una Gavare un citas mammas stāsta, vai vakcinēs savas meitas.

Evelīna Strazdiņa, TV3 raidījuma Bez tabu vadītāja, meitas Beatrises (11) mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Evelīna Strazdiņa, TV3 raidījuma Bez tabu vadītāja, meitas Beatrises (11) mamma.

Skatos ar aizdomām
Evelīna Strazdiņa, TV3 raidījuma Bez tabu vadītāja, meitas Beatrises (11) mamma
"Esmu par šo vakcīnu interesējusies un cik zinu, tā 100%  nepasargā no saslimšanas, turklāt līdz galam nav izzinātas vakcīnas izraisītās blakusparādības. Mana nostāja ir skaidra: nepotēšos pati un arī meitu nevakcinēšu. Pārāk daudz ir neskaidrību. Joprojām ārsti taču nezina, kāda būs vakcīnas iedarbība ilgākā laika posmā! Bet laiks daudz ko izšķir. Vēl jo vairāk aizdomīgu mani dara šī milzīgā kampaņa, ko rīko vakcīnas ražotāji. Katrā ziņā, man būtu jāatrod ļoti uzticams ārsts, lai savas domas mainītu."
TV3 publicitātes foto.

                                          Ar bērnu neeksperimentēšu
Baiba Sipeniece – Gavare, STAR FM raidījuma Zoopasta vadītāja,  Hermīnes (3) un Grietas (11) mamma
"Jau pirms četriem gadiem, kad Latvijā parādījās pirmās ziņas par jauno vakcīnu, zināju, ka savu meitu noteikti potēšu. Vēl vairāk — pārliecības pēc esmu iesaistījusies arī šīs vakcīnas popularizēšanā. Kopš brīža, kad uzzināju, cik daudz sievietes pasaulē mirst no dzemdes kakla vēža, manī nav šaubu, ka jādara ir viss, lai mazās meitenes nākotnē no šīs sērgas pasargātu. Mana vīra brāļa sieva ir ginekoloģe un viņa vairakkārt sacījusi, ka meitenes seksuālās attiecības uzsāk arvien agrāk un neizglītotības dēļ ar dažādām slimībām slimo arvien vairāk. Ar cilvēku papilomas vīrusu ir tik viegli inficēties! Atteikties no vakcinēšanās pret šo vīrusu laikā, kad valsts apmaksā dārgo vakcīnu, manuprāt, ir vieglprātīgi. Ja mātes ir gatavas riskēt un meitas aicina no slimībām izsargāties ar pašiedvesmu vai homeopātiskām bumbiņām, tad man vienkārši nav ko teikt. Jo viena lieta, ja mēs eksperimentējam ar sevi, bet cita, ja to darām ar saviem bērniem…"
TV3 publicitātes foto.
Uzticēšos ārstam
Zane Vaļicka, aktrise un meitas Ievas (5) mamma
"Man vēl ir laiks, lai izlemtu, vakcinēt meitu vai nē, tomēr jau pašlaik zinu, ka uzticēšos ārsta viedoklim. Ja ginekoloģe teiks, ka ar šo vakcīnu varēšu novērst kādu iespējamu saslimšanu nākotnē, protams, ka to darīšu. Jo, lai pasargātu bērnu, es būtu gatava caur zemi izlīst!"

Foto kadrs no fseriāla Prāts vai instinkts.


Pagaidīšu, lai vakcīnu izpēta rūpīgāk
Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammam.lv/tetiem.lv mārketinga un satura direktore, mamma Lībai (pusotrs gads)
„Attiecībā uz dzemdes kakla vēža vakcīnu pagaidām esmu bažīga un nogaidoša — pati nevakcinēšos un, ja šobrīd manai meitai būtu 12 gadi, arī nesteigtos vakcinēt. Manuprāt, vakcīna, kura pastāv 4-5 gadus, ir ļoti, ļoti jauna un vēl nav pietiekami izpētīta, pārbaudīta. Es uzskatu, ka, pat gribēdami, mēs vēl nevaram redzīt tās atstātās sekas. Un tā kā es ticu, ka biznesa vārdā farmācijas industrija mēdz noklusēt ne tik labus pētījumu rezultātus... Piemēram, par hormonālās kontracepcijas iespējamajām blaknēm sāka runāt pat vairāk nekā pēc 10 (!) gadiem, kopš sievietes tās sāka lietot.
Kopumā es neesmu pret un neesmu par bērnu vakcinēšanu, es esmu par informētu izvēli. Tā es attiecos pret visām piedāvātajām vakcīnām, un šī nav izņēmums. Pēc 10 gadiem, kad manai meitai apritēs 12, es vēlreiz pārskatīšu dzemdes kakla vēža vakcīnu pētījumus un to, kā uz vakcīnu reaģējušas mazās meitenes. Līdz tam pati sev atgādināšu un stāstīšu meitai, cik svarīgas ir regulāras profilaktiskās pārbaudes pie ginekologa.”

Foto: Aigars Jansons
Kategoriski atteikšos!
Una Gavare, mamma meitām Eniai (9), Jasmīnei (7) un Esterei (5)
"Zinu, ka kategoriski atteikšos vakcinēt savas meitas! Mana draudzene, kas dzīvo Amerikā ir lasījusi ne vienu vien pētījumu par šo tēmu. Jau šobrīd zināms, ka vakcīna izraisa dažādas retas saslimšanas. Latvijā šāda vecāku kustība vēl nav izveidojusies, katrs cieš savu sāpi klusībā, taču taču Vācijā ļoti aktīvi darbojas vecāki, kuru bērni dažādu vakcīnu rezultātā ir smagi saslimuši. Viņi informē sabiedrību, kas ir noticis ar viņu bērniem un aicina citus vecākus šo pieredzi ņemt vērā.
Ir vēl viens pētījums, kas apliecina sekojošu likumsakarību: tās sievietes, kas veikušas abortus, ar dzemdes kakla vēzi slimo daudz biežāk nekā tās, kas nav spērušas šādu soli. Sirdī to saprotu, jo mūsu psihoemocionālā pasaule ir ciešā kontaktā ar mūsu ķermeni.
Man šķiet, ka meitenes ir nevis jāvakcinē pret HPV, bet gan jāaudzina viņās tikumība, kas vislabāk mūsu meitas pasargās no dažādām saslimšanām un nelaimēm. Ikvienam vecākam iesaku izlasīt šos materiālus par jaunajām vakcīnām (angļu valodā): www.nvic.org un www.abcnews.go.com."
Foto: Jānis Deinats

 

Savas meitas vakcinēšu!

Reklāma
Reklāma

Sindija Meluškāne, mammam.lv/ tetiem.lv līdzautore, mamma meitām Annai (4) un Grietai (3).
Uzskatu, ka vakcīna ir visefektīvākais veids, kā pasargāt savus bērnus no dzīvībai bīstamām infekciju slimībām. Manām meitām vēl jāaug, taču, ja izvēle būtu jāveic šobrīd, es būtu par vakcinēšanu. Vakcīna ir dārga, tāpēc, manuprāt, ir tikai pareizi, ka valsts to apmaksā, jo tas ļauj mammām un meitām izlemt par vai pret vakcīnu, nevis finansiālu apsvērumu dēļ, bet gan izvērtējot visus argumentus — par un pret. Pirms neilga laika pati apsvēru iespēju vakcinēties, taču sapratu, ka tas ir aktuāli tām sievietēm, kurām mainās dzimumpartneri, tāpēc manā gadījumā piemērots ir regulārs skrīnings.
Svarīgi zināt, ka Latvijā pieejamas divu ražotāju vakcīnas pret Papilomas vīrusu: GlaxoSmithKline Latvia ražotā Cervarix, kas iekļauta vakcinācijas kalendārā un Merck Sharp & Dohme ražotā Silgard, ko iespējams iegādāties par maksu. Silgard vakcīnai ASV (tur vakcīna tiek izplatīta ar nosaukumu Gardasil) novērotas nepatīkamas blaknes.
Es savu lēmumu — par labu vakcinācijai — esmu formulējusi ilgākā laika periodā, izvērtējot gan atbalstītāju, gan pretinieku argumentus un iesaku tā rīkoties arī citiem — meklēt informāciju, izvērtēt, cik uzticami ir informācijas avoti un uzņemties atbildību par savu lēmumu. Plašāku informāciju par šo un citām vakcīnām skatiet mūsu vakcinācijas kalendārā.
 

NOTEIKTI IZLASI!

Vai vakcinēt meitiņu pret dzemdes kakla vēzi? Ārstu viedokļi