Ko darīt ar paplašinātām vēnām?

Paplašinātas vēnas ir problēma, ar kuru var saskarties gan sievietes, gan vīrieši un paliekot vecākiem šī iespēja pieaug. Tomēr visbiežāk tā piemeklē sievietes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sākotnēji problēma var nešķist būtiska, tik vien kā vizuāli izteiktāks vēnu tīklojums. Tomēr, problēmai attīstoties, kājas sāk ātrāk nogurt, ir izteikta smaguma sajūta, pietūkušas potītes, naktī var būt krampji, ko neārstējot, sekas būs nopietnas.

Cilvēks spēj ilgstoši sadzīvot ar paplašinātām vēnām, jo tas nerada būtiskas veselības problēmas Tomēr vēnu problēmas var progresēt un likt sevi manīt. Ļoti bieži vēnu varikoze progresē  tieši grūtniecības laikā. Tā parādās 50–70 % topošo māmiņu, ko veicina horomonālās izmaiņas organismā. Lielāka vēnu varikozes iespējamība ir sievietēm, kam ir vairākas grūtniecības, kā arī grūtniecēm pēc 40 gadu vecuma.

Pēc grūtniecības ir divas iespējas — vēnas vai nu atgriežas iepriekšējā stāvoklī, vai arī problēma var progresēt. Ja nekas netiek darīts, tad ar laiku vēnas paplašinās, uz kājām kļūst redzams vēnu tīklojums potītes rajonā un zili vēnu mezgli zem ādas, kā vīnogu ķekari. Vēlāk veidojas tumša ādas pigmentācija potītes rajonā, nieze apakšstilbos. Slimības neārstēšanas gadījumā var attīstīties lielas, grūti ārstējamas un ļoti sāpīgas čūlas apakšstilbos, tādēļ laikus jāvēršas pie ārsta.

Jo mazāk "ielaista" būs vēnu varikoze, jo vieglāk to ārstēt. Kapilāro vēnu varikozi, kas parasti vairāk ir kosmētiska problēma un neietekmē asins cirkulāciju kājās, var ārstēt ar skleroterapiju, kad kājas vēnā ievada preparātu, kas ķīmiski slēdz kapilārās vēnas. Procedūra ilgst apmēram 15 minūtes. Šī procedūra neietekmē pacienta darba spējas. Ārstēšanās kursa laikā nedrīkst iet karstā vannā, pirtī, nedrīkst intensīvi nodarboties ar sportu, pēc procedūras būs nepieciešama kompresijas zeķu terapija. Otra metode — putu skleroterapija. Ar šo metodi ārstē lielākas vēnas. Vieglākas vēnu problēmas ārstē arī ar transkutāno lāzerterapiju, procedūru, ko veic pavisam sīkām kapilārajām vēnām. Pacients procedūru izjūt kā sīkus adatas dūrieniņus. Parasti šo procedūru kombinē kopā ar kādu jau iepriekš minētajām procedūrām.

Jau nopietnāku stadiju — virspusējo jeb zemādas vēnu varikozi — var atpazīt pēc tā, ka redzami paplašināti vēnu mezgli jeb izspiedušies vēnu „bumbuļi”, kājās bieži jūtama smaguma sajūta, var veidoties tūska. Šādas vēnas ārstē, izmantojot putu skleroterapiju sonogrāfijas kontrolē. Bojātajā vēnā sonogrāfijas kontrolē ievada preparātu, kas šo vēnu ķīmiski slēdz. Ar šo metodi iespējams ārstēt varikozas vēnas, kas izveidojušās pēc iepriekš veiktas vēnu operācijas ar klasisko metodi, kā arī neliela diametra vēnas. Būtiskākā priekšrocība – šī metode aiztaupa nepieciešamību veikt atkārtotu operāciju. Operācijā ar Biolitec ELVeS Painless lāzeriekārtu, vēnā tiek ievadīta lāzerzonde, ar kuras palīdzību vēnu termiski slēdz. Operācija ilgst apmēram 30 minūtes. Nav gandrīz nekādu rētu (griezums ir tikai 1mm). Pacients stacionārā pavada tikai līdz divām stundām, un pēc tam var turpināt ikdienas gaitas. Salīdzinoši ar klasisko vēnu izraušanas operāciju, lāzeroperācijas laikā mazāka iespēja bojāt nervus un limfātiskos vadus.

Vissmagākajos gadījumos potītes rajonā redzamas ādas krāsas izmaiņas, parādās pigmentācija, brūni pleķi, veidojas trofiskas čūlas. Tā saucamā dziļo vēnu nepietiekamība visbiežāk rodas, ja netiek ārstēta saslimšana virspusējās vēnās, un, slimībai progresējot, tiek skartas arī dziļās vēnas un ar laiku var veidoties nedzīstošas čūlas apakšstilbos. Tās ārstē operācijas ceļā. Vismūsdienīgākā tehnoloģija nedzīstošu kāju čūlu ārstēšanā ir Shave operācija.  Ar šīs operācijas palīdzību iespējams 2-3 nedēļu laikā sadziedēt čūlas, no kurām pacienti cietuši un nesekmīgi pūlējušies sadziedēt desmitiem gadus.

Noteikti jāatceras, ka pareiza kompresijas zeķu lietošana nodrošina 50% no veiksmīgas vēnu ārstēšanas! Pēc kāju vēnu operācijas kompresijas zeķu valkāšana ir obligāts priekšnoteikums veiksmīgam rezultātam. Ārsts piemeklēs zeķi katram pacientam individuāli. Kvalitatīvas kompresijas zeķes ražo ar noteiktu spiedienu potītes rajonā. Zeķes radītais spiediens uz kāju palīdz nodrošināt normālu asinisriti.

Rezumējot ir būtiski novērot savu pašsajūtu — gan sievietēm, kas tikko dzemdējušas, gan tām, kurām bērni jau paaugušies. Ja kājās parādās diskomforts, noteikti jāvēršas pie ārsta.

Savukārt topošajām māmiņām jāatceras, ka grūtniecības laikā vēnu varikozi neārstē, jo medikamentoza terapija vai operācija var kaitēt mazulim, turklāt nav zināms, kas pēc grūtniecības notiks ar paplašinātām vēnām, kuras parādījās grūtniecības laikā, iespējams tā regresēs. Grūtniecei vēnu problēmas var diagnosticēt ar sonogrāfiju, kas nekaitē. Profilaktiskos nolūkos, kā arī, ja tūkst kājas, ir paplašinātas vēnas vai arī sievietei pagātnē bijušas vēnu problēmas, grūtniecības laikā un dažus mēnešus pēc dzemdībām ieteicams valkāt kompresijas zeķes. Tomēr jāatceras, ka kompresijas zeķes vēnas neārstē, tikai atvieglo simptomus un neļauj slimībai attīstīties.

Autors: Ķirurgs - flebologs Dr. med. Uldis Mauriņš, Vēnu centrs.
 

Reklāma
Reklāma