Kā adatu paklājiņi palīdz stresa mazināšanai, skaidro fizioterapeite

“Šis ir laiks, kad ievērojami ir pieaudzis stresa līmenis. Sev varam palīdzēt divos veidos: veicinot psihes higiēnu vai iedarbojoties uz ķermeni fiziski. Otrajā variantā patiešām var palīdzēt adatu paklājiņš – atlaižoties uz tā dienas beigās vai starp “Zoom” sapulcēm. Starp citu, tas labi palīdzēs gan lieliem, gan maziem!” – “Mammamuntetiem.lv” skaidro sertificēta fizioterapeite Linda Kante.
Atpūta uz paklājiņa ne vien mazina saspringumu, bet arī uzlabo miegu. Tāpēc par šādu dāvanu varētu būt priecīgi kā gados jauni, tā gados vecāki cilvēki. “Var sanākt arī tā, ka brīdī, kad gribi atlaisties uz sava paklājiņa, uz tā guļ jau kāds cits ģimenes loceklis,” smaidot teic fizioterapeite.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Atpūta uz paklājiņa ne vien mazina saspringumu, bet arī uzlabo miegu. Tāpēc par šādu dāvanu varētu būt priecīgi kā gados jauni, tā gados vecāki cilvēki. “Var sanākt arī tā, ka brīdī, kad gribi atlaisties uz sava paklājiņa, uz tā guļ jau kāds cits ģimenes loceklis,” smaidot teic fizioterapeite.

Ikdienā palielinoties stresa līmenim, pieaug nepieciešamība noņemt stresa radītās sekas – un nav nozīmes, vai cilvēka darbs ir vai nav saistīts ar kustībām. Stresa sekas parasti ir nervozs, satraukts, trauksmains prāts, kas atspoguļojas ķermenī kā saspringums. “Un tad mums ir vairāki ceļi – noņemt saspringumu, mainot savu uztveri, veicinot psihes higiēnu, piedomājot par veselīgākiem ikdienas paradumiem. Tā kā stresu parasti izraisa mentālie procesi, viena no pieejām būtu sākt strādāt ar savu psihi, kas būtu varens ieguldījums pašizaugsmē, taču vienlaikus ir laikietilpīgs pasākums. Otra pieeja ir uz ķermeni orientēta,” stāsta sertificēta fizioterapeite Linda Kante. “Sākt ar ķermeni vienmēr ir vienkāršāk. Tas ir fizisks, taustāms, biofizioloģisks atgriezeniskās saiknes mehānisms. Tas nozīmē, ka mēs, fiziski iedarbojoties uz savu ķermeni, varam izmainīt hormonālo fonu, kas automātiski nozīmē veselīgu emociju regulāciju. Hormoni, vienādības zīme, emocijas, un otrādi.”

 

Ar ko sākt, lai mazinātu stresu?

“Tā kā viss mūsu ķermenī ir saistīts, nav būtiski, no kura gala sākt,” teic fizioterapeite.  Galvenais – sākt un būt līdzsvarā. Tiesa, jautājums vienmēr ir par laika atrašanu. “Tiek meklēti aizvien efektīvāki veidi, kā sevi atjaunot pēc iespējas īsākā laika periodā, tāpēc, manuprāt, atkal ir aktualizējušies masāžas jeb adatu paklājiņi. Pie mums, cik zināms, visizplatītākais un atpazīstamākais ir Latvijā ražotais (malači tie mūsējie!) “Pranamat ECO” paklājiņš,” iesaka Linda Kante.

 

Kā darbojas masāžas paklājiņi?

Ko tad īsti dara šie paklājiņi? “Manuprāt, ir divas galvenās lietas, kas nosaka šo paklājiņu zelta vērtību, – tie uzlabo asinsriti un stimulē parasimpātisko nervu sistēmu (PNS). Asinsrites uzlabošana no saspringtajiem muskuļiem palīdzēs aizvadīt iekaisuma vielas, kas izraisa sāpes, kā arī uzlabos vielmaiņu (atjauno skābekļa piekļuvi muskuļiem un piegādā tiem barības vielas), mazinās muguras sāpes. Savukārt PNS aktivizācija iedarbosies sedatīvi (nomierinoši) uz visu nervu sistēmas kopējo fonu. Sanāk, ka viens aspekts (asinsrite) iedarbosies tieši uz fizisko ķermeni, atjaunojot balansu audos, bet otrs aspekts (PNS) parūpēsies par nervu jeb prāta nomierināšanu, lai noturētu ķermeni līdzsvarā, lai, pieceļoties no paklājiņa, efekts būtu noturīgāks,” skaidro sertificēta fizioterapeite Linda Kante.

 

Cik bieži jālieto, lai būtu efekts?

“Esmu pieķērusi, ka pēdējā laikā savus klientus arvien biežāk aicinu iegādāties adatu paklājiņu tā iemesla dēļ, lai klienti nekļūtu no manis “atkarīgi” – lai paši ikdienā spētu sev iedot vajadzīgo atbalstu nervu sistēmai, lai uzturētu savu funkcionalitāti veselīgās robežās,” atklāj speciāliste. Viņa teic, ka uz paklājiņa pietiks atlaisties vien 10–15 minūtes dienā, lai būtu efekts. “Izmēģini – dienas beigās 15 minūtes atgulies uz adatu paklājiņa. To, starp citu, var darīt arī dienas vidū starp “Zoom” sapulcēm!” iesaka speciāliste. Viņa norāda, ka šāda pauzīte noderēs gan lieliem, gan maziem.

Vai nav par asu?

Paklājiņu ražotāji ir dažādi, Latvijā ražotais “Pranamat ECO” ir ar visai asām ziedlapiņām. “Jāatzīst, ka “Pranamat ECO” paklājiņš man tīk visvairāk to īpaši aso ziedlapiņu, kā arī optimālā izmēra dēļ. Ja nu kādam paklājiņš liekas par asu, ir arī citi varianti, tomēr, ja tā labi padomā, pie visa mēs ar laiku pierodam un, kas sākumā likās par asu, pēc laika šķiet pašā laikā,” iedrošina speciāliste. Tāpat viņa pamāca, ka uz paklājiņiem var sēdēt, atbalstīties pret tiem, likt pie ķermeņa vietām, kuras satrauc vai izraisa diskomfortu. “Es ieteiktu – spēlējies! Meklē savus veidus un risinājumus, kā tieši tu vari izmantot adatu paklājiņu vai spilvenu savām vajadzībām, lai gūtu vislielāko labumu.”

Vai drīkst lietot grūtniecības laikā?

Dažādu masāžu ietekme grūtniecības laikā dažādos avotos ir aprakstīta piesardzīgi. “Mans viedoklis ir, ka grūtniecības laikā paklājiņu nevajadzētu izmantot visā tā garumā. Drīkstētu lietot mini paklājiņu ķermeņa augšdaļai (lāpstiņu rajonam) un spilvenu – kaklam/sprandam, muskuļu atslābināšanai pie galvaskausa pamatnes, kuru saspringums parasti mēdz izraisīt galvassāpes.”