Klasiskais liellopu gaļas strogonovs. Ideāla strogonova recepte
Versiju par to, kā radies šis liellopu gaļas ēdiens, kas nosaukts grāfa Strogonova vārdā, ir vairākas, un, kura ir tā īstā, nav zināms. Gluži tāpat, kā nav zināms, tieši kuram grāfam Strogonovam par godu tas nodēvēts, jo Strogonovu dzimta bijusi plaša un vairākus gadsimtus lielā mērā ietekmējusi norises Krievijas valstī.

FOTO: Shutterstock.com
Stundas laikā lieliskas vakariņas gatavas
Stāsta 100 labu padomu recepšu autore un gastronomijas pētniece
Iveta Galēja. Lai kā arī būtu, visticamāk, ka šis ēdiens radies
franču virtuves ietekmē 19. gadsimtā, kad Strogonovu namā
saimniekojis pavārs no Francijas. Galvenais pagatavošanas princips
– gaļu sagriež mazos gabaliņos un apcep – ir lielā mērā raksturīgs
franču kulinārijas paradumiem, taču krievu versijā mērci nepasniedz
atsevišķi, bet pievieno gaļai un tad sautē. Rezultātā gaļa sanāk
maiga un garšīga.
Laika gaitā par strogonovu sāka dēvēt arī no citām gaļām un pat
dārzeņiem gatavotus ēdienus, kuriem ar oriģinālu, šķiet, vienīgā
kopīgā pazīme ir mazos gabaliņos sagriezti produkti. Viena no
vecākajām strogonova receptēm atrodama Jeļenas Molohovecas grāmatā
"Dāvana jaunajām saimniecēm", kas iznākusi 1861. gadā. Ja rīkojas
pēc šīs receptes, tad gabaliņos sagrieztā, apsālītā un sapiparotā
liellopa gaļa jānotur divas stundas un tikai tad jācep.
Mērci gatavo no buljona, sviesta un sinepēm. Tikai pirms pašām
sautēšanas beigām pievieno skābo krējumu un tomātu biezeni. Krietni
vien populārāka ir krievu virtuves paražu aprakstītāja Viljama
Pohļobkina recepte. Viņš uzskata, ka gaļai nav jānostāvas, bet
mērce jāgatavo bez buljona un sinepēm, vienīgi no krējuma un tomātu
biezeņa vai pastas. Strogonova gastronomiskā burvība slēpjas faktā,
ka šo ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, karstu un nekādā
ziņā ne remdenu, ne arī otrreiz uzsildītu.
Sastāvdaļas
- 500 g liellopa filejas
- 200 ml skābā krējuma
- 2–3 sīpoli
- 1 ēdk. tomātu biezeņa
- 1 ēdk. miltu + milti apviļāšanai
- sakapāti pētersīļi
- eļļa vai sviests cepšanai
- svaigi malti melnie pipari
- sāls
Pagatavošana 60 MIN 4 PORCIJAS
- Gaļu sagriez aptuveni 1 cm biezās šķēlēs un viegli izklapē, pēc
tam katru šķēli sagriez 1 cm platās strēmelītēs.
- Strēmelītes apviļā miltos. Ja šķiet, ka miltu par daudz, ieliec
gaļu sietā un nopurini liekos miltus.
- Sīpolus nomizo un sagriez ripiņās. Pannā sakarsē eļļu un ieliec
sīpolus vienā kārtā. Virsū liec gaļas strēmelītes un uz straujas
uguns maisot cep aptuveni 5 minūtes. Ja panna neliela, cep pa
porcijām.
- Bļodiņā samaisi krējumu ar miltiem. Pievieno tomātu biezeni, sāli un maltos piparus.
- Apcepto gaļu ar sīpoliem liec katlā, pievieno mērci, un uz lēnas uguns sautē 20–30 minūtes.
No portāla Jauns.lv