13 pastas ēdieni visizsmalcinātākajām gaumēm + padoms to perfektai izvārīšanai

Pasta jeb latviski sakot - makaroni, apēdami ne tikai ar sieru un tomātu mērci. Šo produktu var pārvērst izmalcinātā vakariņu ēdienā vai arī veselīgā un sātīgā pusdienās ēdamā sautējumā. Tāpat var pagatavot salātus, kas ēdami auksti. 

Pasta, sussili, makaroni, spageti ... kā tik latvieši nesauc šo itāliešu izcelsmes miltu produktu!

FOTO: Shutterstock.com

Pasta, sussili, makaroni, spageti ... kā tik latvieši nesauc šo itāliešu izcelsmes miltu produktu!

 

Latvijā teju visiem pastas veidiem ir viens nosaukums - makaroni. Bet pasaulē, atkarībā no formas un izskata, pastai ir daudz dažādu vārdu. 

 

Piemēram:

  • spageti - garie makaroni jeb pasta;
  • penne: trubiņas veidā, izskatās kā uzasināts spalvas gals;
  • cornetti vai Rigatoni  – līdzīgi penne pastai, bet nelieli, ieapaļi makaroni ar cauru vidu;
  • filini – pasta nūdeļu formā;
  • putine – kā rīsa graudi;
  • fusilli – spirāles;
  • gnocchi- kā mazs radziņš;
  • fettuccine - līdzīgi mums visiem labi zināmajiem spageti, bet resnāki;
  • farfalle – izskatās kā bantīte;
  • tortellini - mazi, apaļi pildīti makaroni, visbiežāk tie ir pildīti ar gaļu, sieru vai spinātiem;
  • ravioli - līdzīgi kā tortellini, tie arī ir pildīti ar sieru, gaļu vai spinātiem, bet izskatās kā mazi spilventiņi.

 

Makaroni - garīgajai un fiziskajai veselībai

Makaroni paaugstina serotonīna līmeni smadzenēs, cilvēks kļūst laimīgs un mierīgāks, kā arī palielina vēlmi sportot! Tas ir mīts, ka makaroni padara apaļu. Viss, kā vienmēr, atkarīgs no patērētā daudzuma un kombinācijas. Tauki pašos makaronos ir tikai 1 - 2 procenti. Makaroni ir tikai piedeva un uz šķīvja tiem jābūt ceturtai daļai no porcijas. Vērtīgi ir makaroni kopā ar jūras veltēm, kā arī tvaicētiem dārzeņiem.

 

Tikai nepārvāri!

Daudzi cilvēki uzskata, ka izvārīt makaronus - tas ir ļoti vienkārši. Tomēr nekas nav tik vienkārši, kā izskatās. Pavāru galvenais ieteikums ir pastu nepārvārīt. Vislabāk ir vadīties pēc vārīšanas norādēm, kādas ir uz makaronu iepakojuma instrukcijām.
 


Ūdens

 Makaroni jāvāra lielā ūdens daudzumā, taču nav jācenšas tos noslīcināt. Itālijā parasti ņem 1 litru ūdens uz 100 g makaronu.

Reklāma
Reklāma

 

Sāls 

Kad ūdens uzvārījies, tam parasti pieber 1 1/2 ēdamkarotes sāls uz 4 litriem ūdens. Ja paredzēts makaronus pasniegt ar ļoti maigu mērci, sāls daudzumu palielina par 1/2 ēdamkaroti.

 

Kad un kā iebērt makaronus 

Makaronus ūdenī ieber tad, kad tas pilnībā uzvārījies. Makaroni jāieliek vai jāieber visi uzreiz, lai tie izvārītos vienmērīgi. Garos makaronus ar koka karoti ūdenī uzmanīgi saloka. Nekādā gadījumā nedrīkst spageti salauzt vairākās daļās. Katlam noteikti jāuzliek vāks, lai ūdens ātrāk uzvārītos. Liesmai jābūt mērenai, ne pārāk lielai, ne mazai. Makaronus nedrīkst pārvārīt, tiem jābūt nedaudz stingriem (tādiem, lai tos sajustu kožot). Mīksti, pusizjukuši makaroni ir tikpat piemēroti ēšanai kā pusjēlas maizes šķēle.

 

Makaronu sagatavošana pasniegšanai 

Noņemot katlu no uguns, tajā var ieliet glāzi auksta ūdens. Tas nav nepieciešams, ja makaroni tiek ātri izņemti no katla. Makaronus izkāš caurdurī, liek iepriekš sasildītā bļodā un, ja nepieciešams, pārkaisa ar sarīvētu sieru. Siltumā siers nedaudz izkusīs un labi sajauksies ar mērci. Pēc tam uzlej un ar divu dakšiņu palīdzību ātri iecilā mērci. Ja mērce nesatur daudz taukvielu, makaroniem pievieno sviestu. Makaronus ēd no sasildītiem dziļajiem šķīvjiem. Makaroni jāpasniedz tūlīt pēc sagatavošanas, jo ar katru mirkli makaroni kļūst arvien mīkstāki. Mērce jāiecilā ļoti rūpīgi, bet ātri, jo auksti makaroni ir vēl nevēlamāks variants par izjukušiem.


Makaronu forma

 Makaroni visi tiek pagatavoti no vienas mīklas, atšķirību to pielietojumā nosaka izmēri un forma. Spageti visbiežāk tiek izmantoti ar dažādām mērcēm. Tievie spageti ir iecienīti ar zivju, citu jūras produktu vai olīveļļu saturošām mērcēm. Parastos spageti mēdz pasniegt ar baltajām sviesta vai tomātu mērcēm. Gaļas mērce ar spageti nav sevišķi iecienīts ēdiens. Tai piemērotāki ir neliela izmēra, stingri un biezi makaronu izstrādājumi, piemēram, cilindriskas formas īsie makaroni (rigatoni) vai gliemežvāki (conchiglie), jo to atvērumos jauki ieķeras sīkie gaļas gabaliņi.

Saistītie raksti