Uz burkas cepta vista

Šādi gatavota vista ir ļoti sulīga un glīti apbrūnē no visām pusēm. Ūdens tvaiki sutina vistu no iekšpuses un neļaus tai izžūt. Tikai, pirms sāc gatavot, pārliecinies, vai vista vertikālā stāvoklī ietilpst cepeškrāsnī! 

Foto: Imants Ķīkulis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Imants Ķīkulis

 

Aptuveni 6 personām

Gatavošana 1 stunda 15 minūtes

 

Sastāvdaļas:

dažādi zaļumi, garšvielas: diļļu un bazilika kāti, lauru lapas, koriandrs, salvija u. tml.

1 vesela vista

2 šķēlītes kūpinātas cūkgaļas krūtiņas vai speķa

1 ēdk. sinepju

1 ēdk. medus

1/2 ēdk. sāls

vēl nepieciešama puslitra stikla burciņa, pavisam neliela cepešpanniņa, lina vai kāda cita karstumizturīga materiāla aukliņa, alumīnija folija

Reklāma
Reklāma

 

Gatavošana:

1. Sagatavošanas darbi. Vispirms mēģini uzsēdināt vistu uz burciņas tā, lai vista pilnībā nosegtu burkas kakliņu. Vari ar šķērēm nedaudz paplašināt vistas dibengala atvērumu, vai arī izvēlēties burciņu ar šaurāku augšdaļu. Pārliecinies, ka vista turas stabili. Kad esi par to pārliecinājies, noņem vistu no burciņas. Burku ieliec cepešpannā, sabāz tur zaļumus un garšvielas. Pielej 3/4 burkas ar vārošu ūdeni. Ja vēlies, vari ūdens vietā lietot baltvīnu, tā tu piešķirsi vistas gaļai papildu garšu. 

2. “Uzpucē” vistu. Iebāz cūkgaļas sloksnītes starp vistas krūtiņu un ādu - dari to no kakla puses. Tas neļaus krūtiņai pārāk izžūt, jo šī vistas daļa izcepas pirmā. Sajauc sinepes ar medu un sāli. Rūpīgi ierīvē vistu no visām pusēm. Ja medus un sinepju maisījums paliek pāri, vari vēlreiz apziest vistu cepšanas laikā.

3. Cep. Uzsildi krāsni līdz 180 grādiem. Uzmanīgi uztupini vistu uz burciņas tā, lai kājas un burciņa veido stabilu trīs punktu atbalstu. Apsien vistu ar aukliņu, cieši piesienot spārnus. Liec krāsnī uz zemākā plaukta. Ielej cepešpannā pāris centimetru ūdens, citādi no cepeša pilošie tauki degs. Vistu cep aptuveni stundu. Ja krāsns vairāk cep no augšas, apsedz vistu ar folijas cepurīti. Cepšanas laikā pāris reižu vari vēl apziest ar medus un sinepju maisījumu. Kad cepetis gatavs, apliec tam folijas gabalu un ar virtuves cimdiem nocel no burciņas. Uzmanies no verdošā tvaika, kas nāk no burciņas. Pasniedz ar ceptiem āboliem un kartupelīšiem.

 

 Avots: žurnāls Labu Apetīti!

 

Sastāvdaļas