Lētais svētku cepetis jeb cūkas stulmiņš alū (gatavošana pa soļiem)

Foto: Paula Januškēvica - Streipa

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Paula Januškēvica - Streipa

Iesākumā pārliecināmies vai alus ir atgāzēts (atšālēts). To var paspēt arī, kamēr stulmiņš vārās, bet tad alus jāielej seklā traukā (bļodā) - pudelēs tik ātri tas neatgāzēsies...

Kad cūkas stulmiņš nomazgāts, to noteikti pa divi lāgi (vismaz) kārtīgi jānokasa ar asu nazi - lai visi netīrie sārņi nevārās kopā ar gaļiņu. Tā ka ar šo recepti ietaupām diezgan daudz naudas (ierasts svētku cepetis izmaksā stipri virs 5 Ls), tad nāksies ieguldīt darbu.
Liekam vārīties stulmu uz lielas uguns - pirmās 10 min jāstāv burtiski klāt un jānosmeļ putas un netīrumi, kurus izdalīs āda. Ja to nedarīsim, tad gaļai būs "netīra" piegarša, kuru nevienam nenovēlu...



Vārām tikai līdz pirmajam burbulim! Tad gaļu aši no ūdens ārā, ūdeni prom un katliņu izskalot, lai tās nelabās garšas neuzsūcās gaļiņā... Gaļu, savkārt, atkal kārtīgi nokasām ar nazi - no ādas nāks ārā tādi, kā dubļi bezmaz vai. Kasām, kamēr tie vairs nenāk ārā, tad ādiņa top jauki rozā un maiga, kā maza bērna dibentiņš, bezmaz vai :)


Liekam stulmiņu vārīties tīrā ūdenī un stāvam blakus pirmās 5-10 minūtes - atkal nāks ārā putas un netīrumiņi, kurus aši nosmeļam... tomēr nu jau netīrumiem vajadzētu būt cauri. Kad to vairs nav, tad var griezt mazu uguntiņu un stulmiņu atstāt vāramies uz 1,5 - 2 stundām (ja stulmiņš ir pārcirsts, kā manā gadījumā,  tad 1,5 h...ja vienā gabalā, tad gan bik ilgāk).

Ik pa laikam gan putiņas jānosmeļ nost, lai atkal neriskētu ar "netīro"  garšu...
Kad ūdens iztvaikojis (pēc tām pāris stundām) ir brīva vieta alum - to lejam buljonam klāt. Ir ļoti svarīgi, lai alus būtu jau bez gāzes. Ja ieliesim gāzētu alu, tad viss vārījums uzies gaisā, visa virtuve pludos no buljona/alus putām, utt.
Pieberam arī kārtīgu sauju sāls - tiešām sauju, lai būtu tāds vidēji sāļš...ja patīk pikantāks ēdiens, tad pat vairāk, bet es esmu tāds vidusmēra sālslietotājs.

Vāram alusbuljona stulmiņu pusstundu vai stundu - jau pēc paskata varēs pateikt, vai stulmiņš ir gatavs...(gaļa ir mīksta, sāk atlekt no kauliem).
Velkam stulmu no buljona ārā, apkaisām ar zaļumiem un kādu garšvielu, kas nu pašam patīk (Vegeta, gaļas kopējā,vai kas smalkāks) un cepam cepeškrāsnī 220 grādos 15 minūtes.


Stulmiņu pēc pirmajām 15 minūtēm pārsmērējam ar sviestiņu un liekam cepeškrāsnī otrreiz - atkal uz 10/15 minūtēm 220 grādos, lai apbrūnē garoziņa...
Tad nu beidzot ir gatavs sulīgs, gards, ar neatkārtojamu apinīša garšas buķeti (man-cilvēkam, kam dziļi riebjas alus smaka un garša - garšoja!!) sātīgs, un, kas īpaši patīkami, arī ekonomisks svētku vakara cepetis. No viena stulmiņa sanāk 4 pamatīgas porcijas - mēs divatā ēdām divas dienas...

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • Cūkas stulmiņš (kājas locītava)-pēc šāda atslēgvārda dabūjams tirgū par ~2-ls - 1,5.kg
  • Tumšais alus (atšālējies, varbūt palicis pāri no kādiem svētkiem) - 1,5.litrs
  • Sāls - 1.sauja
  • Sviests.pāris ēdamkarotes
  • Zaļumi, garšvielas, kas pašam garšo