Sāļās ķimeņu maizītes

Tās vari pasniegt maltītes iesākumā kā savu “komplimentu” vai uzslaucīt mērci no šķīvja, vai arī pasniegt pie deserta sieriem. Galu galā labi garšos arī pie pēcpusdienas tējas ar sviestu. 

Maizītes pārkaisi ar rupjo sāli un ķimenēm. Foto: Imants Ķīkulis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Maizītes pārkaisi ar rupjo sāli un ķimenēm. Foto: Imants Ķīkulis

Aptuveni 10 maizītes

Gatavošana 15 minūtes, raudzēšana 1,5 stundas, cepšana 20 minūtes

 

Sastāvdaļas:

  1. 15 g svaiga rauga
  2. 1 ēdk. cukura
  3. 300 g miltu
  4. 1 ēdk. rupjās sāls plus nedaudz pārkaisīšanai
  5. 1 ola plus 1 dzeltenums pārziešanai
  6. 150 ml remdena ūdens
  7. 2 ēdk. ķimeņu

 

Gatavošana:

Reklāma
Reklāma

1. Gatavo mīklu. Sadrupini krūzītē raugu, iemaisi cukuru. Ļauj, lai raugs atdzīvojas. Uz darba virsmas izsijā miltus, iekaisi sāli. Traukā sakul olu, pievieno ūdeni. Ietaisi miltos bedrīti un lej iekšā raugu un olu maisījumu. Ar rokām mīci, līdz izveidojas viendabīga mīkla, pēc tam mīci vēl pāris minūšu. Savel mīklu bumbā, pārkaisi ar miltiem, pārsedz ar dvielīti un kādu stundu ļauj rūgt. Mīklai jādubultojas apjomā. 

2. Gatavo maizītes. Izmīci mīklu un sadali tik daļās, cik maizīšu esi ieplānojis pagatavot. No katras daļas izveido garenu desiņu. Sagatavo plāti, pārsedz to ar cepamo papīru. Liec mīklas gabaliņus uz plāts. Ar šķērēm katrā izdari kādus 4-5 dziļus, slīpus iegriezumus, izveidojušās “mēlītes” noliec pamīšus uz abām pusēm, veidojot stilizētu vārpiņu. Samaisi olas dzeltenumu ar 1 ēdamkaroti ūdens un pārzied vārpiņas. Ļauj tām pusstundu uzrūgt.

3. Cep. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Vēlreiz pārzied maizītes ar olu, pārkaisi ar rupjo sāli un ķimenēm. Cep aptuveni 20 minūtes. 

 

Recepte: žurnāls Labu Apetīti  2007/11