Kūka Brownies jeb Braunijs. Šokolādes prieks

Šokolādes kūkas braunijs dzimtene esot Amerika, kur tā cepta jau 19. gadsimta beigās. Latvijas veikalos ir pieejami šo kūku maisījumi, sak, pielej ūdeni un izcep, taču, manuprāt, oriģinālā recepte ir tik vienkārša, ka ar maisījuma lietošanu lieki grēkot. :)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Biju traki priecīga, kad manās rokās nonāca šīs izcili gardās un viegli pagatavojamās braunija kūkas recepte – paldies Lienei Korņejevai, kuras receptes pierakstus tūdaļ citēšu arī mammamuntetiem.lv lasītājiem.

 

Sastāvdaļas:

(20x20 pannai, es ņemu 2x vairāk, jo man tik maza panniņa kaut kam tādam šķiet kā izsmiekls)

 

  • 120 g miltu
  • 170 g sviesta
  • 130 g tumšās šokolādes (īstā, labā konditorejas!)
  • 1 tējk. sāls
  • 300 g cukura (var mazāk)
  • 3 olas
  • 90 g riekstu (lazdu, valriekstu vai citu, var iztikt arī bez riekstiem)

 

Gatavošana:

1. Uz mazas uguns H2O peldē izkausē šokolādi a sviestu. Pieliek pusi cukura, izmaisa, kamēr cukurs pašķīst. Noliek vēsumā.

2. Olām pieber atlikušo cukuru, drusku samaisa un sadala divās porcijās. Aiziet aizdzīt tos, kas vēsumā našķojas ap šokolādi. Atgriežoties vienu olu porciju atstāj mierā, otru kuļ  (sievietes ar mikseri, vīrieši – ar roku), kamēr olas kļūst 2x vairāk (3-5min). 

3. To, kas palicis pāri no šokolādes pēc našķošanās, atnes uz virtuvi. Pielej klāt abas olu porcijas. 

Reklāma
Reklāma

4. Miltus + sāli iemaisa masā. Pieliek riekstus, ja ir. 

5. Traukā, kur kūka cepsies, ieklāj foliju (es iztiku bez) un lej visu labumu iekšā.

6. Cep apmēram 20-30 minūtes (liek režīmā ar karsēšanu no augšas un apakšas uz 190 grādiem).

 

Kā noteikt, kad Brownies ir gatavs

Ja iebaksta kociņu un tas:

- nāk ārā apķepis slapjš, vēl 5 minūtes jācep;

- nāk ārā apķepis, bet ne slapjš, ir gatavs;

- nāk ārā sauss, ir par vēlu. Šo braunīti izmanto šokolādes kūkai, un cep nākamo, kamēr sanāks :).