Rudzu miltu medus kūka

 

 
Šī kūka lieliski “ piestāvēs” Ziemassvētkiem! 
 Ļoti interesanta, neparasta, ļoti garda kūka. Autores foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ļoti interesanta, neparasta, ļoti garda kūka. Autores foto.

 

Un no šīs mīklas es cepu arī cepumus, recepte ir šeit: 

 

 

Sastāvdaļas:

 

-3 glāzes rudzu milti

 

- 3 ēd.k cukurs

 

-125g sviests vai margarīns istabas tempertūrā

 

-1 tēj.k soda

 

-3 ēd.k skābais krējums

 

-4 ēd.k sķidrs medus

 

-1 ola

 

-saulespuķu sēkliņas,

 

Gatavošana:

 

Medu un krējumu ieliekam traukā, izmaisām. Pievienojam olu.

 

Pievienojam mīkstu sviestu, kas pastavējis istabas tempertūrā, izmaisām.

 

Miltus sajaucam ar sodu un pievienojam visas pārējās sastavdaļas. Visu izmaisām. Mīkla sanāk ļoti maiga, mīksta, bet tai nav jālīp pie rokām.

 

Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm vēsumā.

 

Gatavo mīklu sadalām tik daļās, cik kūkas ripas vēlamies.

 

Es pagatavoju 7 ripas, katra 20cm diametrā.

 

Mīklu rullējam starpt diviem cepamā papīra gabaliem - šādi mīkla ļoti labi rullējas un nelīp. Izrullējam, cik plānu vai biezu vēlamies.

Bildē ar cipariņu 1. un 2. mīkla ir izrullēta un apgriezta,un vēl katru ripu sadurstām ar dakšiņu, lai tā cepoties nepiepūšās.

 

Cepam ap 200 grādiema ap 10 minūtēm.Kā kļuvusi brūna, sausa (pēc izskata var redzēt) - ir gatavs.

Reklāma
Reklāma

 

Cipars 3. un 4.jau izcepta ripa.

 

500ml skābo krējumu putojam ar 1/2 glāzi cukura un vaniļas cukuru.Krējumu ņemam 20%-30% un tādu, par ko esam pārliecināti, ka tas tiešām ir labs krējums un saputosies.

Krējumu jāputo, līdz tas ir kļuvis krēmīgs, biezs un nekrīt nost no karotes.

 

Ņemam 200-300g biezpienu. Man bija vājpiena,graudains,mitrs biezpiens. Es to sablenderēju un pievienoju skābajam krējumam. Izmaisām un smērējam ripas.

 

Sākumā sasmērējam katru ripi un atstājam uz kadām 30 minūtēm un tad liekam vienu uz otras,apsmērējam sānus,liekam ledusskapī mazliet ievilkties uz 30 minūtēm.

 

*** Bet,ja gadījumā krējums ir pievīlis un to nekādi nesanāk saputot stingra masā, ir daži varianti kā to labot.

 

*** 1.variants saputotajam krējumam pievienojam uzbriedinātu,izkausētu želatīnu,ne pārāk daudz.Uz 0,5l krējuma 2-3 tēj,k želatīna,kas uzbriedināts 100ml piena.Pagaidam līdz masa sabiezē,izmaisam un smērējam ripas.

 

*** 2.variants ir pievienot svaigo sieru,tas ir biezs un masa kļūs kopumā biezāka un netecēs.

Kad kūka ir ievilkusies un krējums mazliet sabiezējis,tad malas apberam ar apceptām saulespuķu sēkliņām.

 

Parasti kūkām izmantoju riekstus,bet tieši rudzu ripas ļoti labi iet kopā ar saulespuķu sēkliņām.

 

Sirsniņas es pagatavoju no šokolādes konfektēm ar riekstiem.

 

Dekoram koņčas līdzīgas vāverītei!

 

Izkausēju mikroviļņu krāsnī uz atsaldēšanas programmas, tad tās paliek mīkstas, bet šokolāde nesacukurojas.

 

Šķidro šokolādes masu uzsmērēju uz cepamā papīra,izlīdzināju un iekšā saldētavā uz 10 minūtēm.

 

Tad ar formiņu izspiedu sirsniņas.

 

Dekorējam, kā vēlamies.

 

 

Kūku var ēst uzreiz, bet pēc pāris stundām tā būs vēl gardāka.

 

Jāpiebilst, ka mans dēls ir sajūsmā par šo gardumu - gan kūka no šīs mīklas, gan cepumi viņam ļoti,ļoti garšo!

 

AutoreSerjoga, Maikliņš un Natalija

 

Sastāvdaļas