Kūka "Napoleons"

Man garšo dažādas tortes un tai skaitā Napaleons. Jau labu laiku bija vēlēšanās atrast kādu man pa prātam recepti un izmēģināt. Tad, lūk, beidzot saņēmos un pagatavoju. Tik žēl, ka neizdevās pasniegt tik skaisti, kā gribējās, bet pārējais - ļoti labi! 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sastāvdaļas:
2 glāzes milti
200g sviests vai margarīns
1 maza ola
2 deserta karotes citrona sula
šķipsniņa sāls
70ml ūdens- leduss auksts

Pagatavošana:

Aukstu sviestu/margarīnu ar naža palīdzību sakapājam ar miltiem līdz drupačām,pēc tam jau ar rokām vēl saberžam līdz vienmerīgākām drupačām.
Olu viegli sakuļam ar sāli,pielejam citrona sulu un ļoti aukstu ūdeni,izmaisam un ielejam drupačās.
Samīcam mīklu,ja nu mīkla vēl līp pie rokām pievienojam mazliet miltus.Mīklai jāsanāk mīkstai,maigai,bet nav jalīp pie rokām.
Samīcīto mīklu liekam ledusskapī uz minimums 3 stundām,jo ilgak, jo labāk.Sadalam mīklu piecās vienadās daļās,vai tik daļās, cik kārtas vēlamies taisīt.
Ņenam vienu daļu mīklas,bet pārējās liekam ledusskapī.Rullējam mīklu uz cepamā papīra,nedaudz pārkaisam ar miltiem,lai nelīp rullējot.Mīklu rullējam plānu,plānu,cik vien plāna sanāk.
Ja nevēlamies,lai beigās paliek mīklas atgriezumi,tad uzreiz izrullēto mīklu izgriežam tādas formas,kāda būs gatavā kūka-apaļa,vai četrstūraina.( es maliņas apgriezu gatvai,izceptai kukai un līdz ar to vairs nebija skaisti,taisna)
Nogriestās maliņas varam izcept un pēc tam sadrupināt un dekorēt kūku,bet varam arī iemīcīt mīklā,lai nekas nepaliek pāri.



Nogriestās maliņas varam izcept un pēc tam sadrupināt un dekorēt kūku,bet varam arī iemīcīt mīklā,lai nekas nepaliek pāri.
Izrullēto,izgriesto mīklu sadurstam ar dakšiņu,lai cepoties tā nepiepūšas.Cepam ap 180-200 grādiem(parasti visās receptēs minēts 200 grādi,bet tā kā man tos nerāda,tad iesaku paskatīties kā būs labāk) cepšanas laiks ir līdz 10 minūtēm.Es ik pa laiciņam atvēru un apskatījos kadā stadijā ir mīkla un pēc tā orientējos cik vēl cept.Tas tādēļ,ka cepu nezinamā tempertūrā.
Kā mīkla kļuvusi gaiši brūna,tad jau gatava.Izceptās mīklas plāksnes ir ļoti trauslas.
Jācenšās mīklu izrullēt pēc iespējas vienmērīgāk,jo man bija ārmaliņas plānākas kā vidusdaļa un līdz ar to maliņas ātrāk izcepas.




Gatavojam vārīto krēmu:
* 2 olas
 * 320 ml piena
* 4 ēd.k cukua
 * 4 ēd.k milti
vaniļas cukurs 1-2 paciņas atkarīgs no firmas,jo katari firmai cita stipruma
100g sviests + 3 ēd.k pūdercukurs,bet var arī parasto cukuru
* kokosa skaidiņas,vai kādi citi rieksti pēc vēlēšanas,bet var arī bez

Olām pievienojam cukuru, vaniļas cukuru,miltus un ar putojamo slotiņu samaisam viendabīga masā,kunkuļi nebūs,ļoti vienkārši izmaisās.Uzsildam pienu,labi siltu,lejam klāt olu masā un maisam līdz viss ir viendabīgs.

Liekam trauciņu ar krēmu ūdens peldē (man bija maziņš katliņš ielikts lielāka katliņā,kurā ieliets nedaudz ūdens,tik tā,lai nosegts katliņa dibens.)
Karsējam krēmu un nepārtraukti maisam ar putojamo slotiņu līdz krēms kārtīgi sabiezē. Kādas 10 minūtes.
Gatavo krēmu atdzesējam.
Sviestu putojam ar pūdercukuru/cukuru līdz tas kļūst gaišs, krēmīgas konsistences,tad pa karotītei ieputojam atdzisuso vārīto krēmu.Ieberam kokosa skaidiņas un visu izmaisam.





Izceptās mīklas plāksnes es iesmerēju ar tikko vārītu ābolu ievārījumu un tam pāri vārīto krēmu.Saliku visas kārtas vienu uz otras un ledusskapī iekšā vismaz uz 12 stundām.
Bet atzīšos,ka mēs ar dēlu nepacietībā tomēr vienu gabaliņu pa diviem nogaršojām pirms laika.





 

 

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas