Putotu olu baltumu torte

Foto: Sanita Ozoliņa - Liepkalne

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Sanita Ozoliņa - Liepkalne

​1.Bļodā liek visus tortes pamatnei paradzētos produktus, ar karoti vai pirkstiem ātri saberž kopā, pārklāj ar pārtikas plēvi un  noliek aukstumā uz 30 minūtēm.
2.Biskvītam: olu baltumus atdala no dzeltenumiem,saputo. Atsevišķi gaišās, biezās putās saputo olu dzeltenumus ar cukuru. Un baltumus vienkārši stingrās putās, lai apgāžot trauku tās nekristu laukā, lai labāk putojas olu baltumi es pieberu mazu šķipsniņu parasto pārtikas sāli.
3.Saputotajos dzeltenumos iemaisa miltus, kartupeļu cieti un apmēram 1/3 saputoto olas baltumu.
4.Samaisītajā masā lēni iecilā pārējos saputotos olu baltumus tā, lai nepaliktulielas olas baltumu pikas.
5.Pusi saputotās masas izklāj tortes veidnē (ar noņemamu malu) uz cepamā papīra (kurš ir iesmērēts ar mazliet sviesta un veidnes malas arī). Liek sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperetūrā, cep zeltainu (apmēram 10-13minūtes). Tāpat izcep otru pusi saputotās masas! Var arī cept vienu biskvītu, veidnē liekot uzreiz visu masu, tikai tad jācep zemākā temperetūrā (180 grādos) un ilgāku laiku - gatavību pārbauda ar kociņu. Atdzesētu biskvītu horizontāli pārgriež!
6.Cep pamatni. Ar cepamo papīru izklātā veidnē liek mīklu un ar roku izlīdzina pa visu veidnes pamatni.
7.Mīklu ar dakšņu sadursta, lai izcepas vienmērīgi, liek sakarsētā krāsnī un 200 grādu temperetūrā cep apmērma 20 minūtes.
8.Krēmam olu baltumus atadala no dzeltenumiem. Baltumus liek aukstumā, lai vēlāk izmantotu tortes pārklāšanai. Dzeltenumus sajauc ar cukuru un miltiem, pievieno nedaudz piena, lai masa nebūtu pārāk bieza,un labi izmaisa, lai nebūtu kunkuļu. Pārējo pienu uzkarsē.
9.Uzkarsētu pienu maisot lej olu un miltu masā.Tad pārlej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti maisot, uz mazas uguns karsē, līdz masa sabiezē. Uzvārīt nedrīkst,j o tad masa sāks dalīties.Tad apmaisot atdzesē.
10.Saputo sviestu, pa daļām puto klāt atdzesētu krēmu. Sviests nedrīkst būt aukstāks par vārīto krēmu. Beigās, ja vēlas var iemaisīt rumu.
11.Atsevišķā traukāieleik ceturto daļu krēma, tajā iemaisa šķīstošās kafijas pulveri!
12.Ar kafijas krēmu pārklāj tortes pamatni.
13.Uzliek biskvīta kārtu, to pārklāj ar daļu krēma, pārber ar jāņogām vai citām ogām (es taisīju ar melenēm un otreiz ar avenēm), ogas iespiež nedaudz krēmā.
14.Virsū liek otru biskvīta kārtu un visu torti gan no virspuses, gan no sāniem pārklāj ar pārējo krēmu.Torti noliek uz vairākām stundām leduskapī (vislabāk uz nakti).
15.Olu baltumus ar šķipsniņu sāls saputo stingrās putās. Tad, nepārtraucot putošanu, pa daļām ber klāt cukuru. Put, līdz izveidojas bieza,stingranedaudz spīdīga masa.
16.Ar balto masu pārklāj atdzesētās tortes virspusi un sānus, atstājot 1/3 saputotā olu baltuma greznošani.
17.Pārpalikušo putoto masu liek konditorejas maisiņā ar robotu uzgali, uzspiež tortei greznojumu. Uz 5-6 minūtēm torti ieliek līdz 220 grādiem sakarsētā krāsnī, lai olas baltuma pārklājums nedaudz apcepas un izsktās skaisti apbrūnējis.
Ļoti Svarīgi! Kad torte pārklāta ar vārīto krēmu , tā noteikti uz vairākām stundām jāieliek ledusskapī sastingt. Vēlams 1stundu pirms pārklāšanas ar olu baltuma masu torti ielikt saldētavā. Cepot zem tortes liek vairākās kārtās salocītu foliju-lai torte no apakšas mazāk sakarstu!

 

Recepti iesūtīja: Sanita Ozoliņa - Liepkalne, Gatavojamies Valentīndienai! Saldā recepšu konkursa dalībniece

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Pamatnei:
  • Sviests - 80.grami
  • Maltas mandeles - 100.grami
  • Brūnais cukurs - 50.grami
  • Milti - 100.grami
  • Cepamais pulveris - 1/2.tējkarote
  • Biskvītam:
  • Olas - 3.gabalas
  • Milti - 2.ēdamkarotes
  • Kartupeļu ciete - 1.ēdamkarotes
  • Cukurs - 3.ēdamkarotes
  • Krēmama:
  • Olu dzeltenumi - 3.gabali
  • Piens - 1.glāze
  • Milti - 3.ēdamkarotes ar kaudzīti
  • Cukurs - 100.grami
  • Vanilīncukurs - 1.tējkarote
  • Sveists - 180.grami
  • Šķīstoša kafija - 1/2.tējakarote
  • Rums(var arī iztikt bez tā) - 1.ēdamkarote
  • Jāņogas vai citas ogas - 1.sauja
  • Pārklāšanai:
  • Olas baltums - 3.gabali
  • Cukurs - 150.grami