Torte Cielaviņa

Foto: Sanita Ozoliņa - Liepkalne

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Sanita Ozoliņa - Liepkalne

Pagatavošana:
Gatvo biskvīta mīklu. Cepeškrāsnī apgrauzdē riekstus un, kad tie atdziest, sasmalcina smalki. Sausā traukā liek olu baltumus un cukuru sadala trīs daļās, un puto olu baltumus, kuriem pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, pievieno cukuru. Kuļ stingrās putās tik ilgi, kamēr apgāžot truku, laukā netek un iecilā izsijātos miltus un riekstus.
Cep biskvītu:
Uz cepamāpapīra uzzīmē apmēram 26 cm lielus apļus (es zīmēju lielākus) un par divi cm izgriež lielākus, biskvīta masau sadala trīs daļās un liek uz katra apļa vidus, un smuki ar nazi vai lāpstiņu visu izlīdzina un liek sakarsētā cepeškrāsnī uz 12-150 grādiem, bet katrai cepeškrāsnij jāskatās ir individuāli! Pirmo pusstundu var likt uz 120 un tad palielināt grādus uz 150! Biskvītu nevar cept - tam ir jāžāvējas 1,5 stundas - 2 stundām, tas atkal ir atkarīgs, cik ilgi būs karsēta cepeškrāsns un cik ātri tā karst! Cepeškrāsns ir vēlama ar ventilatoru, ja nav, tad vajaga, lai visu laiku ir pusatvērtas durtiņas, lai gaisa cirkulācija notiktu! Kad biskvīts gatavs, tam ir jāļauj atdzist cepeškrāsnī, tad labāk ņemas papīrs nost un viņš paliek ciets un nav lipīgs!
Biskvītu parasti cepju vakarā un otrā rītā tik taisu kūku - visu kopā lieku, jo tā ir vieglāk un labāk. Ja biskvīts salūzt - tas nekas! Galvenai, lai viens ir vesels pamatnē, jo pārējo jau var salikt kā puzli! Un tas nebūs manāms!
Gatavo krēmu:
Katliņā lej ūdeni, pievieno cukuru un uzvāra sīrupiņu, saputo olu dzeltenumus un pamazām pielej klāt sīrupu un turpina putot, tad pievieno mīkstu sviestu un turpina putot, tad pievieno izsijātu kakao, kas ir samaisīts ar rumu, tad pieliek klāt kondensēto pienu un visu saputo. Liek ledusskapī, lai nostāvas!
Gatavo krēmu dekorēšanai:
Ūdens peldē silda saldo krējumu, liek klāt sadrupinātu šokolādi un izšķīdina - jāsanāk masai pabiezai, bet līstošai.
Kārto kūku:
Noņem cepampapīru no biskvītiem, apsmērā ārpusi ar krēmu (divus biskvītus), liek vienu uz otra, trešo biskvītu uzliek un arī apsmērē ar krēmu. Kūkas malas arī apsmērē ar krēmu, tad liek apkārt šokolādes cepumus, kas ir saberzti. Kad malas apliktas ar cepumiem, tad lej pa visrsu šokolādi un dekorē ar sasmalvinātiem riekstiem! Liek leduskapī, lai nostāvas un otrajā dienā ir ēdama!
P.S. Es parasti kūku sāku gatavot trešdienas vakarā, ja grib piektdien ēst!
Kūkas recepti esmu aizguvusi no Zandas Vanagas!
           

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • bezē biskvītam:
  • Cukurs - 415.g
  • Olu baltumi - 6.gab
  • Milti - 75.g
  • lazdu rieksti vai zemesrieksti - 270.g
  • Krēmam:
  • Olu dzeltenumi - 6.gab
  • Cukurs - 40.g
  • Ūdens - 60.g
  • saldkrējuma sviests - 400.g
  • kakao pulveris (labāk krievu) - 4.ēd.k.
  • Kondensētais piens - 100.g
  • Rums - 50.g
  • dekorēšanai vajadzēs:
  • melnā (rūgtā) šokolāde - 200.g
  • 35% saldais krējums - 100.ml
  • lazdu rieksti vai zemesrieksti - 30.g
  • šokolādes selga cepumi - 1.paciņa