Īstākā šokolādes kūka
Brīnišķīgas šokolādes kūkas recepte.

FOTO: Mammamuntetiem.lv
Lai pagatavotu šo kūku (20 cm diametra izmērā),
nepieciešams:
Kūkas krēmam:
Laimas 52% tumšā šokolāde (500 g)
Saldais krējums (450 ml)
Sviests (220 g)
Šokolādes biskvīta kārtām:
Kviešu milti (200 g)
Cukurs (270 g)
Nesaldināts kakao pulveris (90 g)
Cepamais pulveris (1,5 tējk.)
Dzeramā soda (1 tējk.)
Olas (3 gab.)
Eļļa pēc izvēles (60 ml)
Paniņas vai kefīrs (180 ml)
Pagatavota kafija (180 ml – viena paliela ēdamkarote kafijas
aplieta ar karstu ūdeni)
Šķipsniņa sāls
Vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts
+ Kārtojot kūku, ļoti labi noderēs vēl kādi 60 ml melnas
kafijas.
+ Krēmam pēc garšas var pievienot kādu kripatiņu labas kvalitātes
brendiju.
Pagatavošana:
1. Vispirms pagatavo krēmu, jo tam vajadzēs labu laiciņu, lai
sastingtu – katliņā liek sviestu un tam pievieno saldo krējumu,
nedaudz apmaisot, abus uzkarsē līdz “gandrīz burbuļo” stadijai.
2. Citā bļodā ber sasmalcinātus šokolādes gabaliņus (parasti vienu
šokolādes kvadrātiņu sagriež kādās 4 daļās), šokolādi aplej ar
uzkarsēto saldo krējumu + sviestu un atstāj uz kādu minūti. Pēcāk
visu kārtīgi samaisa, līdz izveidojas šķidra masa. Šajā brīdī
var iemaisīt arī brendiju pēc izvēles un garšas sajūtas, taču bez
tā var arī iztikt.
3. Gatavo krēmu apklāj ar pārtikas plēvi tā, lai plēve cieši
saskaras ar šokolādīgo virspusi, un liek ledusskapī uz kādām pāris
stundām.
4. Ir laiks cept biskvīta kārtas. Vispirms palielā krūzē (apm. 240
– 300 ml) ber vienu lielu ēdamkaroti ar maltu kafiju, aplej ar
ūdeni, atstāj ievilkties un nedaudz atdzesē.
5. Vienā bļodā sajauc miltus, cukuru, kakao pulveri, dzeramo sodu,
cepamo pulveri, sāli un cukuru. Otrā bļodā samaisa olas ar eļļu,
kefīru vai paniņām, 180 ml pagatavoto kafiju (atlikušo noliek malā
līdz kūkas kārtošanai) un vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu.
6. Slapjās sastāvdaļas lej sausajās un samaisa. Izdomā, cik
biskvīta kārtas kūkai būs, uz aci nomēra, cik mīklas būs
nepieciešams katras kārtas pagatavošanai un pa daļai mīklu lej ar
cepampapīru izklātā cepamformā.
7. Biskvīta kārtas cep 175°C sakarsētā cepeškrāsnī kādas 20 min,
vai līdz viducī iedurts koka irbulītis neaplīp ar mīklu.
Atcerieties, ka, jo vairāk kārtu, jo tās būs plānākas, un 20
cepšanas minūtes var būt krietni par daudz, tāpēc vēlams cepšanas
procesu uzmanīt.
8. Pagatavo visas biskvīta kārtas un kārtīgi atdzesē, tad ar nazi
pielīdzina to virspuses.
9. Tagad pienācis laiks kūku sakārtot* – apakšā liek pirmo biskvīta
kārtu, to bagātīgi aplej ar kādām 3- 4 ēdamkarotes pataupītās
kafijas, tad uzziež krēma kārtu**, tad atkal liek biskvītu, lej
kafiju, smērē krēmu, un visu atkārto tik reizes, cik biskvīta
kārtas izceptas.
10. Beigu beigās ar krēmu noziež arī kūkas virspusi un sānus, apber
kūku ar ogām vai dekorē ar drupačām, kas palikušas pāri no biskvīta
kārtu pielīdzināšanas soļa.
11. Vislabāk kūka garšos kārtīgi nostāvējusies nākamajā
dienā***
*Šoreiz receptes autore Zane izvēlējusies viducī nelikt garšās
kontrastējošo ievārījuma kārtu, bet dot vaļu pilnīgai šokolādes
garšai. Līdzsvaram gan tika pievienotas skābenas lielogu dzērvenes,
tās kārtojot kūkas virspusē un kūku pasniedzot ar krietnu sauju
ogām. Tā kā gaumes ir dažādas, tad Zane aicina katru darīt pēc
saviem ieskatiem – iekšpusē noteikti ļoti labi iederēsies arī kāds
gards mājas ievārījums vai saspaidītas ogas.
**Krēms ledusskapī būs krietni sastindzis, tāpēc brītiņu pirms
kūkas kārtošanas to vēlams atlaidināt istabas temperatūrā.
***Šokolādes krēms aukstumā turēts kļūs diezgan stingrs, tāpēc
pirms pasniegšanas ieteicams kūku kādu stundiņu paturēt siltākā
telpā vai vienkārši nolikt to galda vidū un brītiņu pirms ēšanas
par to papriecāties.
Recepti sagatavojusi bloga “Našķoties” autore Zane.