Īstākā šokolādes kūka

Brīnišķīgas šokolādes kūkas recepte. 

Īstākā šokolādes kūka

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai pagatavotu šo kūku (20 cm diametra izmērā), nepieciešams:
Kūkas krēmam:
Laimas 52% tumšā šokolāde  (500 g) 
Saldais krējums (450 ml)
Sviests (220 g)
Šokolādes biskvīta kārtām:
Kviešu milti (200 g)
Cukurs (270 g)
Nesaldināts kakao pulveris (90 g)
Cepamais pulveris (1,5 tējk.)
Dzeramā soda (1 tējk.)
Olas (3 gab.)
Eļļa pēc izvēles (60 ml)
Paniņas vai kefīrs (180 ml)
Pagatavota kafija (180 ml – viena paliela ēdamkarote kafijas aplieta ar karstu ūdeni)
Šķipsniņa sāls
Vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

+ Kārtojot kūku, ļoti labi noderēs vēl kādi 60 ml melnas kafijas.
+ Krēmam pēc garšas var pievienot kādu kripatiņu labas kvalitātes brendiju.
 
Pagatavošana:
1. Vispirms pagatavo krēmu, jo tam vajadzēs labu laiciņu, lai sastingtu – katliņā liek sviestu un tam pievieno saldo krējumu, nedaudz apmaisot, abus uzkarsē līdz “gandrīz burbuļo” stadijai.
2. Citā bļodā ber sasmalcinātus šokolādes gabaliņus (parasti vienu šokolādes kvadrātiņu sagriež kādās 4 daļās), šokolādi aplej ar uzkarsēto saldo krējumu + sviestu un atstāj uz kādu minūti. Pēcāk visu  kārtīgi samaisa, līdz izveidojas šķidra masa. Šajā brīdī var iemaisīt arī brendiju pēc izvēles un garšas sajūtas, taču bez tā var arī iztikt.
3. Gatavo krēmu apklāj ar pārtikas plēvi tā, lai plēve cieši saskaras ar šokolādīgo virspusi, un liek ledusskapī uz kādām pāris stundām.
4. Ir laiks cept biskvīta kārtas. Vispirms palielā krūzē (apm. 240 – 300 ml) ber vienu lielu ēdamkaroti ar maltu kafiju, aplej ar ūdeni, atstāj ievilkties un nedaudz atdzesē.
5. Vienā bļodā sajauc miltus, cukuru, kakao pulveri, dzeramo sodu, cepamo pulveri, sāli un cukuru. Otrā bļodā samaisa olas ar eļļu, kefīru vai paniņām, 180 ml pagatavoto kafiju (atlikušo noliek malā līdz kūkas kārtošanai) un vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu.
6. Slapjās sastāvdaļas lej sausajās un samaisa. Izdomā, cik biskvīta kārtas kūkai būs, uz aci nomēra, cik mīklas būs nepieciešams katras kārtas pagatavošanai un pa daļai mīklu lej ar cepampapīru izklātā cepamformā.
7. Biskvīta kārtas cep 175°C sakarsētā cepeškrāsnī kādas 20 min, vai līdz viducī iedurts koka irbulītis neaplīp ar mīklu. Atcerieties, ka, jo vairāk kārtu, jo tās būs plānākas, un 20 cepšanas minūtes var būt krietni par daudz, tāpēc vēlams cepšanas procesu uzmanīt.
8. Pagatavo visas biskvīta kārtas un kārtīgi atdzesē, tad ar nazi pielīdzina to virspuses.
9. Tagad pienācis laiks kūku sakārtot* – apakšā liek pirmo biskvīta kārtu, to bagātīgi aplej ar kādām 3- 4 ēdamkarotes pataupītās kafijas, tad uzziež krēma kārtu**, tad atkal liek biskvītu, lej kafiju, smērē krēmu, un visu atkārto tik reizes, cik biskvīta kārtas izceptas.
10. Beigu beigās ar krēmu noziež arī kūkas virspusi un sānus, apber kūku ar ogām vai dekorē ar drupačām, kas palikušas pāri no biskvīta kārtu pielīdzināšanas soļa.
11. Vislabāk kūka garšos kārtīgi nostāvējusies nākamajā dienā***
 
*Šoreiz receptes autore Zane izvēlējusies viducī nelikt garšās kontrastējošo ievārījuma kārtu, bet dot vaļu pilnīgai šokolādes garšai. Līdzsvaram gan tika pievienotas skābenas lielogu dzērvenes, tās kārtojot kūkas virspusē un kūku pasniedzot ar krietnu sauju ogām. Tā kā gaumes ir dažādas, tad Zane aicina katru darīt pēc saviem ieskatiem – iekšpusē noteikti ļoti labi iederēsies arī kāds gards mājas ievārījums vai saspaidītas ogas.
**Krēms ledusskapī būs krietni sastindzis, tāpēc brītiņu pirms kūkas kārtošanas to vēlams atlaidināt istabas temperatūrā.
***Šokolādes krēms aukstumā turēts kļūs diezgan stingrs, tāpēc pirms pasniegšanas ieteicams kūku kādu stundiņu paturēt siltākā telpā vai vienkārši nolikt to galda vidū un brītiņu pirms ēšanas par to papriecāties.

 

Reklāma
Reklāma

Recepti sagatavojusi bloga “Našķoties” autore Zane.