Kā saglabāt ziemai dzērvenes - latviešu dabiskās antibiotikas
Klāt rudens un ārā viltīgs laiks. Stiprinām veselību ar dzērvenēm!
Man dzērvenes saistās ar īstu rudeni un gumijniekiem. Ar rudeni, jo - kad tad vēl var lasīt dzērvenes, ja ne rudenī? Un ar gumijniekiem - jo, ejot uz purvu, mēs taču neiesim balles kurpēs!
Ne velti dzērvenes tiek sauktas par latviešu dabiskajām antibiotikām. Dzērvenes satur ļoti daudz C vitamīna. Tās ieteicams lietot, ja esi saaukstējies un ja ir urīnceļu iekaisumi. Tāpat tās pozitīvi ietekmē kuņģa - zarnu trakta darbību un mutes veselību, kā arī samazina risku saslimt ar dažādiem audzējiem.
Dzērveņu saglabāšana ziemai
- Sausas dzērvenes saber burkās, aizvāko un tur pagrabā vai ledusskapī.
- Saber trauciņos vai maisiņos un liek saldētavā.
- Gatavo svaigo zapti, ko uzglabā saldētavā.
Dzērveņu svaigās zaptes sastāvdaļas:
- dzērvenes
- cukurs
Gatavošana:
Skaistās rudens ogas samaļ gaļas mašīnā, pievieno cukuru un ar koka karoti maisa, līdz cukurs izkusis. Pilda trauciņos (kādi redzami attēlā) . Ievietoju saldētavā.
Svaigās zaptes izmantošana:
- Kad rudens vai ziemas tumšajos vakaros ir nogurums, dzērvenes aplej ar karstu ūdeni un bauda kā tēju. Šāda tēja stiprinās imunitāti un lieliski palīdzēs arī saaukstēšanās gadījumā;
- Mamma šo zaptīti liek arī kūkās, ēdam ar pankūkām, māsas našķējās, ēdot kopā ar saldējumu.
Lai visiem laba veselība!
Receptes autore - Agita Gabrāne.