Vakariņu ēdienkartes plāns darba nedēļai

Ne vienmēr ēst gatavošana ir pati grūtākā daļa vakariņu sarūpēšanā – reizēm sarežģītāk ir izdomāt, ko tad pēc darba tā ātri pagatavot?! Piedāvāju nedēļas plānu vakariņām darba dienām, ko esmu pārbaudījusi savā ģimenē.
Darba dienu vakaros noderīgas ir receptes, kuru pagatavošanai nav nepieciešamas daudz un dažādas sastāvdaļas.

FOTO: Shutterstock.com

Darba dienu vakaros noderīgas ir receptes, kuru pagatavošanai nav nepieciešamas daudz un dažādas sastāvdaļas.

Šoruden, kad aukstais laiks mani iesvieda drēgnumā nesagatavotu, sapratu, ka laiks pāriet no vīra vasaras ēdienkartes (grilēta gaļa un salāti) uz manu – sildošāku ēdienkarti. Un lūk, kādi ēdieni ir cieņā rudenī manā ģimenē. 

 

Pirmdiena – biešu zupa

Rudenī gribas siltumu un zupu! Manā un daudzās citās ģimenēs biešu zupa ir tā, ko labprāt ēd bērni, tāpēc šī parasti no zupām ir pirmā izvēle, ko gatavot. Turklāt pēdējais atklājums, no kā pagatavot buljonu – vistu kakliņi!

 

Nepieciešams

  • Vistu kakliņi buljonam 1 kg
  • Vārītās bietes 500 g
  • Kartupeļi 5 gab.
  • Burkāni 2 gab.
  • Sīpols 1 gab.
  • Eļļa 2 ēdamkarotes
  • Sāls pēc garšas
  • Buljona kubiņš pēc izvēles
  • Dilles un krējums pasniegšanai

 

No vistu kakliņiem pagatavo buljonu, to nokāš. Nomizo, sarīvē burkānus, sīki sakapā sīpolu. Burkānus un sīpolus ar nedaudz sāls apcep, līdz sīpols apbrūnē. Buljonā liek vārīties apceptos dārzeņus, sīki sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, pievieno sarīvētas bietes.

 

 

Otrdiena – sautējums ar malto gaļu

Šeit piedāvāju divus sautējumu variantus. Viens ir balstīts uz pupiņām un papriku otrs – par pamatu ņemot kāpostus un kartupeļus.

 

Nepieciešamais pupiņu sautējumam ar malto gaļu

  • Maltā gaļa 700 g
  • Konservētas pupiņas 2-3 bundžas
  • Paprika 2 gab.
  • Burkāni 3 gab.
  • Sīpols 1 gab.
  • Sāls

 

Uz pannas apcep malto gaļu ar sāli, liek katlā. Nomizo, sarīvē burkānus un sakapā sīpolu, ko uz pannas apcep, pēc tam liek katlā. Visam pievieno nedaudz ūdens un sāls un 20 minūtes sautē. Pēc tam pievieno pupiņas no bundžas un kubiņos sagrieztu papriku, sakarsē visu un apmēram 3 minūtes pasautē. Gatavs!

Variantā ar kāpostiem pupiņas un papriku aizvieto ar kāpostu, tikai šajā gadījumā visas sastāvdaļas liek sautēties vienlaikus. Sanāk tumīgs un gards sautējums, kas izcili garšo ar krējumu.

 

Trešdiena – griķīši, kotletes un salāti

Man par prieku arī griķi ir iecienīti mūsu ģimenē. 

Reklāma
Reklāma

 

Maltītei nepieciešams:

  • Maltā gaļa 700 g
  • Ola 1 gab.
  • Kartupeļu ciete 3 ēdamkarotes
  • Eļļa cepšanai
  • Griķi ap 200 g
  • Ledussalāts 1 galviņa
  • Tomāti 3 gab.
  • Krējums ap 300 g

 

Sāku ar kotlešu masas sagatavi. Brīvdienās cepu sulīgās kotletes ar burkāniem, bet darba dienās izlīdzos ar vienkāršākām kotletēm. Kārtīgi samaisu kotlešu masu – gaļa, olas, sāls un kartupeļu ciete – un lieku cepties kotletes labi sakarsētā pannā ar eļļu. Kamēr cepas kotletes, lieku vārīties griķus un griežu, jaucu salātus. Nav tik laikietilpīgi, īpaši, ja bērni sagriež salātus.

 

Ceturtdiena – rīsu diena

Rīsu dienai arī ir divas variācijas – plovs, ko gatavoju es, vai rīsi ar ceptiem dārzeņiem un malto gaļu vai zivju nūjiņām, kuru gatavo vīrs. Rakstīšu par to, ko gatavoju es – kā pagatavot plovu.

 

Plovam nepieciešams:

  • Cūkgaļa (karbonāde, šķiņķis) ap 500-700 grami
  • Rīsi, ap 200 grami
  • Burkāni 2-3 gab.
  • Ķiploks 1-2 daiviņas
  • Tomātu mērce 3 ēdamkarotes
  • Eļļa apcepšanai
  • Sāls
  • Buljona kubiņš

 

Uz pannas eļļā apcepu sarīvētus burkānus, pievienoju sāli un ķiploku, lieku katlā. Uz pannas eļļā un nedaudz pievienojot sāli, apcepu gaļu, sagrieztu strēmelītēs. Pēc tam pievienoju gaļu burkāniem un ieberu katlā rīsus. Pārleju visu ar ūdeni, pievienoju buljona kubiņu un lieku sautēties. Šeit ļoti svarīgi (un gana grūti) ir notrāpīt nepieciešamo ūdens daudzumu, jo lieliski, ja to izdodas ar pirmo reizi. Labāk, protams, lai ūdens nav pievienots par daudz, tāpēc ieteicams pievienot tā piesardzīgi. Sautē apmēram 30 minūtes, pēc tam pievieno tomātu mērci un vēl nedaudz pasautē. 

 

 

Piektdiena ir klāt! 

Un šī nu ir diena, kad negribas neko! Tāpēc šmorēt arī nav lielas vēlēšanās. Ko tādu ātri pagatavot? Citreiz tie ir makaroni ar sieru un tomātu salātiem, bet kad ir liels slinkums, parasti gatavoju olas un, lai nebūtu vienkārši ceptas olas, izvēlos taisīt olu picu. 

 

Nepieciešams:

  • Olas 4-6 gab.
  • Siers
  • Desa vai žāvēta gaļa (pēc izvēles)
  • Sīpols
  • Tomāti
  • Zaļumi dekoram
  • Ūdens
  • Sāls
  • Eļļa

 

Sakul olas, pievieno nedaudz ūdens un sāls. Sakarsē pannu, lej uz tās nedaudz eļļas un lej sakulto olu masu uz pannas. Pa virsu kārto sagrieztu sieru, tomātus, desu vai gaļu un sīki sakapātus sīpolus. Cep uz vidējas uguns, ar vāku. Cepšanas laikā jauzmana, lai masa nepiedeg. Labāk cept ilgāku laika posmu, bet pārliecinoties, ka pica nepiedeg. 

Saistītie raksti