Pilni klēpji meža sēņu. Sirmais iesaka, kā ātri tīrīt un gardi gatavot sēnes

Kas gan būtu rudens sezona bez karaliskajām baravikām, spilgtajām bērzlapēm un graciozajām rudmiesēm? Gluži kā jūnijā atēdamies tikko plūktas zemenes, šai sezonai ir savi labumi - sēnes. 

Atceries, ka sēnes vislabāk tīrīt tanī pašā dienā, kad salasītas.

FOTO: Shutterstock.com

Atceries, ka sēnes vislabāk tīrīt tanī pašā dienā, kad salasītas.

Lai gatavošanas prieku nenomāktu roku smērēšana un ķēpīgā tīrīšana, noderēs daži Rimi gardēža Mārtiņa Sirmā priekšlikumi.

Melnais darbs ar sēnēm
Kurš gan nav pieredzējis, ka pēc cītīgas sēņu tīrīšanas pirksti paliek tik melni, it kā būtu zemi aruši? Šādās reizēs atceries - citronskābe vai šķēle citrona būs labākais draugs! Ieberzē slapjās rokās citronskābi (tikai neuzber uz brūces!) vai iesmērē plaukstas ar citrona šķēli, kādu brīdi paturi un tad noskalo. Skābe itin veikli palīdzēs nomazgāt netīrumus. Savukārt sēņu tīrīšanai var izmantot speciāli šim nolūkam atvēlētu zobu birstīti. Smalkie sari ideāli noslaucīs pielipušos gružus, un nemaz neradīsies vajadzība sēnes mazgāt. Atceries, ka sēnes vislabāk tīrīt tanī pašā dienā, kad salasītas. Jo uz vēlāku laiku atliksi šo darbiņu, jo vairāk sēnes bojāsies.


Kā ēst?
Kad meža loms gatavs tālākai apstrādei, apsver ko vairāk par meža sēņu virumu saldajā krējumā. Tā nav slikta ideja, tomēr šajā sezonā jāizmēģina dažādība, turklāt sēnes noteikti ļauj izpausties. Debešķīgi garšos, ja sēnes sacepsi un pagatavosi risoto, pasniedzot ar dāsnu krāvumu rīvēta cietā siera. Rudens izsalkušie var pamieloties arī ar kādu kartupeļu sacepumu, kur kādā kārtā bagātīgi sarindotas iepriekš saceptas sēnes ar sīpoliem. Neaizmirsti par zupām - gan par krēmzupām un biezzupām, gan arī dzidrajām zupām. Sēņu zupa sanāks tik sātīga, ka nemaz ar neprasīsies klāt speķmaizīte. Ja esi picu cienītājs, papildini garnējumu ar meža sēnēm, - tām labi piestāvēs kazas siers, mocarella un spināti.

Sēņu tīrīšanai var izmantot speciāli šim nolūkam atvēlētu zobu birstīti. Smalkie sari ideāli noslaucīs pielipušos gružus, un nemaz neradīsies vajadzība sēnes mazgāt.

Reklāma
Reklāma



Nav gaļas, nav ēdiena? Šādi domājošajiem der paturēt prātā, ka meža sēnes izcili sader ar liellopu gaļu - pagatavo sulīgu sautējumu vai cepto steiku pārlej ar smeķīgu sēņu mērci.
Ballītes rīkošanā atceries - sēnes būs noderīgas pīrāga cepšanā, pildījumā tās saderēs ar fetas sieru, parastajiem vai sarkanajiem sīpoliem.


Un kā ar vīnu?
Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics norāda, ka pie meža sēņu ēdieniem, izcili piestāvēs sarkanvīns - saldāks, sīvāks vai skābāks, tas jau ir katra garšas gaumes jautājums. Starp citu, vai esi mēģinājis pagatavot meža sēņu žuljēnu? Nav, ko daudz domāt, - jāķeras pie lietas un jāgatavo!


Pietaupi vēlākam!
Skaidrs, ka visu bagātīgo meža lomu vienā maltītē nenotiesāt, tāpēc daļu noteikti vērts kaut kā nebūt pietaupīt vēlākam laikam. Kaltēt, marinēt, saldēt - tas gan ir gaumes jautājums, turklāt atkarīgs arī no tā, kā esi paredzējis sēnes pēc tam izmantot. Kaltētās sēnes derēs zupu, sautējumu papildināšanai, savukārt apceptas var salikt trauciņos un sasaldēt. Tad jau ar šo lolojumu varēs izpausties krietni vairāk. Apcepot sēnes, ņem vērā vienu gudrību - jācep tik ilgi, līdz iztvaiko šķidrums (noteikti nenolej to, lai paātrinātu cepšanas procesu!).

Ja esi lēmis par labu marinēšanai, atceries, ka baravikas vislabāk garšos vienas pašas, tāpēc nejauc tās kopā ar citām sēnēm. Marinējot jābūt diezgan pedantiskam burku sterilizēšanā, pretējā gadījumā niecīgākā baktērija veicinās pelējuma rašanos.

Marinēšanā pamēģini kādas jaunas piedevas, un te var droši eksperimentēt ar garšvielām - klasiskos melnos piparus un lauru lapas papildini vai aizstāj ar kanēļa standziņu, krustnagliņām. Starp citu, vai zināji, ka, marinādei pievienojot šķipsnu citronskābes, baraviku kātiņi kļūs baltāki? Marinādi gan vizuāli pievilcīgāku, gan garšā pilnīgāku darīs paprikas gabaliņi, sinepju sēklas un sīpolu ripiņas.