Sirmā recepte: karstvīns no sarkanā un baltā vīna

„Klāt aukstais laiks, un mājas ballītēs tad labi iederas karstvīns. Ko tam vislabāk likt klāt? Esmu dzirdējusi, ka labāk karstvīnu gatavot no parasta vīna, nevis jau gatava nopērkamā karstvīna. Kādi vīni šim nolūkam būtu vislabākie? Karstvīnu varot gatavot arī no baltā vīna — vai tiešām?” sadaļā Jautā speciālistam vaicā kāda mamma.

Sirmā recepte: karstvīns no sarkanā un baltā vīna

FOTO: Shutterstock.com

Atbild pavārs Mārtiņš Sirmais.
Gatavais karstvīns, kas nopērkams pudelēs vai tetra pakās, ir vīns ar garšvielām un tas ir „paģirains”. Proti, šiem vīniem ir klāt ļoti daudz mākslīgā cukura, un tas savukārt rada paģiras. Tas ir tāpat kā ar nepareizi uztaisītiem kokteiļiem, teiksim, šņabis + apelsīnu sula no pakas garantē paģiras nākamajā rītā. Tāpēc pilnīgi noteikti ir labāk karstvīnu gatavot pašam.

Vīna izvēle
Karstvīns ir silts vīns, kas nav sasniedzis 100 grādu temperatūru. Kā gatavot: ņem jebkuru vīnu, kas tev vislabāk garšo. Ja gribas saldu, tad var izmantot deserta vīnu vai, piemēram, man garšo no Shiraz vīnogām. Lētāk sanāks, ja patiesi ņemsi jebkuru vīnu un saldumam pievienosi medu. Vīnam pirms sildīšanas (lai sildoties var ievilkties) pievieno garšvielas pēc savas gaumes — pierīvē citrona un/vai apelsīna miziņu, pievieno kanēli, krustnagliņas, koriandru u.c. tradicionālās Ziemassvētku garšas, ko esmu minējis atbildē par Ziemassvētku tējas gatavošanu.

Cik ilgi sildīt
Vīnu, kam piejauktas garšvielas, silda līdz 70-80 grādiem, tas ir — līdz sāk parādīties pirmais tvaiciņš. Ņem vērā — karstvīnu nedrīkst sildīt vēlreiz! Tāpēc labāk ielej mazā ķopsītī tik, cik uzreiz nepieciešams un nākamo porciju gatavo no jauna, pretējā gadījumā pazudīs visa labā garša.

Baltais karstvīns
Jā, un karstvīnam var izmantot arī balto vīnu. Šim nolūkam ļoti labi derēs muskata vīns. Tradicionāli ir iegājies lietot sarkano, jo sarkanais ir ziemas vīns, bet baltais — vasaras. Karstvīnu no baltā vīna gatavo gluži tāpat kā no sarkanā, vienīgi smaržīgie pipari, krustnagliņas un kardamons baltajam vīnam īsti neies klāt.

Pasniegšana
Vīnu pasniedzot, krūzē vari salikt ābolu, mandarīnu, apelsīnu šķēlītes; apakštasi vari dekorēt ar kanēli. Skaisti būs, ja pašu glāzes malu izrotāsi ar kanēļcukuru kā agrākajos laikos. Mazliet iemērc vīnā glāzes maliņu un maliņu — cukurā, kas sajaukts ar kanēli.

Reklāma
Reklāma