Ziemassvētku tradīcijas latviešu ģimenēs: mūziķis Kārlis Būmeisters dzied dziesmas ar dēlu

Ziemassvētku tradīcijām piemīt īpaša burvība – ir vērts gadu no gada cept vienus un tos pašus kārumus, dziedāt dziesmas un to īpaši – brīnumu sajūtu – nodot bērniem. Mūziķis Kārlis Būmeisters jeb Kaža Mammamuntetiem.lv stāsta, kā svētkus svin viņa ģimene.
Mūziķis Kārlis Būmeisters ar ģimeni – sievu Lindu, meitu Matildi un dēlu Edvartu. Foto Juris Rozenbergs, no Rīgas Viļņu arhīva

FOTO: no personīgā arhīva

Mūziķis Kārlis Būmeisters ar ģimeni – sievu Lindu, meitu Matildi un dēlu Edvartu. Foto Juris Rozenbergs, no Rīgas Viļņu arhīva

“Mana ģimenes ikdiena paiet starp Briseli un Latviju, tāpēc kā viena no pēdējo gadu mūsu ģimenes tradīcijām ir braukšana uz Latviju, lai svētkus pavadītu šeit,” stāsta dziedātājs Kaža jeb Kārlis Būmeisters. Kopā ar sievu Lindu viņi audzina dēlu Edvartu (6 gadi) un meitu Matildi (2 gadi). Kā atzīst Kārlis, dziedāšana kopā ar dēlu jau sāk veidoties kā svētku tradīcija, un, visticamāk, jau pēc neilga laika arī mazā māsa kopā ar tēti gatavos dziesmiņas, kuras svētku vakarā dziedāt pie eglītes.  


Stāsta Kārlis:
Ziemassvētku laikā iespēju robežās parasti apciemojam tuviniekus Latvijā. Būt kopā ar savējiem – tas ir viens no foršākajiem veidiem, kā pavadīt svētku laiku. Puika ir gana liels, un mēs viņu pārāk aizrautīgi neāzējam ar stāstiem par Ziemassvētku vecīti. Viņš, tāpat kā es bērnībā, labprāt piespēlē šo teātri līdzi pārējiem un šādi iegūst Ziemassvētku sajūtu un to, kas ar to saistās. Tas jau ir svarīgākais. 

 

Reklāma
Reklāma

Mēs pārāk neaizraujamies arī ar lielveikalu apmeklējumu, neliekam uzsvaru uz mantu kaudzēm, kurām ir obligāti jābūt, jo citādi svētki nav izdevušies. Tā kā svētkos nedaudz esmu arī uz skatuves, viena no tradīcijām ir arī aiziet uz koncertiem. Mājās piekopjam tradīciju pie eglītes skaitīt dzejolīšus vai dziedāt. Edvartam ir ļoti laba balss, un viņš vienmēr ir gatavs sagatavot arī kādu dziesmu. 

Tad nu pirms svētkiem mēs abi ar Edžu klusītēm sagatavojam dziesmu, un viņš pie eglītes uzstājas ar solo. 

Matilde jau skatās atplestām acīm, ko dara brālis, un domāju, pēc laika arī viņai tas varētu patikt. Pats bērnībā dziedāju pārsvarā “Dzeguzītes” dziesmas, bet Edvartam ļoti patīk Aigara Voitišķa komponētās dziesmas no projekta “Brīnumskapis”. Es labprāt arī uzspēlēju līdzi uz akustiskās ģitāras, tad mums ik pa brīdim sanāk tāds foršs duets.” 

Saistītie raksti