Kā Latvijas dzimšanas dienu svin Briežu ģimene; PLUS idejas neparastām aktivitātēm

Lauras un Toma Briežu ģimenē aug divi dēli – Ernests (7 gadi) un Augusts (3 gadi). Un jau novembra sākumā viņi sāk gatavoties Latvijas dzimšanas dienai. “Ir ļoti svarīgi runāt ar bērniem par Latviju, cik liela dāvana tā ir – dzīvot brīvā un neatkarīgā valstī,” teic mamma Laura.
Novembrī, jo īpaši pārrunājam, cik tas ir brīnišķīgi dzīvot tik skaistā un brīvā valstī, jo diemžēl visiem nav šādas iespējas.

FOTO: no personīgā arhīva

Novembrī, jo īpaši pārrunājam, cik tas ir brīnišķīgi dzīvot tik skaistā un brīvā valstī, jo diemžēl visiem nav šādas iespējas.

“Pēdējā laikā visā pasaulē un arī tuvāk kaimiņos varam redzēt, ka brīvība nav tāda pašsaprotama lieta un dzīvošana savā neatkarīgā valstī ir milzīga dāvana. Reizēm, ikdienā dzīvojot, tas piemirstas un tik ļoti vairs to nenovērtējam. Bet ir svarīgi gan atcerēties, gan novērtēt,“ saka Laura.

 

Viņu ģimenē viss novembris ir Latvijas dzimšanas dienas svētku mēnesis. Jau novembra sākumā ar bērniem tiek gatavotas dažādas tematiskas aktivitātes un uzdevumi, kas saistīti ar Latviju. 

 

Laurai Instagramā ir arī konts @little_deer_time, kur viņa dalās savās idejās un aktivitātēs, kā interesanti un lietderīgi pavadīt laiku ar bērniem.

 

Idejas aktivitātēm

  • Saspraud kociņus Latvijas kontūrā

 

  • Salipini plastilīnu Latvijas kontūras formā

 

  • Izrotā Latvijas karti ar dažādiem dabas materiāliem

 

  • Rotājumi no smilšu mīklas

 

Redzamā vietā tiek noliktas grāmatiņas par Latviju. “Ja tās ir acu priekšā, tad arī vairāk tiek paņemtas rokās un pāršķirstītas,” savā novērojumā dalās Laura: “Novembrī jo īpaši pārrunājam, cik tas ir brīnišķīgi dzīvot tik skaistā un brīvā valstī, jo diemžēl visiem nav šādas iespējas. Pēdējos gados šķiet, ka par to vēl vairāk ir jārunā un vairāk jānovērtē. Ar vecāko dēlu apskatām vēstures notikumus – gan par Lāčplēša dienu, gan par 18. novembri. Savukārt ar jaunāko dēlu pārrunājam, ka ik katrai valstij, tāpat kā mums katram, ir sava dzimšanas diena. Un mēs svinam Latvijas dzimšanas dienu, jo esam latvieši un dzīvojam Latvijā.”

 

 

Reklāma
Reklāma

18.novembra rīts ģimenei vienmēr iesākas ar kopīgām svētku brokastīm. Telpa un galds tiek skaisti izdekorēti, uz galda vienmēr ir svecīte un Latvijas karodziņš. 

 

 

"Lāčplēša dienā parasti gatavojam lukturīšus – aplīmējam ar salvetēm, lapām, vai iekšā burciņā saberam dzērvenes un tad ieliekam sveci. Tad šos lukturus izmantojam kā dekorus arī 18. novembrī,” atklāj Laura. 

 

 

Ēdiens brokastīs vienmēr ir saskaņots Latvijas karoga krāsās. Ir ceptas gan tumši sarkanas pankūkas, gan vafeles, gan kēksiņi. Pēc brokastīm ģimene laiku pavada kopā, vai nu apciemojot vecvecākus, vai pastaigājoties brīvā dabā. Un tad vakarā ir tradīcija ēst pašgatavotu aveņu kūku.

 

 

“Bērniem ļoti patīk, ka šī diena ir brīvdiena, ka varam pavadīt laiku visi kopā. Tāpat arī viņus ļoti iepriecina kūka vakarā,” stāsta Laura. 

 

Atzīmē vietas Latvijā, kur esi bijis

Laura iesaka jauku ģimenes aktivitāti, kuru visi kopīgi var darīt 18. novembrī.

 

 

Nepieciešams:

  • Latvijas karte A3 izmērā
  • Mazas apaļas uzlīmītes

 

Ar bērniem kopīgi salīmē uzlīmītes tajās vietās, kur šajā gadā ģimene ir bijusi. Bērniem tā ir iespēja iepazīt Latvijas karti, kā arī dalīties iespaidos par dažādām vietām, kur bijuši, ko redzējuši, kas palicis atmiņā. Tāpat bērniem veidojas izpratne par to, kas un cik tālu atrodas, kur dzīvo vecvecāki, kur kādi draugi. Var arī pievienot fotogrāfijas no vietām, kur būts.

 

Saistītie raksti