Arī Amerikā 11. novembrī godina savus karavīrus

Nu jau četrus gadus Tolbertu ģimene par savām mājām sauc Latviju, visi runā labā latviešu valodā un katru gadu svin gan Lāčplēša dienu, gan mūsu valsts dzimšanas dienu. “Mums ir svarīgi uzzināt mūsu jaunās mājvietas vēsturi un svinēt visus Latvijai nozīmīgos svētkus,” saka Patrīcija Tolberta un atklāj, ka 11. novembris viņiem nav gluži sveši svētki.
Tolbertu ģimene pērn par godu valsts svētkiem izgaismotajos Ādažos.

FOTO: no personīgā arhīva

Tolbertu ģimene pērn par godu valsts svētkiem izgaismotajos Ādažos.

“Amerikā 11. novembrī godina karavīrus, kuri cīnījušies par brīvību. Latvijā ir ļoti līdzīgi,” atklāj Patrīcija un pastāsta, ka parasti šajā dienā dodas nolikt svecītes pie Baltezera baznīcas, kur šim nolūkam izveidota speciāla vieta.

Pērn Lāčplēša dienā pie Baltezera baznīcas. Priekšplānā Eleonora, Karolīna un vecākā māsa Anna Keita. 

 

Savukārt par 18. novembra svētku būtību ģimene uzzināja jau pirmajā gadā. “Ieradāmies uz dzīvi Latvijā septembra vidū un jau novembrī svinējām šos svētkus,” teic Patrīcija. Par tiem stāstīts gan skolā, jo 2017. gadā viņu vecākā meita Anna Keita uzsāka skolas gaitas, gan arī daudz uzzināts no draugiem un kaimiņiem. “Mūs aicināja ciemos, un togad uzdevām daudz jautājumus, jo gribējām uzzināt iespējami vairāk par mūsu jauno mājvietu. Skolā un bērnudārzā notika svētku koncerti – tas viss mums bija kaut kas jauns. Tagad šos svētkus svinam katru gadu,” tā Patrīcija. 

2018. gada 18. novembris. Lūkass, Patrīcija un viņu trīs meitas – no kreisās Anna Keita, Karolīna un Eleonora, bet mammai puncī mazais brālītis Kristofers.

 

Reklāma
Reklāma

Iepriekš apmeklēts festivāls “Staro Rīga”, pērn svētku sajūta gūta, apskatot svētku noskaņās izgaismotos objektus Ādažos un vienmēr tiek klāts arī svētku galds, uz kura gan dekori, gan gardumi ir Latvijas karoga krāsās. Tolbertu ģimene ir muzikāla, tāpēc tiek dziedāta Latvijas himna un citas tematikai atbilstošas dziesmas, kā arī izvēlēti īpaši tērpi šai dienai.

Pašu gatavoti našķi svētku galdam.

 

Patrīcija arī pastāsta kādu kuriozu: viņu jaunākajai meitai Eleonorai ļoti patīk dziedāt, tāpēc meitene bērnudārzā iemācīto dziesmu ar vārdiem – “Vai tu zini, kas ir Latvija? Tā ir zeme, mana dzimtene. Zeme, kur es piedzimu...” ar prieku skaļā balsī skandinājusi visur, kur gājusi. “Mums tas šķita smieklīgi, jo viņas dzimtene ir Amerika. Latvijā ieradāmies, kad Eleonorai bija 3 gadi, varbūt tāpēc viņai tā sajūta ir cita, jo abām vecākajām meitām māju sajūta ir gan šeit, gan Amerikā. Mūsu dēls gan ir piedzimis šeit, janvārī viņam būs trīs gadi, tāpēc Latvija patiesi ir viņa dzimtene, bet tēvzeme – Amerikā,” teic Patrīcija un atklāj, ka Eleonora apņēmusies iemācīt brālim šo dziesmu.

Saistītie raksti