Kā pareizi pie apģērba jāpiesprauž sarkanbaltsarkanās lentītes?

Novembrī daudzi Latvijas iedzīvotāji pie apģērba nesā sarkanbaltsarkanās lentītes. Daudziem mammamuntetiem.lv lasītājiem nav skaidrs, kā šo lentīti nēsāt - daļa cilvēku nēsā burta V formā, citi apgrieztā veidā. Vēl daži vai kā bezgalības jeb astoņnieka simbolu. Kā ir pareizi, mammamuntetiem.lv skaidroja Latvijas Institūtā.

Ja lentīte tiek veidota V formā, tad droši vien loģiski, ka tās gali ir uz augšu, jo tas ir priecīgs notikums - svinam uzvaru valsts nosargāšanā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja lentīte tiek veidota V formā, tad droši vien loģiski, ka tās gali ir uz augšu, jo tas ir priecīgs notikums - svinam uzvaru valsts nosargāšanā.

Latvijas Institūta pārstāvis Kārlis Pots skaidro, "sarkanbaltsarkanās lentītes galu virziens primāri tomēr ir gaumes jautājums. Heraldikā nav atrunāti strikti noteikumi. Taču, ja lentīte tiek veidota V formā, tad droši vien loģiski, ka tās gali ir uz augšu, jo tas ir priecīgs notikums - svinam uzvaru valsts nosargāšanā. Savukārt, ja lentīte tiek veidota ar cilpiņu, tad labāk tā droši vien izskatās ar galiem uz leju."

Kārlis Pots īpaši neaģitē otrā varianta lietošanu, jo šādi tiek nesētas tā sauktās Georga lentītes. Viņš uzsver: "Ja gribam izcelties ar ko patīkamu un pozitīvu, manuprāt (pilnīgi subjektīvs viedoklis), to jānēsā V burta formā."

 

Par lentīšu nesāšanu

Jau daudzus gadus pēc kārtas Aizsardzības ministrija aicina visus valsts svētku laikā – novembrī – pie apģērba nēsāt sarkanbaltsarkanās lentītes. 2007. gadā Aizsardzības ministrija aicināja pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanu lentīti stilizēta skaitļa 11 formā, kas norāda uz 1919. gada 11. novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā cīņa pret Bermonta karaspēku. Tāpat šāds stils līdzinās starptautiski atzītajam „victory” jeb uzvaras simbolam, skaidroja ministrija. Kopš tā laika visā Latvijā tiek rīkotas patriotisko bantīšu locīšanas un dāvināšanas akcijas. Tāpat šīs lentītes cilvēki nēsā ne tikai Lāčplēša dienā, bet tās pie apģērba piesprauž arī valsts svētkos - 18. novembrī. 

Reklāma
Reklāma

 

Jāatgādina, ka savulaik sarkanbaltsarkanās lentītes tika uztvertas arī kā „atbilde” melnoranžajām Georga lentītēm, kuras 9. maija svinētāji nēsā apgriezta V burta formā. Iespējams, ka arī tādēļ daudzi sarkanbaltsarkanās lentītes vēlas nēsāt savādākā stilā nekā Georga lentītes.