Kāzas, ja pārim ir bērni. Ko ņemt vērā, tādas plānojot?

Mūsdienās laulībā dodas dažādu vecumu cilvēki, arī ar bērniem. Pieturas punktus, kā plānot kāzas, ja pārim ir bērni, Mammamuntetiem.lv stāsta kāzu rīkotāja, “Kāzu Aģentūras” direktore Dace Miezīte.
Ja pārim ir bērni, tad kāzas kļūst arī par ģimenes svētkiem.

FOTO: Shutterstock.com

Ja pārim ir bērni, tad kāzas kļūst arī par ģimenes svētkiem.

“Cik novēroju, 2020. gadā, kad tika ieviesti pulcēšanās ierobežojumi, bija jaunie pāri, kas atcēla kāzas, bet ne ģimenes plānošanu. Atcelt kāzas ir viena lieta, bet ne visi pāri bija gatavi atcelt mazuļa plānošanu. Tagad redzu, ka šogad ir ļoti daudz kāzu, kad precas pāris ar mazu bērniņu – pandēmijas laikā mazulis ir sagaidīts, un nu ir laiks nosvinēt kāzas plašākā lokā,” aktualitāti iezīmē Dace Miezīte.

 

Bērns – daļa no ģimenes

Varbūt tradicionāli liekas, ka kāzas ir abu laulāto lieta, tomēr, ja ir bērni, tad kāzas jau kļūst arī par ģimenes svētkiem. “Bērns ir daļa no ģimenes, un tā arī ieteiktu plānot gan kāzu ceremoniju, gan svinības. Noteikti šajā dienā vajadzētu atcerēties par bērniem un, atbilstoši viņu vecumam, viņus arī iesaistīt kāzu norisē vai plānošanā,” stāsta Dace Miezīte. Ir pāri, kas šajā dienā sarūpē arī bērniem dāvanas, saskaņotus tērpus, rīko ģimeniskas foto sesijas.

 

Viens svarīgs un vērtīgs ieteikums no kāzu ekspertes ir pirms kāzu nedēļā pavadīt pietiekami daudz laika ar bērniem. 

Ja mamma un tētis kādu laiku pirms kāzām tikai skrien pa savām darīšanām, te sarūpēt dzērienus, apģērbus, dekorus un visu pārējo un bērniem neatliek laika, rezultātā var gadīties, ka kāzu dienā bērni var ļoti pielipt pie vecākiem, jo būs sailgojušies pēc viņiem.

Reklāma
Reklāma

 

Ja precas pāris ar maziem bērniem 

  • Ņemiet vērā bērnu dienas ritmu un pielāgojiet aktivitātes tam. Ja mazulis dienas otrajā daļā parasti ir saguris, plānojiet kāzas vairāk rīta pusē.
  • Rūpīgi salieciet mazulim dienas gaitā nepieciešamās mantas.
  • Pilnvarojiet vienu personu, kas pārzina visu, kas saistīts ar mazuli, viņa ierasto dienas ritmu un pārzina, kur atrodas visas nepieciešamās mantas.
  • Ja iespējams, uz kāzām ņemiet līdzi auklīti, kas nav līgavas vai līgavaiņa tuvs radinieks, lai visi tuvākie varētu izbaudīt kāzas. Arī, kad bērns guļ, būtu nepieciešams kāds cilvēks, kas bērnu var pieskatīt.
  • Ieplānojiet laiku bērnu atpūtai, lai nepārslogotu bērnus. Ja kāzu laikā ir paredzēta ģimenes foto sesija, labāk izplānot vairākas vietas, kur to organizēt, paredzot, ka kādā laikā bērns var gulēt, būt noguris.

 

Ja pārim ir lielāki bērni

  • Ja pārim ir mazs bērns, kas jau staigā, iepriekš aprunājieties ar ceremonijas vadītāju, vai būs pieļaujams, ja mazais ceremonijas laikā atnāks pie vecākiem. Bērns, iespējams, gribēs atnākt pie vecākiem, samīļoties, paskatīties, kas tur notiek. Labāk, ja mazam bērnam ir iespēja brīvi pārvietoties – tas palīdzēs ceremonijas atmosfēru saglabāt sirsnīgu un jauku, kā arī palīdzēs izvairīties no bērna raudāšanas, ja viņš tiks ierobežots.
  • Vēl lielākus bērnus ieteicams iesaistīs kāzu ceremonijā. Bērni var kaisīt ziedlapiņas, nest gredzenus. Ir kāzas, kur bērni ved mammu pie altāra. Iesaistīšanās ļauj bērniem justies piederīgiem ģimenei.
  • Pirms kāzām izrunājiet ar bērniem, kas šajā dienā notiks.
  • Pēc ceremonijas sarīkojiet ģimenes kopā būšanu – pikniku, pusdienas, uzkodas. Būtu jauki, ja šis ģimenes pikniks būtu tāds, kā patīk bērniem, ar to ēdienu, kas garšo mazajiem – picu, saldējumu. Arī bērniem tie ir svētki!
  • Pēc ģimeniskā kopīgā brīža jaunais pāris var doties savā mazajā ceļojumā, bet bērni ar auklīti vai pieskatītāju var doties savās aktivitātēs.
  • Ballītē ierīkojiet zonu bērniem, kur viņi var rotaļāties, skraidīt, rāpot, dauzīties.
  • Ideāli, ja ir kāds, kas var piedāvāt aktivitātes arī bērniem. Īpaši, ja bērnu kāzās ir daudz, tas palīdzēs gan nodarbināt bērnus, gan ļaus pieaugušajiem pievērsties savām aktivitātēm.
  • Izvērtējiet, vai ņemt līdzi sava bērna mantas. Iespējams, labāk būs, ja bērnu zonā ir kopīgas lietošanas mantas, jo, iespējams, bērni ar savām mantām negribēs dalīties, bet pieaugušie negribēs iesaistīties strīdu izšķiršanās.

Saistītie raksti