Bērns dodas ceļojumā uz ārzemēm. Kādi dokumenti nepieciešami, šķērsojot robežu

Vai dodoties ar bērnu  ceļojumā, ir nepieciešama pilnvara no bērna tēva, ar kuru bērns nedzīvo kopā? Kādi dokumenti ir jāsagatavo, ja bērns ceļo uz ārzemēm ar radiem, kas nav viņa vecāki? 

Ja bērns izceļo uz valsti, kas atrodas ārpus Šengenas zonas, vecāku pilnvara ir obligāta, gan ceļojot ar jebkādu transportu, gan ejot pāri robežai kājām.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērns izceļo uz valsti, kas atrodas ārpus Šengenas zonas, vecāku pilnvara ir obligāta, gan ceļojot ar jebkādu transportu, gan ejot pāri robežai kājām.

Ja bērns un māte ir Latvijas Republikas valstspiederīgie, tad izbraucot no valsts tūrisma nolūkos, bērna tēva atļauja nav nepieciešama. 
 

Šāda atļauja vajadzīga tad, ja izceļošana notiek uz valstīm, kas ir ārpus Šengenas zonas*, piemēram, uz Krieviju, Baltkrieviju, Lielbritāniju, Īriju, turklāt no valsts kopā ar bērnu izceļo vecāks, kas ir trešās valsts piederīgais, — viņš nav ne Latvijas pilsonis, ne nepilsonis, nav arī Eiropas Savienības pilsonis, bet ir, piemēram, ASV vai Pakistānas pilsonis. 


Ja bērns ceļo viens vai ar krustmāti 
Ir vairāki citi gadījumi, kad notariāli apliecināta pilnvara ar bērna vecāku piekrišanu tomēr vajadzīga. 


Ja bērns ceļo viens. Ceļot pa Eiropas valstīm bērns var arī bez vecāku pilnvaras, tomēr, ja ceļošana notiek ar lidmašīnu, pirms tam obligāti jānoskaidro aviopārvadātāja noteikumi, cik vecus bērnus viņi uzņem lidmašīnā bez pieaugušo pavadības. Savukārt, ja bērns izceļo uz valsti, kas atrodas ārpus Šengenas zonas, vecāku pilnvara ir obligāta, gan ceļojot ar jebkādu transportu, gan ejot pāri robežai kājām. 


Ja bērns ceļo kopā ar pieaugušo, kas nav ne mamma, ne tētis.
Ceļojot Šengenas zonā, pilnvaru nevajag, bet, izceļojot no Šengenas zonas, jāievēro stingri noteikumi: ja bērns izceļo kopā ar kādu, kas nav viņa vecāks, piemēram, kopā ar lielo brāli, māsu, krustmāti, vecāku pilnvaru vajag. Robežsardze var lūgt uzrādīt dokumentus, un pieaugušajam ir jāpierāda, ka bērna mamma vai tētis atļauj šim cilvēkam kopā ar viņam izbraukt no valsts. Ja pilnvaras nav, robežsardzei ir tiesības bērnam neļaut šķērsot robežu. Pat ja mamma būs blakus un teiks: «Bet es atļauju!» - tas tomēr nederēs, jo ir vajadzīga notariāli apliecināta pilnvara. 


Ceļo grupā pa Eiropas Savienību - pilnvaru nevajag
Ja bērns dodas ekskursijā uz kādu Eiropas Savienības dalībvalsti kopā ar klasi, deju kolektīvu, kori utt. Šādā gadījumā notariāli apliecinātu pilnvaru nevajag. Tikai tad skolotājam, kas pavada grupu, jābūt līdzi noteiktas formas ceļotāju sarakstam izglītības iestādes ekskursijām Eiropas Savienībā, kuru izsniegusi attiecīgā izglītības iestāde un kurš apstiprināts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Šis dokuments aizstāj vecāku vai aizbildņu notariāli apliecināto piekrišanu bērna ceļošanai uz jebkuru Eiropas Savienības 

Svarīgi īstie dokumenti! Neatkarīgi no tā, uz kurieni ir ceļojums, šķērsojot valsts robežu, līdzi obligāti jābūt gan savam, gan bērna personu apliecinošam dokumentam - pasei vai ID kartei. Pase der ceļošanai pa visu pasauli, savukārt Latvijas pilsoņa ID karte der valsts iekšējās robežas šķērsošanai - ceļošanai uz šādām valstīm: Austrija, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Horvātija, Igaunija, Austrija, Islande, Itālija, Kipra, Apvienotā Karaliste (Lielbritānija), Lietuva, Lihtenšteina, Luksemburga, Malta, Melnkalne, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Rumānija, Serbija (uzturoties līdz 90 dienām), Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Šveices Konfederācija, Ungārija, Vācija, Zviedrija. Izvēloties ceļošanas dokumentu, vecākiem jāspēj ar tiem pierādīt savu radniecību ar bērnu. Tātad — vai nu bērna datiem jābūt ierakstītiem vecāku pasē, vai arī līdzi jāņem bērna dzimšanas apliecība, jo tajā uzrādīti arī vecāku dati. Kādi vēl dokumenti vajadzīgi (piemēram, vīza), tas atkarīgs no valsts, uz kuru ceļo.

Reklāma
Reklāma

Visi iepriekš minētie noteikumi attiecas tikai uz Latvijas bērniem, kas izceļo no Latvijas. Ar neskaidriem jautājumiem var vērsties Latvijas robežsardzē, zvanot pa diennakts tālruni 67065616.


*Šengenas  zonas valstis: Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Islande, Itālija, Latvija, Lihtenšteina, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Spānija, Zviedrija Šveice. 

 

Izmantota informācija no žurnāla "Ieva"