Pedagoģes 7 idejas, ko bērnam dāvināt bērnudārza izlaidumā

“Kad runa ir par dāvanām, bērni var būt ļoti prasīgi – un tas ir labi, ka viņi zina, ko grib un ko negrib,” teic izglītojošo bērnu grāmatu autore, pedagoģe Kristīne Jacino. Domājot par bērnudārza izlaiduma dāvanām, viņa iesaka tās izvēlēties rūpīgi – atbilstoši bērna interesēm, un tādas, kas veicinātu bērna izaugsmi un attīstību.
Ko dāvināt bērnam bērnudārza izlaidumā – tas vienmēr ir liels un grūts jautājums. Lai veiksmīgi piemeklētu dāvanu, jāsāk ar bērnam interesējošo jomu apzināšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Ko dāvināt bērnam bērnudārza izlaidumā – tas vienmēr ir liels un grūts jautājums. Lai veiksmīgi piemeklētu dāvanu, jāsāk ar bērnam interesējošo jomu apzināšanu.

Izglītojošo bērnu grāmatu autore Kristīne Jacino sagatavojusi dāvanu komplektu idejas, ar ko iepriecināt mazos absolventus. “Bērni ir ļoti dažādi – katrs ar savām unikālajām interesēm un idejām. Kādam patīk gatavot, kādam muzicēt, vēl kādam – pētīt dabu. Dāvanu vajadzētu izvēlēties, ņemot vērā to, kas bērnam visvairāk patīk,” iesaka Kristīne Jacino. 

 

7 dāvanu komplektu idejas bērnam

 

1.    Dabas pētniekam
 

Ja bērns ir īsts dabas draugs, veido dāvanu komplektu, kurā ietilpst dažādas lietas dabas pētīšanai, piemēram, binoklis vai kukaiņu ķeršanas komplekts, ilustrācijām bagāta grāmata par dabu vai lielformāta krāsojamie plakāti par konkrēto tēmu – tas veicinās bērna mīlestību pret dabu un vidi. No plakātiem var izvēlēties Latvijas ģimenes uzņēmuma “Kano Editions” ražotos – ilgstpējīgus, milzu krāsojamos plakātus no sērijas “Daba un dzīvnieki”. Dažāda izmēra binokļus un mikroskopus dabas pētīšanai var iegādāties šeit www.ieskaties.lv.

Lielizmēra krāsojamie plakāti no “Kano Editions”.

 

2.    Mūzikas mīļotājam


Šajā dāvanu komplektā iesaku iekļaut bērna izmēram piemērotus un viegli spēlējamus mūzikas instrumentus, piemēram, mutes ermoņikas, mazu ģitāru vai ukuleli, zvangas u.c. Kā arī vienmēr vērtīga dāvana ir tematiska grāmata, piemēram, kur galvenais varonis aizraujas ar mūziku vai grāmatu bērniem par mūzikas teoriju vai slaveniem mūziķiem, kas iedvesmotu bērnu izpētīt mūzikas pasauli un attīstīt savas muzikālās prasmes.

Zvangas ir mūzikas instruments, ko var spēlēt ikviens, turklāt skaņa ir maiga un skaista.

 

3.    Pārtikas izzinātājam


Šajā dāvanu komplektā var iekļaut grāmatu ‘’Kur rodas piens’’ un profesores Jacino krūzi, kurā var iepildīt pienu vai savu mīļāko dzērienu. Uzzināt piena rašanās ceļu ir tikpat svarīgi, kā uzzināt, kas ir iekšā mūsu ķermenī. 

Ne visi bērni ir naski uz lasīšanu, tādēļ ir svarīgi arī lasīšanas laikā radīt patīkamus apstākļus, piemēram, lasi un baudi saldējuma kokteili! Recepti atradīsi grāmatas beigās. 

 

4. Eksperimentētājam

Reklāma
Reklāma


Jaunais eksperimentētājs noteikti būs priecīgs saņemt dāvanas komplektu, kas ietver grāmatu ''Kur rodas rudzu maize'' un priekšautu. Šī grāmata sniedz interesantu informāciju par to, kā ražo rudzu maizi, ko pērkam veikalā, un iepazīstina ar maizes cepšanas pamatprincipiem. Rudzu maizes grauzdiņu recepte, kas atrodama grāmatas beigās, ir lielisks sākums jauno pavāru izglītošanai par dažādām garšām un tekstūrām. Priekšauts labi noderēs, lai aizsargātu drēbes no traipiem un saglabātu tērpu tīru un skaistu. Ar šādu dāvanas komplektu bērnudārznieks varēs izmantot savas radošās spējas, lai radītu garšīgus rudzu maizes grauzdiņus.

Grāmata sniedz interesantu informāciju par to, kā ražo rudzu maizi, ko pērkam veikalā, un iepazīstina ar maizes cepšanas pamatprincipiem. 

 

5. Mazajam šefpavāram
 

Šis dāvanu komplekts ir ideāls iesācējiem virtuvē, kas ietver grāmatu "Kur rodas cīsiņi un desas" un drošu bērnu keramisko nazi. Bērniem, kas vēlas iemācīties gatavot, būs iespēja iegūt pamatinformāciju par cīsiņu un desu ražošanu. Uzzināt, ka cīsiņus un desas var saražot arī no dārzeņiem un graudaugiem. Ar komplektā ietilpstošo nazīti būs iespējams izmēģināt cīsiņu-astoņkājīšu gatavošanu, kuru recepti atradīsiet grāmatas beigās. Šis komplekts palīdzēs bērniem iegūt vērtīgas prasmes virtuvē un attīstīt radošumu gatavošanas procesā. Kā papildu vērtību var pievienot aromātisko garšvielu komplektu, kas palīdzēs bērniem izprast dažādu garšu kombinācijas un iemācīties to izmantot gatavošanas procesā.

Grāmatas “Kur rodas piens’”, “Kur rodas rudzu maize” un “Kur rodas cīsiņi un desas” var iegādāties visās “Zvaigzne ABC” grāmatnīcās un mājas lapā shop.professorjacino.com.

 

6. Jaunajam māksliniekam
 

Dāvanu komplektu var veidot, iekļaujot tajā dažāda veida zīmēšanas materālus – gan zīmuļus un flomāsterus, gan akrila krāsas un pat luminiscējošu krāsu ar spīdumiem – skati IKEA luminiscējošo krāsu piedāvājumu. 

Ja bērnam patīk digitālā māksla, dāvanu komplektā var būt arī planšete un digitālais zīmulis. Šāda dāvana ne tikai var palīdzēt bērnam attīstīt savas prasmes, bet arī parādīt, ka viņa talants un potenciāls tiek atzīts un novērtēts.

Tāpat vērtīga un arī skaista dāvana mazam māksliniekam ir molberts – skati mākslinieku veikala “Zīmulis un ota” piedāvājumu. Lieliskas grāmatas mākslas pasaules iepazīšanai ir rakstnieces Luīzes Pastores “Mākslas detektīvu” grāmatu sērija, skati to šeit.

 

7. Sportistam


Dejošanas tērps, futbola bumba, basketbola bumba, džeza kurpes, skrituļslidas, ritenis, tenisa rakete un bumbiņa, peldbikses un brilles, florbola nūja un bumbiņa un daudzi citi sporta priekšmeti ir noderīgi, ja bērns sporto un viņam ir ļoti konkrētas vēlmes no sporta inventāra. Varbūt bērns ne vien sporto, bet arī “fano” par kādu konkrētu Latvijas sportistu? Tad ir vērts uz dāvināmās lietas sarūpēt sportista autogrāfu! 

 

Kristīne Jacino ir pedagogs un doktors pārtikas inženierzinātnēs, kā arī sociālā uzņēmuma SIA ‘’Engineering for children’’ dibinātāja. ‘’Engineering for children’’ caur krāsainām ilustrācijām grāmatās un animācijas video izglīto bērnus par to, kā mūsdienās tiek ražoti pārtikas produkti, lai iedrošinātu nākotnē pašiem radīt kādu unikālu produktu vai inovāciju. Izglītojošie materiāli ir pieejami mājas lapā www.professorjacino.com

Seko līdzi izglītojošā projekta aktivitātēm sociālajos tīklos Instagram profesorejacino_official un Facebook Jacinobooks.


Projekta finansējuma avots ir Eiropas Sociālā fonda (turpmāk - ESF) finansējums, ESF projekta identifikācijas Nr.9.1.1.3/15/I/001 “Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai”.

Saistītie raksti