Vai zināji, ka ir iespējams uzlabot elektrotehnikas mūža ilgumu? Te pieci ieteikumi, kā to paveikt

Elektrotehnika ir kļuvusi par neatņemamu mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļu, tāpēc ir svarīgi par to rūpēties, lai ierīces kalpotu pēc iespējas ilgāk un efektīvāk. “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļā punkta” eksperti apkopojuši piecus noderīgus padomus, kā saglabāt elektropreču mūžu un pagarināt to darbības laiku. Uzzini, kā rīkoties, ja gadās apliet savu ierīci, un kas būtu jāzina par elektrotehnikas apkopi mājās!
Kaut gan daudziem ēšana vai dzērienu lietošana pie viedierīcēm ir kļuvusi par normu, no tā būtu jāizvairās, lai novērstu potenciālos bojājumus, kas var rasties, ja šķidrums vai drupačas nonāk ierīces iekšienē.

FOTO: Shutterstock.com

Kaut gan daudziem ēšana vai dzērienu lietošana pie viedierīcēm ir kļuvusi par normu, no tā būtu jāizvairās, lai novērstu potenciālos bojājumus, kas var rasties, ja šķidrums vai drupačas nonāk ierīces iekšienē.

Putekļu tīrīšana un regulāra apkope

Ja ierīcei ir ventilācijas atveres vai ventilatori, tajā noteikti krāsies putekļi un tie kalpo kā siltinājums tur, kur tas nav vajadzīgs. Ierīcē sakrājoties putekļiem, pastāv gruzdēšanas vai aizdegšanās risks. Putekļu tīrīšana ir būtisks solis, lai saglabātu ierīces darbības kvalitāti un ilgumu. Regulāra apkope, kas ietver putekļu tīrīšanu, termopastu vai smērvielu maiņu, palīdzēs novērst putekļu akumulāciju un uzlabos ierīces efektivitāti. 

 

Ierīces izslēgšana un atjaunināšana

Elektroniskās ierīces ir jāizslēdz, kad tās netiek izmantotas. Datoru tehnoloģijās bieži ir iestrādāts un aktīvs hibrīdmiega režīms: lai ierīces ieslēgtos ātrāk, tās pilnībā neizslēdzas. Restartēšana reizi nedēļā palīdz novērst programmatūras kļūdas un ievērojami uzlabo ierīces darbību. 

Ja elektroierīce ir savienota ar internetu (telefons, dators, televizors, planšetdators u.c.), ir nepieciešama arī regulāra operētājsistēmu atjaunināšana. Programmatūras atjauninājumu instalēšana palīdz saglabāt ierīces drošību un efektivitāti. Būtiski ir sekot ražotāja atjauninājumu ieteikumiem, lai nodrošinātu optimālu ierīces darbību. Ražotāju ieteikumus var meklēt oficiālajās mājaslapās un instrukcijās vai uzticamos interneta resursos.

 

Elektrotehnika nemīl ēdienu un šķidrumu 

Kaut gan daudziem ēšana vai dzērienu lietošana pie viedierīcēm ir kļuvusi par normu, no tā būtu jāizvairās, lai novērstu potenciālos bojājumus, kas var rasties, ja šķidrums vai drupačas nonāk ierīces iekšienē. Ja tomēr gadās sabojāt iekārtu, vissvarīgākais ir atvienot lādētāju un bateriju. Šķidrums nebojā elektroniku, bet elektrolīzes reakcijas uz iekārtas platēm un zem mikroshēmām gan. Atvienojot enerģijas avotus, kaitīgie procesi apstājas. Ja viss tiek izdarīts ātri, sausā un siltā vietā iespējams izžāvēt iekārtu. Jāņem vērā, ka žāvēt var nākties pat vairākas dienas vai nedēļas, ja iekārta nav pilnībā izjaukta. Diemžēl rīsi un fēni nepalīdzēs, bet zināšanas gan!

 

Reklāma
Reklāma

Veic savlaicīgu izpēti 

Pirms elektrotehnikas iegādes rūpīgi jāizvērtē tās funkcijas, tehniskie parametri un ražotāja reputācija, kura visbiežāk mainās noteiktās iekārtu un cenu klasēs. Veicot rūpīgu izpēti un salīdzinot dažādas ierīces, ir vieglāk izvēlēties labāko risinājumu savām vajadzībām. Būtiskākais ir izvērtēt, vai iekārtu varēs salabot, ja tā tiks bojāta, tāpēc pārliecinies pats, ka ierīces elementi ir viegli remontējami un ir pieejamas rezerves daļas. 

 

Izstudē instrukciju

Pirms un pēc elektroiekārtu iegādes rūpīgi ir jāizlasa instrukcija un jāiepazīstas ar ierīces darbību. Sapratne par korektu elektroierīces izmantošanu palīdzēs novērst potenciālos bojājumus. Instrukcija, kas nāk līdzi iekārtai, ir atrodama arī internetā. Rūpīgi ražotāji pat publicē iekārtu izjaukšanas un detaļu numuru instrukcijas. Ja spējat atrast šīs instrukcijas par produktu, iespējams, esat atradis iekārtu, kuru varēs salabot vienmēr, ja ievērosiet profilaksi un lietošanas noteikumus.

 

Galvenais ilgtspējības veicinātājs ir elektroierīču remonts. Neatmet ar roku vecākām iekārtām, ja tās ir funkcionējošas un var kalpot ilgu laiku! Ne vienmēr jauns ir labs – iespējams, lietots ir pat labāks nekā jauns.

Jaunatklātais “Eco Baltia vide” un “Latvijas Zaļā punkta” labošanas centrs “Lab!” labprāt uzņemsies atbildību par nevajadzīgām elektroiekārtām, dodot tām otru dzīvi. Katra pārstrādei nodotā tehnikas vienība tiks izvērtēta, un tās, kuras ir iespējams salabot, nonāks labošanas centrā. Bojātās ierīces aicinām nodot punktos pie TC “Akropole Alfa” Rīgā un biznesa centra “Business Garden” Mārupē. Salabotās ierīces tiks nodotas labdarībai, sadarbojoties ar organizācijām “Otrā elpa”, “Tavi Draugi”, Rehabilitācijas centrs “Līgatne”, “SOS Bērnu ciemats” un citām. Palīdzēsim ne tikai dabai, bet arī līdzcilvēkiem!

Saistītie raksti