Vēsāks ūdens un citi padomi, kā ietaupīt, mazgājot apģērbu veļasmašīnā

Veļasmašīna ir viena no biežāk lietotajām iekārtām, taču tā var arī patērēt ievērojamu daudzumu elektroenerģijas. Pētījums atklāj, ka Latvijā deviņi no desmit aptaujātajiem iedzīvotājiem apģērbu mazgā veļasmašīnā vismaz reizi nedēļā. Tostarp 48 % respondentu norādījuši uz vismaz vienu veidu, kā mainījušies viņu paradumi elektroenerģijas cenu kāpuma dēļ.
Cenšoties arvien biežāk izmantot veļasmašīnas maksimālo ietilpību, iespējams ne tikai samazināt veļas mazgāšanas biežumu, bet arī ietaupīt laiku, ūdeni un elektrību.

FOTO: Shutterstock.com

Cenšoties arvien biežāk izmantot veļasmašīnas maksimālo ietilpību, iespējams ne tikai samazināt veļas mazgāšanas biežumu, bet arī ietaupīt laiku, ūdeni un elektrību.

Kā mainīt savus ikdienas paradumus, samazinot veļasmašīnas patērēto elektroenerģiju, skaidro “LG Electronics” eksperts Andris Kalniņš.

 

Darbiniet veļasmašīnu ar maksimālu veļas daudzumu

Neatkarīgi no tā, vai veļasmašīnā mazgājat lielu daudzumu veļas vai tomēr vien pāris apģērba gabalu, veļasmašīna patērē vienlīdzīgu elektroenerģijas apjomu. Veļasmašīnu standarta ietilpība ir no 6,5-12 kilogramiem. Cenšoties arvien biežāk izmantot veļasmašīnas maksimālo ietilpību, iespējams ne tikai samazināt veļas mazgāšanas biežumu, bet arī ietaupīt laiku, ūdeni un elektrību.

 

Izmantojiet vēsu ūdeni 

Vēl viens veids elektroenerģijas taupīšanai ir izmantot iespējami zemāko ūdens temperatūru veļas mazgāšanai veļasmašīnā, un tie ir 20 grādi. Mazgājot apģērbu ūdenī ar salīdzinoši zemu temperatūru, iespējams izmazgāt vairums audumu tik pat labi kā to darot siltā vai pat karstā ūdenī. Papildu tam tas pat var palīdzēt pagarināt apģērba kalpošanas laiku, novēršot saraušanās un krāsu izbalēšanas risku. Ne mazāk svarīgi – 

 

mazgājot apģērbu vēsā ūdenī, iespējams ietaupīt līdz pat 90 % elektroenerģijas, ko veļasmašīna izmanto ūdens sildīšanai.

 

Reklāma
Reklāma

Izmantojiet lielu centrifūgas ātrumu

Lai apģērbs ātrāk izžūtu, ieteicams izmantot lielu centrifūgas ātrumu – vismaz 1000 apgriezienus, lai maksimāli izvadītu liekā ūdens daudzumu no apģērba. Tas īpaši būtiski arī, ja apģērbu žāvējat veļas žāvētājā. Jo slapjāks apģērbs, jo vairāk laika tam būs jāpavada veļas žāvētājā, patērējot vairāk elektrības.

 

Žāvējiet apģērbu dabiskā ceļā

Kad iespējams, apģērba žāvēšana dabiskā ceļā (uz veļas žāvēšanas statīva vai auklas) ir lielisks veids elektroenerģijas taupīšanai un apģērba nodiluma samazināšanai. Apģērba žāvēšana dabiskā ceļā arī palīdz novērst apģērbu lipšanu statiskās elektrības dēļ, kas reizēm rodas ar sintētiskajiem audumiem.

 

Optimizējiet savus paradumus

Ja esat to 48 % respondentu vidū, kuru veļas mazgājamās mašīnas lietošanas paradumi ir mainījušies, ir vēl vairāki veidi elektrības ietaupīšanai. Piemēram, jūs varat veļasmašīnu darbināt tajās diennakts stundās, kad elektroenerģijas biržas cenas ir zemākas.

Saistītie raksti