Kāpēc sēnes mežā labāk lasīt groziņā, nevis spainī

Sēnes vairojas ar sporām, tāpēc, ja gribi, lai sēņu mežā būtu vairāk, lasi tās grozā, nevis spainī vai maisiņā. Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.
Gudrības par sēņošanu.

FOTO: Shutterstock.com

Gudrības par sēņošanu.

Caur groza spraugām no tur ieliktajā sēnēm pa visu mežu, kur staigāsi, izbirs sporas. Grozā sēnes arī ilgāk paliek svaigas un nesasmok. Tāpat ir vērts sēnes pārlasīt turpat mežā un mājās nest tikai labās; tārpainās un nederīgās izbārsti turpat. Tā vairosi sēņu populāciju.  

 

Ja esi pārdomās, kā labāk sēnes lasīt – nogriežot, izraujot vai izskrūvējot kā spuldzīti –, ieklausies Latvijas Dabas muzeja botānikas nodaļas vadītājas, mikoloģes Inita Dānieles sacītajā: “Sēnēm nekādi nekaitē, ja tās tiek izrautas vai izskrūvētas, tas nekādi nemazina to augšanu konkrētajā vietā. Sēņotājiem pašiem gan ir ērtāk sēnes griezt ar nazīti, jo tad kātiņš ir tīrs, groziņā mazāk nonāk smiltis un gruži. Šādi uzreiz var redzēt kāpuru caurumus, nav jānes uz māju tārpainas sēnes.”

 

Reklāma
Reklāma

Ņem vērā!

Daži sēņotāji mēdz izspārdīt suņusēnes un mušmires –, viņi domā, ka, šādi rīkojoties, tās iznīcina. Bet tā nav! Šāda rīcība palīdz izkaisīt sēņu sporas, un nākamajā gadā mušmires vientuļnieces vietā var izaugt vesels pulciņš.

 

No portāla www.jauns.lv.