Kādi ir riski, ja vēlies ieguldīt nekustamajā īpašumā un izīrēt to

Nekustamais īpašums var būt fantastisks ieguldījums, bet ar vienu nosacījumu – tu saproti, ko tu dari. Pirmajā brīdī šķiet vienkārši – izīrē dzīvokli un dzīvo laimīgs no pasīvajiem ienākumiem, taču arī ieguldījumam nekustamajā īpašumā ir riski, un šajā gadījumā tie ir vairāki, Latvijas Radio 5 – "Pieci.lv" rubrikā "Jauni un bagāti" norādīja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Galvenais mīts – daudzi, domājot par nekustamo īpašumu, uztver to kā pasīvu ieguldījumu, taču lielākoties tā nav.

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais mīts – daudzi, domājot par nekustamo īpašumu, uztver to kā pasīvu ieguldījumu, taču lielākoties tā nav.

"Pirmajā brīdī šķiet, kas tur ko nesaprast, – nopērc dzīvokli, dod uz īri, nāk nauda, forši. Tāpēc tas, man liekas, ir viens no mīļākajiem latviešu ieguldījumiem, vismaz sapņos. Esmu dzirdējis argumentu, – kāpēc man ieguldīt akciju tirgū, ja varu nopirkt piecus dzīvokļus un dzīvot no pasīvajiem ienākumiem? Parasti gan tie, kas tā saka, nevar uz sitiena nopirkt piecus dzīvokļus," vērtēja Vestmanis. 

 

Šāda veida ieguldījumam ir vairāki plusi:

  • regulāri ienākumi ik mēnesi, 
  • sava veida aizsardzība pret inflāciju. Tipiski, ja slēdz īres līgumus no gada uz gadu, tad dzīvokļa īpašnieks var indeksēt nomas maksas, pielāgojot tās inflācijas kāpumam. 
  • tāpat svarīgi arī, ka galvenokārt ilgtermiņā nekustamo īpašumu cena aug. 

 

"Parasti tur ir trīs lielas problēmas:

  • ir jāizprot riski. 
  • tas ikdienā aizņem laiku, tas nav pasīvs ieguldījums. 
  • parasti ir diezgan dārgi to uzsākt. 
Reklāma
Reklāma

 

Pats lielākais ir tieši biznesa risks dzīvokļa iegādei, jo cerība nav laba biznesa stratēģija. Kad taisi biznesa plānu, svarīgi ir veikt tirgus izpēti, atrast īpašumu, saprast, cik tu par to vari prasīt naudu. Ja ir nepietiekama tirgus izpēte un kļūdains biznesa plāns, tas viss var diezgan sālīti beigties," skaidroja Vestmanis. 

 

Vairāk lasi: www.lsm.lv

Saistītie raksti