7 padomi, kā žāvēt drēbes, lai tās nesarautos

Veļas žāvētāja iegāde ir prieka pilns mirklis daudzās ģimenēs, taču, kā stāsta dažas mammas un tēti: prieki apsīkst līdz ar mirkli, kad tiek pamanīts – dažas drēbes pēc žāvēšanas ir sarāvušās! Kā žāvēt drēbes, lai tās nesarautos, stāsta “LG Electronics” produktu eksperts Andris Kalniņš un “Samsung” produktu treneris Eduards Krumovics.
Vai arī tev ir gadījies no veļas žāvētāja izņemt pavisam maziņu, sarāvušos krekliņu, blūzi vai ko citu?

FOTO: Shutterstock.com

Vai arī tev ir gadījies no veļas žāvētāja izņemt pavisam maziņu, sarāvušos krekliņu, blūzi vai ko citu?

Noskaidro, vai apģērbs ir piemērots žāvēšanai

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, pirms liec kāju apģērbu veļas žāvētājā, pārliecinies, vai to apģērba ražotājs ir paredzējis un kādā režīmā tas ir jāžāvē. Par to, ko nevajadzētu žāvēt veļas žāvētājā, lasi šeit.

 

Izvēlies atbilstošu žāvēšanas režīmu

Kad noskaidrot, ka apģērbu var žāvēt, izvēlies atbilstošu režīmu. Žāvēšanai saudzējošākie ir režīmi Sensitive, Wool, Cool Air, AI Dry (šajā režīmā žāvētājs noteiks mitruma apmēru un apģērba svaru, pielāgojot žāvēšanai nepieciešamo intensitāti un laiku). Bieži vien ir iespējams arī norādīt žāvēšanas intensitāti, lai saudzētu veļu. Tādā gadījumā izvēlies zemāku žāvēšanas intensitāti. Mazākā intensitāte izžāvēs apģērbu daļēji un vēlāk to būs nepieciešams uz pāris minūtēm izkārt, lai pasīvi izžāvētu līdz galam. Ja veļa no žāvētāja tiek izņemta galīgi sausa, tā ir pazīme, ka žāvētājs darbojies ir pārāk ilgi.

 

Vienlaikus žāvē līdzīga biezuma un materiāla apģērbus

“Tos apģērbus, kuriem ir līdzīgs sastāvs, drīkst kopā likt veļas žāvētājā, izvēloties konkrētajam mērķim un auduma sastāvam piemērotu žāvēšanas funkciju,” atklāj Andris Kalniņš. Tas nozīmē, ka kokvilnas apģērbi jāžāvē kopā ar citiem kokvilnas apģērbiem. Tāpat būtiski ir biezākus materiālus nelikt kopā ar plānajiem – piemēram, biezs frotē dvielis un T krekls izžūs atšķirīgos laika posmos.

 

Veļas žāvētājs žāvē, kamēr veļas mitruma līmenis ir pietiekoši zems. Tā kā biezāki apģērbi prasa ilgāku žāvēšanas laiku, ja tie tiks žāvēti kopā ar plānajiem apģērbiem, plānie jau sen būs izžāvēti un līdz ar to palielināsies smalkāku apģērbu saraušanās risks. Piemēram, nav ieteicams biezu džemperi, kas paredzēts pieaugušajiem, žāvēt kopā ar t-kreklu, kas paredzēts maziem bērniem,” atklāj Eduards Krumovics.

 

Regulāri apkop ierīci un tīri pūku filtru

Reklāma
Reklāma

Ieteikums būtu pievērst uzmanību žāvētāja apkopei un regulāri tīrīt pūku filtru. Ja filtrs ir bijis bojāts, tad liela iespēja, ka pūkas ir nonākušas žāvētājā, kas arī var samazināt žāvēšanas efektivitāti. Tas viss var palielināt žāvēšanas laiku un saraušanās risku.

 

No kuriem režīmiem izvairīties, lai trikotāža nesarautos?

  • Ja izmantosiet žāvēšanas funkciju “Skapis”, šāda veida režīms žāvēs intensīvāk un ilgāk. Tāpēc saraušanās risks var palielināties. Skapja funkciju ir ieteicams izmatot, ja ir paredzēts, ka drēbes uzreiz tiks izņemtas no veļas žāvētāja līdz ar funkcijas beigām. Šo funkciju var izmantot apakšveļas, zeķu, gultas veļas, frotē dvieļu žāvēšanai. Ar šo funkciju drīkst žāvēt arī tādus apģērbus, kuru sastāvā ir poliamīds, akrils vai poliesters.
  • Žāvējot trikotāžu, ieteikums ir izvairīties no ātrajiem žāvēšanas cikliem. Tajos tiek lietots karstāks gaiss, lai pēc iespējas ātrāk izžāvētu veļu.

 

Kā izvairīties no žāvētājā saburzīta apģērba 

  • Ja regulāri apģērbs pēc žāvētāja šķiet saburzīts, tad tas ir tikai tāpēc, ka tas veļas žāvētājā ir atstātas ilgāk nekā vajadzētu. Risinājums problēmai ir pavisam vienkāršs – drēbes uzreiz nepieciešams izņemt no žāvētāja līdz ko žāvēšanas cikls ir beidzies.
  • Ja veļa pēc veļas žāvētāja ir pilnīgi sausa, tad tā visticamāk ir pāržāvēta, kā arī to būs daudz grūtāk izgludināt. Pēc izņemšanas no žāvētāja drēbēm jābūt nedaudz mitrām vai gandrīz sausām, tāpēc jo īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību piemērota žāvēšanas režīma izvēlei.

 

Citi padomi, lai veļas žāvēšana sniegtu maksimālo efektivitāti

  • Ņemt vērā veļas žāvētāja ietilpību, kas ir aptuveni 8-9 kilogrami. Jo pilnāks tas būs, jo mazāka būs tā veiktspēja. Ja jūs pārpildīsiet veļas žāvētāja cilindru, žāvēšanas efektivitāte būtiski samazināsies. Tāpat pārslogotam žāvētājam var rasties nopietni bojājumi, kas var ietekmēt tā darbību.
  • Izpēti, kāda žāvēšanas tehnoloģija ir iebūvēta žāvētājā. Ja žāvētājā tiek izmantots siltumsūknis, tad, žāvējot drēbes, temperatūra ir zemāka, jo žāvētājs spēj efektīvāk savākt mitrumu no vēsāka gaisa.
  • Ja gadījumā ik pa laikam no veļas žāvētāja pazūd zeķes, tad nevainojiet mistisko briesmoni, kas dzīvo veļas žāvētājā un ēd zeķes. Ja jūs domājat, ka zeķes pazūd, tad tās, iespējams, iesprūdušas starp žāvētāja cilindru un žāvētāja ārējo malu, ko ikreiz iespējams viegli pārbaudīt.
  • Ģimenēs, kurās dzīvo alerģiski cilvēki vai arī mazi bērni, izmantojot veļas žāvētāju ieteicams izvēlēties Allergy Care funkciju, kas likvidē dzīvo putekļu ērcīšu, kuras var izraisīt alerģijas un elpošanas problēmas.

Saistītie raksti