Vai iespējams izaudzēt pašam savus citronus uz palodzes?

Ja tavās mājās būs citronkoks, iegūsi uzreiz divus labumus – skaistu telpaugu ar koši zaļām lapām un iespēju tikt pie citroniem. Uzzini, kā to pareizi audzēt, lai iegūtu augļus!
Visiem zināms, ka citroni ir veselīgi, bet labumu var iegūt arī no tā lapām.

FOTO: Shutterstock.com

Visiem zināms, ka citroni ir veselīgi, bet labumu var iegūt arī no tā lapām.

Kad dos pirmos augļus?

Atkarībā no šķirnes citronkoks sāk ražot tikai 4–6 gadu vecumā. Vispirms tas zied ar skaistiem baltiem, smaržīgiem ziediņiem, un pēc 6–9 mēnešiem ienākas augļi. 

Nesatraucies, ja līdz ar augļu veidošanos citronkoks arī zied – tas ir normāli. 

Ja kociņš izaudzis no pašu iesētas sēkliņas, kas iegūta no veikalā pirkta citrona, augļi visdrīzāk būs rūgtenskābi un negaršīgi, jo tas izaugs kā meženis, nevis šķirnes augs.

Citroni ir veselīgi, bet labumu var iegūt arī no tā lapām. Tās izdala ēteriskās eļļas un fitoncīdus, kas uzlabo gaisa kvalitāti un attīra to no dažādām baktērijām un mikroorganismiem.

 

Kas jāzina par audzēšanu?

Pērkot citronkoku, noteikti pārbaudi, vai tas nav slims un to nav apsēduši kaitēkļi. Apskati kociņu rūpīgi, nekautrējies pārbaudīt lapas gan no augšpuses, gan apakšpuses! 

Kad augs pārvests mājās, droši vari pielabot tā formu, nogriežot garākos zarus. 

Novērtē arī, vai pods augam nav par mazu, un pārstādi, ja nepieciešams. 

Jaunais pods gan drīkst būt tikai pāris centimetru platāks par iepriekšējo, jo citronkoka saknēm patīk būt kompaktā vidē. Ja iestādīsi pārāk lielā podā, augs neziedēs un līdz ar to arī neražos.

Vispiemērotākā ir citrusaugiem domātā augsne, bet, ja tādu nav iespējams iegādāties, stādi universālajā augsnē, neaizmirstot nedaudz paskābināt, jo citronkokam nepieciešama skāba zeme. 

Reklāma
Reklāma

Lai kociņš labi augtu, ziedētu un ražotu, vismaz reiz mēnesī mēslo to ar speciālo citrusaugļu vai universālo telpaugu mēslojumu. Neaizmirsti arī vismaz reizi mēnesī uzirdināt augsnes virskārtu!

 

Vasarā nes laukā!

Citronkokam vajag gaismu, tāpēc novieto to visgaišākajā mājokļa vietā, bet nepieļauj, lai tā lapas caur stiklu dedzina saules stari. Ielāgo, ka šim augam nepatīk, ja maina tā atrašanās vietu, pat poda grozīšana var veicināt ziedu vai augļaizmetņu nomešanu. 

Ja vien ir iespēja, vasarā nes citronkoku ārā un novieto siltā, no vējiem pasargātā vietā. 

Rudenī nes atkal telpās. Citronkoks vasarā labi jūtas siltumā, bet rudenī uz ziemā neprotestēs, ja telpā būs vēsi – aptuveni +16–18 grādu. 

Augs nekādā gadījumā nedrīkst atrasties blakus siltuma avotam – radiatoram, krāsnij, sildītājam –, jo tas necieš krasas temperatūras svārstības.

 

Cik bieži laistīt?

Pret laistīšanu citronkoks ir īpaši prasīgs, jo protestēs ikreiz, kad būs par sausu vai par slapju. Laistīšanai vienmēr izmanto nostādinātu ūdeni, kas ir par pāris grādiem siltāks nekā gaiss telpā, kurā citronkoks atrodas. 

Laisti tikai tad, kad augsnes virskārta ir izkaltusi pirksta platumā. Pusstundu pēc laistīšanas nosusini ūdeni – uzsūc ar salvetēm vai lupatu – no šķīvīša zem puķu poda.

Saistītie raksti