Kur likt izdegušās spuldzītes?

Vēl nesen izdegusi spuldzīte bija jānomaina visai bieži – kvēlspuldzes kalpoja neilgu laiku, patērēja daudz elektrības, bet, kad bija izdegušas, droši varēja mest atkritumos.

Ja uz izdegušās spuldzītes redzi pārsvītrotu atkritumu tvertni, spuldzi tajā mest nedrīkst. FOTO: www.pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja uz izdegušās spuldzītes redzi pārsvītrotu atkritumu tvertni, spuldzi tajā mest nedrīkst. FOTO: www.pexels.com

Pašlaik nopērkamās spuldzes ir daudz ekonomiskākas, netērē enerģiju siltumam un kalpo daudz, daudz ilgāk. Daļa no tām satur kaitīgas vielas un sīkas mikroshēmas, tāpēc tās nedrīkst mest sadzīves atkritumos, bet ir jānodod īpašos spuldžu pieņemšanas punktos.


Ievēro – uz katras spuldzes un tās iepakojuma ir marķējumi, kas norāda, kur pēc izdegšanas drīkst likt spuldzi. Ja redzi uz tās pārsvītrotu atkritumu tvertni, spuldzi tajā mest nedrīkst.


Kādas ir spuldzītes?

  • Reti kurā mājsaimniecībā joprojām izmanto kvēlspuldzes, jo tās jau pāris gadu Latvijas veikalos tirgot nedrīkst. Ja šādas spuldzes joprojām tiek lietotas, tās pēc izdegšanas var mest sadzīves atkritumu konteinerā.
  • Arī halogēnās kvēlspuldzes kopš 2018. gada tirgotāji vairs nedrīkst iepirkt, bet tās vēl šur tur ir pārdošanā, jo veikali drīkst iztirgot savus atlikumus. Halogēno kvēlspuldzi pēc izdegšanas arī var mest sadzīves atkritumos.
  • LED jeb gaismas diožu spuldzes ir pašas modernākās no pašlaik nopērkamajām. Tās ne tikai izstaro dažādu toņu gaismu, bet ir aprīkotas ar mikroshēmām, kas ļauj pielāgot apgaismojumu noskaņojumam un situācijai. Turklāt šīs spuldzes ir ļoti ekonomiskas un ilgi kalpo. LED spuldzēs nav nekā dabai vai cilvēkiem kaitīga, bet tās satur daudz vērtīgu nelielu daļiņu un mikroshēmu, ko var izmantot pēc otrreizējas pārstrādes, tāpēc LED spuldzes vēlams nodot spuldžu pieņemšanas punktos.
  • Kompaktās luminiscences jeb ekonomiskās spuldzes ne tikai ilgi kalpo, bet ir ļoti efektīvas un tiešām ekonomiskas. Bet šīs spuldzes ir pildītas ar gāzi, kuras sastāvā ir arī neliels daudzums dzīvsudraba, tāpēc nekādā gadījumā luminiscences spuldzes nedrīkst plēst vai mest atkritumos, kur tās varētu saplīst un gaisā nonāktu kaitīgie dzīvsudraba tvaiki. Šīs spuldzes obligāti jānodod pieņemšanas punktos.

Kur likt?
Nodot izdegušās LED un kompaktās luminiscences jeb ekonomiskās spuldzes var elektroiekārtu pieņemšanas punktos un atkritumu šķirošanas punktos, kas pieejami daudzviet Latvijā. Punktus skaties šeit.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: Jauns.lv