Istabas augi, kurus var turēt ēnas pusē, kur saule iespīd maz

Arī mūsu platuma grādos dabā aug ēncietīgas puķes un zaļie augi. Uz šiem tad arī varam likt lielākās cerības, apzaļumojot istabu ēnas pusē.

Labi, ka plašajos mūžamežos ir ne tikai sauli mīlošie pirmā – augstākā stāva augi.

FOTO: Shutterstock.com

Labi, ka plašajos mūžamežos ir ne tikai sauli mīlošie pirmā – augstākā stāva augi.

 

Vairums istabas augu tomēr mīl augt tikai daļēji noēnotā vietā, kā arī tiešā vai netiešā saules gaismā, jo daļai telpaugu dzimtene ir tropu un subtropu klimata joslas zemes. Labi, ka plašajos mūžamežos ir ne tikai sauli mīlošie pirmā – augstākā stāva augi, bet arī tādi, kas iemanījušies augt un zaļot zemāk, itin labi paciešot citu augu radīto noēnojumu.

 

Paparde – jāraugās, lai tās tuvumā nebūtu centrālapkures radiators, kas sildīs auga saknes podiņā, zeme ātri kļūs sausa un paparde nīkuļos. Papardēm nepatīk sauss gaiss, tāpēc vēlams apsmidzināt vairākas reizes dienā ar siltu, vēlams, kaļķi nesaturošu ūdeni.

 

Dracēna, šaurlapu skaistule ļoti labi jutīsies gaišā, bet saules neapspīdētā telpā un izskatīsies pēc nelielas palmiņas. Nepatīk ne pārliešana, ne arī iekaltēšana. Ieteicams apsmidzināt lapas.

 

Difenbahija, ar lielām skaistām raibām lapām. Gaismas trūkuma dēļ lapas krāsosies gaiši zaļas ar tumšiem lāsumiem. Apakšējās ar laiku var atmirt. Labi, ja logi atrodas vienādā attālumā no auga, citādi puķe griezīs lapas uz tuvākās gaismas pusi un var izskatīties ne tā, kā esi iecerējusi. Jālaista mēreni, jārasina.

Reklāma
Reklāma

 

Juka pārsteidz ar garām šaurām lapām. Labi izskatās vienā puķupodā kombinēta ar citiem ēnas augiem. Jātur mitra augsne. Pavasarī var iznest dārzā, ēnā.

 

Efeja, ēnas puķu klasika, izceļas ar vienkāršu kopšanu. Der trūdvielām bagāta augsne, un tai patiks bagātīga laistīšana. Ja šķiet, ka zari izauguši gari un kļūst neglīti, tos var apgriezt: puķe veidos kompaktāku stāvu.

 

Padomi no  žurnāla "100 Labi Padomi"

Saistītie raksti