Kāpēc jāmēslo istabas augi

Ausgne, kurā audzē istabas augus, ar barības vielām tos var apgādāt tikai noteiktu laiku. Pēc tam augi jāmēslo. Kūdrā audzējamus augus jāsāk mēslot 6-8 nedēļas pēc iestādīšanas. Barības vielām bagātākās augsnēs un kompostā audzējamus istabas augus var sākt mēslot nedaudz vēlāk.

Augi nevar attīstīties bez 3 pamatelementiem - slāpekļa, fosfora un kālija, taču ar mēslošanu arī jābūt uzmanīgiem. Kas par daudz, tas par skādi... Foto: Fiskars

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Augi nevar attīstīties bez 3 pamatelementiem - slāpekļa, fosfora un kālija, taču ar mēslošanu arī jābūt uzmanīgiem. Kas par daudz, tas par skādi... Foto: Fiskars

 

Lai veidotu organiskās vielas, augtu un attīstītos, augam ir nepieciešams ūdens, gaisma, minerālvielas un ogļskābā gāze.

Kad augs jāmēslo?

Augam nepieciešamas trīs galvenās minerālvielas: slāpeklis - lapu un jauno dzinumu veselīgai augšanai, īpaši veģetācijas perioda sākumā; fosfors - lai veidotos daudz ziedpumpuru un labi attīstīta sakņu sistēma; kālijs - nobriešanai, īpaši augšanas perioda otrajā pusē.

Ja kāda no minerālvielām trūkst, augs kļūst fizioloģiski slims, par ko liecina minētie simptomi:
 

- izskats ir neveselīgs, bāls, nespodrs;

- augs neaug vai pieaugums ir niecīgs;

- pamazinās izturība pret slimībām un kaitēkļiem;

- lapas ir mazas, bālas, bieži ar izteiktu dzīslojumu un dzeltenu lapu plātni;

- augs nezied vai ziedi ir mazi, ar nenoteiktu krāsojumu;

- dzinumi ir vārgi, tievi;

- apakšējās lapas nokrīt. 

 

Pārliekas mēslošanas pazīmes

Reklāma
Reklāma

Dot augam pārāk daudz minerālvielu ir tikpat kaitīgi, cik nedot nemaz. Mēslo augu tikai augšanas periodā, kad tas aktīvi izmanto barības vielas. Ļoti stingri ievēro instrukciju par mēslojuma devu un mēslošanas biežumu noteiktam augam. Ieteicams izvēlēties standartizētos kompleksos mēslojumus, kuros ir visi iepriekšminētie trīs galvenie elementi (N, P, K).

Kā atpazīt pārlieku samēslotu augu:
 

- balti nosēdumi uz augsnes;

-sakaltuši lapu galiņi;

- balti nosēdumi uz puķupoda;

- neveselīgs, tumšs plankums uz lapām.

 

Izvēlies pareizo mēslojumu

Mēslojumu izvēle ir ļoti liela. Pulverveida vai granulētie mēslojumi ir jāizšķīdina ūdenī, un augi tos saņem līdz ar laistāmo ūdeni. Arī koncentrētos šķidros mēslojumus atšķaida ar ūdeni un tad aplaista augus. Mēslojuma nūjiņas, plāksnītes, tablet4es iesprauž augsnē. Laistāmais ūdens tās pamazām izšķīdina, un augs var uzņemt barības vielas. Augsnē ievietotās minerālvielas bieži var uzkrāties ļoti augstā koncentrācijā, tā apdedzinot auga saknes.

Šķidrā mēslojuma izmantošana

Ievēro instrukciju uz iesaiņojuma, ūdenim pievieno šķidro, pulverveida vai granulēto mēslojumu. Mēslo tikai mitru augsni, jo sausā augsnē mēslojums apdedzina auga smalkās saknītes. 

Mēslošana notiek vienlaikus ar laistīšanu. Ja izmanto smidzinātāju, augs var baroties arī caur lapām. Lai ātrāk novērstu minerālvielu trūkumu, apsmidzini augu ar mēslojuma šķidrumu.

Lēni šķīstošie mēslojumi

Barības vielu nūjiņas iesprauž augsnē un aplaista augu. Laistāmais ūdens pakāpeniski šķīdina minerālvielas, un augs saņem barības vielas. Ja rodas aizdomas, ka augs tiek mēslots par daudz, nūjiņu no puķupoda var izņemt. 

 

Avots: "101 vērtīgs padoms, kas jāievēro, lai istabas augi būtu skaisti un veselīgi" (izd.Zvaigzne ABC).