Vai vērts savā dārzā ieaudzēt pavasara vēstneses – zilās vizbulītes?

Ir vērts! It sevišķi, ja dzīvo patālāk no meža, kur vizbulītes mājo savā dabīgajā vidē. Pavasarī, kad zaļuma un krāsu vēl maz, vizbulītes ir vienas no pirmajām puķītēm, kas raisa pozitīvas emocijas.

Ja vizbulītei izvēlētā vieta patīk, tā tur var augt gadu desmitiem, pat pusgadsimtu, un to nevajag nedz dalīt, nedz pārstādīt.

FOTO: Shutterstock.com

Ja vizbulītei izvēlētā vieta patīk, tā tur var augt gadu desmitiem, pat pusgadsimtu, un to nevajag nedz dalīt, nedz pārstādīt.

Zilo vizbulīti tautā mēdz dēvēt arī par skaistā laika puķīti, jo saulē tā atplaukst, bet lietū un krēslā sakļauj ziedlapiņas.

Ja vizbulītei izvēlētā vieta patīk, tā tur var augt gadu desmitiem, pat pusgadsimtu, un to nevajag nedz dalīt, nedz pārstādīt. Zilā un rozā vizbulīte jūtas labi irdenā trūdu augsnē, un galvenais, lai to netraucētu ar pārāk centīgu kopšanu un rušināšanu un nenomāktu ar pārāk lielu un biezu koku vai krūmu lapu kārtu.

 

Lai gan vizbulīte labāk jūtas viegli noēnotā vietā, piemēram, mājas ziemeļu pusē vai zem krūmiem, piemēram, forsītijas, arī dienvidu pusē saules staros tā zied koši jo koši, tiesa gan, ziedēšanas laiks ir īsāks – strauji atplaukst un strauji nozied.

 

Reklāma
Reklāma

Vizbulītes ir piemērotas arī audzēšanai puķu podos
Zilās un sārtās vizbulītes var audzēt arī lielos podos un toveros ar tādu pašu irdenu trūdu augsni. Vienīgi jāraugās, lai vasarā pods būtu novietots vēsā un ēnainā vietā. Jālaista tikai reizi pa reizei, jo vizbulītes vasarā atpūšas. Turpretī ziemā – uz balkona vai terases – jārūpējas par regulāru un vienmērīgu mitrumu, taču nedrīkst arī pārlaistīt. Podus ziemā pret salu aptin ar maisaudumu vai citu sargājošu materiālu.

 

Teksts: žurnāls "100 labi padomi" 

Informācija no Jauns.lv