Pie kā pieskrūvēt virtuves skapīti?

Virtuvē gribu izlīdzināt sienu, pie tās atrodas izlietne, un es esmu ieplānojis likt virtuves skapīti. Ar ko labāk izlīdzināt sienu - OSB skaidu plātnēm vai rīģipsi? Atbild būvniecības tehnisko zinātņu doktors Juris Biršs. 

Ja sienu, pie kuras stiprināsi plauktu, nolemsi izlīdzināt ar rīģipsi, vari izmantot arī speciālu plauktu stiprināšanas sistēmu ar metāla plātnēm.

FOTO: Shutterstock.com

Ja sienu, pie kuras stiprināsi plauktu, nolemsi izlīdzināt ar rīģipsi, vari izmantot arī speciālu plauktu stiprināšanas sistēmu ar metāla plātnēm.

 

Būtībā var izmantot vienu vai otru materiālu, taču galvenais šādā gadījumā - jābūt stingrai pārliecībai, ka plauktu vai skapīti stiprināsi pie nesošās sienas. Virtuves plaukts ar traukiem radīs vismaz 50 kilogramu slodzi, pie OSB kokskaidu plātnes vai rīģipša sienas to stiprināt nevar; smagums sienā izraus gabalu, nokritīs, būs liels troksnis, ne vairs plauktu, ne trauku. 

 

Kā rīkoties? Pamata sienā iekal vai iestiprini izturīgu dēli vai metāla plāksni. Šī būs kontaktvieta, kur pēc tam stiprināsi plauktu vai skapīti, tāpēc to atzīmē. Tad pa virsu liec apdares materiālu - OSB kokšķiedras plātnes vai rīģipsi. Pēc tam sienu izlīdzini. Ja nepieciešams izlīdzināt 5-6 centimetrus, ir vērts "apšūt" ar rīģipsi; ja jālīdzina 2 centimetri, tad to var paveikt ar špakteli. 

 

Reklāma
Reklāma

Ja sienu, pie kuras stiprināsi plauktu, nolemsi izlīdzināt ar rīģipsi, vari izmantot arī speciālu plauktu stiprināšanas sistēmu ar metāla plātnēm. Plauktu sistēmu stiprina pie nesošās sienas, pēc tam virsū liek rīģipsi, pie kura tad var arī droši piestiprināt virtuves plauktus. Loģiski, ka tad nav vajadzība nesošajā sienā iestrādāt pamata dēli vai metālu. Ar plaukta stiprināšanas sistēmu tiks izlīdzināts plaukta svars. 

 

Avots: žurnāls "Mūsmājas", 2013.g. Nr.16.