10 lietas, kas modernu mājokli padarīs mājīgāku

Kas ir lietas, kas rada māju izjūtu? Un kā tās raksturo cilvēku? Vai izvēloties priekšmetus, neapzināti citiem stāstām par savu personību un statusu? Ko izvēlas sievietes un ko – vīrieši? Interjera speciālisti dalās pārdomās, kam mūsdienās pievērš uzmanību, iekārtojot mājokli.

Vīrietim un sievietei dzīves telpa veidojas atšķirīgi. Vīrietis to atstāj brīvu. Tā, šķiet, ir pirmā nepieciešamība. Brīvība. Foto: www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vīrietim un sievietei dzīves telpa veidojas atšķirīgi. Vīrietis to atstāj brīvu. Tā, šķiet, ir pirmā nepieciešamība. Brīvība. Foto: www.kasjauns.lv

 

Lūk, kādas 10 lietas mājas artefaktos iekļāvis interjera dizainers un arhitekts Agris Padēlis-Līns:

- Klubkrēslu

- Pledu

- Etažeri grāmatām

- Stāvlampu

- Kaut ko pie sienas redzamā vietā

- Noteikti kaut ko istabas gandrīz pašā vidū. Varbūt pat kaut ko nelielu.

- Dzimtas fajansu

- Vinila kolekciju

- Nelielu galdiņu rokas pulkstenim

- Snauduļojošu kaķēnu

7 mūsdienu cilvēka statusa lietas interjera dizaineres Larisas Pomeščikovas skatījumā:

- Modernās tehnoloģijas

Reklāma
Reklāma

- Virtuves tehnika

- Gulta

- Sauna

- Kamīns

- Paklājs, aksesuāri

- Gleznas, mākslas priekšmeti

Sieviešu un vīriešu atšķirīgais skatījums uz mājlietām

Kā norāda interjera dizainere, virtuve ir svarīga dzīvojamās vides daļa. Tai īpašu uzmanību pievērš kā sievietes, tā vīrieši. Gan mēbeļu, gan tehnikas izvēlē piedalās abi. Pēdējo gadu laikā samērā bieži tiek dota priekšroka tā saucamās „gudrās mājas” ierīkošanai, kas sniedz iespēju vienkopus pārvaldīt vairākas sistēmas, ieskaitot akustiku. To biežāk izvēlas vīrieši, ieskaitot TV tehniku. Arī gultai tiek pievērsta liela uzmanība, īpaši – matracim. Cilvēki apzinās, ka lielu daļu dzīves pavada miegā. Ja vien tehniski ir iespējams, klienti izvēlas būvēt kamīnu. Pat ja netiks lietots bieži, izvēle nosveras tam par labu. Līdzīgi ir ar pirts izbūvi, saka L.Pomeščikova. „Tiešām īpaša lieta ir paklāji, mākslas priekšmeti. Cilvēki, kas tos novērtē, parasti izdara ļoti pārdomātu izvēli.”

Arhitekts Padēlis - Līns uzsver, ka mājokļa telpiskums un tā struktūras atbilstība būs rādītājs cilvēka apzinīgumam un patstāvībai. Audio un vizuāla elektronika ir pirmšķirīgas lietas interjerā. To izmēri un intensitāte – laikmeta izjūtas mērs. Sociālu komfortu raksturos stils. Telpiskumu  visbiežāk piepilda  kompozīciju uzturošas mēbeles un aksesuāri. Lai izvairītos no disciplinētības, visbiežāk tādu komplektiņu nosauc par klasiku, stāsta arhitekts.

Vīrietim patīk, ja arī ģimene novērtē viņa mājas. Ja tik vien ir ģimene. Ja nav, tad viss ir daudz askētiskāk. 

Vīrietim un sievietei dzīves telpa veidojas atšķirīgi. Vīrietis to atstāj brīvu. Tā, šķiet, ir pirmā nepieciešamība. Brīvība. Vismaz kabinets vai auto. Kaut kas, kas ir tikai viņa. Statusu visbiežāk viņš sauc par stilu (klasisku, minimālistisku u.tml.). Tajā ieslēpti visi stilam piederošie atribūti - mēbeles, lietas, attiecības un nauda. Viņiem svarīga ir elektronika – skaņai un attēlam. Dīvāni un krēsli, virtuves aprīkojums un vīna skapis. Drēbju istaba un plaukts krekliem. Rīki sportam vai vismaz žurnāli par to.

Vīrietim patīk, ja arī ģimene novērtē viņa mājas. Ja tik vien ir ģimene. Ja nav, tad viss ir daudz askētiskāk. Gaisma! Vīrieši parasti uzsver gaismas daudzumu un nianses telpās.” Runājot par sievietēm, interjera dizainers un arhitekts norāda: „Vīrietim interesē, kāds skats ir aiz loga, turpretī sievietei aizkari un krāsa. Bērnībā viņas jau ir spēlējušās „mājās”, tāpēc zina visu nepieciešamo lietu sarakstu. Sievietes vēlas visā mājā justies omulīgi un iederīgi. Vajadzīgs spogulis, sadzīves tehnika, galdiņš, krēsli, grāmatas, trauki," min arhitekts.