Absurds: ar kaķi vai suni aizliedz iekāpt autobusā; lidmašīnā drīkst par 60 eiro

Lai gan Ministru kabineta noteikumi nosaka – mājdzīvniekus sabiedriskajos transportlīdzekļos pārvadāt drīkst, un tas tā tiešām ir - gan lidojot lidmašīnā, gan braucot ar vilcienu, ne visi pasažieru pārvadātāji ļaus transportlīdzekļa salonā ņemt kaķi, suni vai citu zvēru. Dažām autobusu kompānijām pret to ir īpaši iebildumi, tāpēc savu mīluli vajadzēs atstāt aiz transportlīdzekļa durvīm...

Ceļojot kopā ar mājdzīvnieku, būs jāievēro dažas striktas prasības, un ne vienmēr suni ar potēšanas pasi un uzpurni vai kaķi krātiņā vispār ļaus ienest transportlīdzekļa salonā vai likt bagāžas nodalījumā.

FOTO: Agnis Šmits

Ceļojot kopā ar mājdzīvnieku, būs jāievēro dažas striktas prasības, un ne vienmēr suni ar potēšanas pasi un uzpurni vai kaķi krātiņā vispār ļaus ienest transportlīdzekļa salonā vai likt bagāžas nodalījumā.

 

Domājot par ceļojumu – tuvāku vai tālāku, rodas jautājums – kur brauciena laikā likt savu mājas mīluli. Protams, pastāv iespēja to uz laiku atstāt pie kaimiņiem vai izmantot dzīvnieku viesnīcas pakalpojumus, bet ja gribas mīļo suni vai kaķi paņemt līdzi uz laukiem vai kur citur, jārēķinās, ka viss var nenoritēt tik gludi, nekā cerēts. Piemēram, dažas autobusu kompānijas mājdzīvniekus aizliedz pārvadāt. Taču, dzirdēti gadījumi, kad zvēriņi brauciena laikā tiek ievietoti kravas nodalījumā, kur gan nekādi labie apstākļi tos negaida. 

 

Ar mājdzīvnieku neļauj kāpt autobusā 

Ceļojot kopā ar mājdzīvnieku, būs jāievēro dažas striktas prasības, un ne vienmēr suni ar potēšanas pasi un uzpurni vai kaķi krātiņā vispār ļaus ienest transportlīdzekļa salonā vai likt bagāžas nodalījumā. 

Piemēram, pārvietojoties ar Lux Express vai Ecolines autobusiem, jārēķinās, ka mājdzīvnieku ņemt līdzi neļaus. „Mūsu autobusos dzīvniekus nav atļauts pārvadāt, ne salonā, ne bagāžas nodalījumā. Ir cilvēki, kuriem pret dzīvniekiem ir alerģijas, tāpēc arī ir šāds aizliegums,” stāsta autobusu kompānijas Ecolines dispečere. Viņa gan piebilst, ka no iedzīvotājiem saņemti daudz iesniegumi, par iespējām zvēriņus tomēr pārvadāt, bet vasaras periodā tas ir stingri aizliegts. „Ziemas periodā mājdzīvniekus pārvadāt ļaujam, jo tas ir klusāks periods, bet arī tad tikai klēpja suņus un kaķus.” 

 

Ziemas periodā mājdzīvniekus pārvadāt ļaujam, jo tas ir klusāks periods, bet arī tad tikai klēpja suņus un kaķus.

Ja esat izvēlējušies pārvietoties ar Lux Express autobusiem, arī tad mājdzīvnieku labāk atstāt mājās. Kā stāsta Lux Express pārstāve, dzīvniekus nav atļauts ņemt nedz salonā, nedz kravas nodalījumā. Jautājot, kāpēc tādi noteikumi, saņēmām vien atbildi – tādi noteikumi, un viss. Izņēmums gan esot suņi pavadoņi – tie autobusa salonā atrasties drīkst. Tiesa, ja paveicas ar „saprotošu” šoferi, kaķus būrītī atļaujot likt arī autobusa bagāžas glabātuvē – tiesa, atbildība par mājdzīvnieka labsajūtu un veselības stāvokli brauciena laikā tad jāuzņemas pašam saimniekam. Lux Express informācijas dienestā mums pavēstīja, ka šādi gadījumi esot bieži – un nevienam kaķim nekas neesot noticis. 

Kaķis sabiedriskajā transportā

Rīgā, kur satiksme visintensīvākā, kaķus atļauts pārvadāt pat bez papildus samaksas, bet viņiem jābūt speciālos krātiņos.

 

Citur kaķi ļauj turēt pat klēpī 

Ne visas autobusu kompānijas ir pret dzīvnieku pārvadāšanu. Piemēram, Liepājas autobusa parka pārstāvji atzīst, ka mājdzīvniekus pārvadāt drīkst, un, protams, salonā. Tikai jāievēro likumā noteiktās prasības, kas paredz suņus pārvadāt ar uzpurni un suņa pasi, bet kaķi ar potēšanas pasi. 

Arī Cēsu transporta uzņēmuma „CATA”, kas nodarbojas ar pasažieru pārvadāšanu, dispečere Inta stāsta, ka suņus un kaķus pārvadāt šoferi atļaujot. „Protams, zvēriņus drīkst pārvadāt, tikai tiem vajadzīga bagāžas biļete, kas ir 80% no biļetes cenas.” Viņa stāsta, ka kaķi atļauts turēt pat klēpī, bet sunim gan uzpurnis būtu nepieciešams. Jautājot, kāpēc ne visas autobusu kompānijas ir gatavas ļaut pārvietot dzīvniekus, Inta stāsta, ka tas, visticamāk, ir cenas dēļ: „Ja biļete maksā pieci eiro, tad par mājdzīvnieku sanāk maksāt vien pāris centus, tas, savukārt, autobusu kompānijām nav sevišķi izdevīgi.” Viņa uzskata, ka cilvēkiem ir jādod iespēja savus mīluļus pārvadāt. „Mēs nākam pretī klientam, protams, ir bijušas sūdzības, katrs cilvēks ir atšķirīgs, un kādam varbūt nepatīk, ka salonā tiek pārvadāts suns.” 

Arī pasažieru pārvadātājs „Nordeka” atļauj pārvadāt suņus un kaķus, taču dzīvniekiem jābūt ievietotiem speciālā somā, un tos nav atļauts novietot uz pasažieru sēdekļa. 

 

Rīgas sabiedriskajā transportā drīkst bez maksas 

Rīgā, kur satiksme visintensīvākā, mājas mīluļus atļauts pārvadāt pat bez papildus samaksas, jāpiebilst gan, ka tiem jāatrodas speciālos krātiņos. Kaķi klēpī turēt neviens neatļaus, un liela izmēra sunim biļete tomēr būs nepieciešama. (Tā izmaksā vienu eiro). 

„Rīgas satiksmes” pārstāve Baiba Bartaševiča stāsta, ka cilvēki, kas izmanto „Rīgas satiksmes” pakalpojumus, ir daudz un dažādi, vieniem var būt alerģija, vēl kādam bailes no suņiem, tāpēc ir svarīgi, lai dzīvnieks atrastos krātiņā vai pie saites ar uzpurni, un pa salonu neskraidītu. Kā noskaidrojām, transportlīdzekļu vadītāji gan nekontrolē to, vai pasažieri šos noteikumus ievēro, bet uz to stingri skatās kontrolieri, un, ja noteikumi tiek pārkāpti, tiek piemērots sods. 

Reklāma
Reklāma

 

Vilciena vagonā ne vairāk nekā 10 suņi 

Arī, pārvietojoties ar vilcienu, problēmas pārvadāt mājdzīvniekus neradīsies. Tiesa gan, pasažierim, kurš izlēmis pārvietoties kopā ar kaķi, suni, putnu, vai kādu grauzēju, jārūpējas par to, lai zvēri netraucētu apkārtējos. Vienā pasažieru vilciena vagonā drīkst pārvadāt ne vairāk kā 10 suņus, bet vienā sēdvietu nodalījumā nedrīkst atrasties vairāk par diviem suņiem, turklāt, tiem obligāts ir uzpurnis, žetons pie kakla siksnas un potēšanas pase, teic VAS „Latvijas dzelzceļš” uzziņu dienestā. Tāpat par mājdzīvnieku nāksies arī maksāt – kā par vienu bagāžas vienību. Cenas gan atšķiras, atkarībā no galamērķa. 

 

Airbaltic ļauj, Ryanair aizliedz 

Lai gan dažas vietējās autobusu kompānijas kaķus un suņus pārvadāt aizliedz, to atļauj pat aviokompānijas. Protams, ja vēlies mājdzīvnieku paņemt līdzi lidojot uz kādu attālāku galamērķi, jārēķinās, ka nāksies ievērot stingrākas prasības. Svarīgi arī noskaidrot, kādus dzīvniekus atļauts pārvest ar aviokompāniju starpniecību, piemēram, suņu, kaķu un sesku pārvešanu nosaka Eiropas Parlamenta regula, turpretī par citiem zvēriem katra valsts izvirza savas prasības. Piedevām, ne katra aviokompānija vispār ļauj pārvadāt dzīvniekus, ja aviokompānija Airbaltic to pieļauj, populārā zemo cenu aviokompānija Ryanair mājdzīvnieku pārvietošanu aizliedz. 

Piemēram, Airbaltic ļauj dzīvniekus pārvadāt lidmašīnas salonā, tikai tiem jāatrodas speciālā, šķidruma necaurlaidīgā kastē, vai somā, turklāt, katrs pasažieris var vest tikai divus zvēriņus. Dzīvniekiem speciālajās kastēs arī jājūtas ērti, ja reģistrācijas aģents redz, ka dzīvnieks ērti nejūtas, reģistrāciju reisam var atteikt pavisam. 

Ja par dzīvnieku pārvadāšanu, pārvietojoties ar autobusu, vilcienu, vai tramvaju jāmaksā vien salīdzinoši neliela summa, citādi ir, ja lido ar lidmašīnu. Par dzīvnieku pārvadāšanu rokas bagāžā Airbaltic prasa 60 eiro, ja bagāžas nodalījumā – 100 eiro. 

Bez speciālās kastes, jāievēro vēl dažādas prasības, piemēram – dzīvniekam jābūt pasei, vakcinācijām, mikroshēmai, lai dzīvnieku varētu atšķirt no citiem. 


Kas jāzina, pirms ceļo ar mājdzīvnieku – 

•    Noskaidro, vai izvēlētais transporta veids un kompānija, ļauj pārvietoties kopā ar mājdzīvnieku 

•    Izpēti, vai tavs mājdzīvnieks ietilpst to dzīvnieku grupā, ko ļauts pārvadāt (Tie parasti ir suņi, kaķi, putni, mazie grauzēji, seski, truši) 

•    Izpēti, vai, un cik par mājdzīvnieka pārvešanu būs jāmaksā 

•    Noskaidro, kādas prasības un ierobežojumi attiecas uz tavu mājdzīvnieku (Pošu pase, vakcinācijas, uzpurnis, krātiņš, siksnas žetons, mikroshēma, dzīvnieka pase u.c. – atkarībā no izvēlētā pārvietošanās līdzekļa) 

•    Dodies ar dzīvnieciņu pie veterinārārsta, ja tas nepieciešams 

•    Jau laikus parūpējies par ēdienu un ūdeni mājdzīvniekam, ja plānots sasniegt tālāku ceļa mērķi 

•    Ja izvēlētajā transporta līdzeklī zvēriņš jāievieto krātiņā, sāc pieradināt pie tā jau laikus, lai mājdzīvniekam nav nepatīkams pārsteigums.

 

 

Avots: www.kasjauns.lv