Ne tikai frī kartupeļi: aerogrils veselīgu un daudzveidīgu maltīšu pagatavošanai

Pagatavot gardu, mājās gatavotu maltīti mūsdienās ir iespējams arī tiem, kuriem pavārmāksla nav stiprā puse vai saimniekošanai virtuvē laiku atrast ir grūti. Pateicoties mūsdienīgām un funkcionālām virtuves iekārtām, gatavošanas process aizņem daudz mazāk laika, un vienlaikus iespējams iepriecināt gan sevi, gan ģimenes locekļus ar veselīgām maltītēm.
Aerogrila jeb karstā gaisa fritera darbības princips ir līdzīgs kā cepeškrāsnīm ar konvekcijas funkciju.

FOTO: Publicitātes foto

Aerogrila jeb karstā gaisa fritera darbības princips ir līdzīgs kā cepeškrāsnīm ar konvekcijas funkciju.

Šī brīža viens no mūsdienīgākajiem risinājumiem sadzīves tehnikas plauktos ir aerogrils. Lietderīga ierīce, kas gatavošanas darbiņu paveic tavā vietā. Tāpat kā mūsdienīgākie mikroviļņu krāsns modeļi, kas piedāvā plašas papildu funkcijas pilnvērtīgu maltīšu pagatavošanai, arī jaunākie aerogrila modeļi piedāvā daudz plašākas ēdiena pagatavošanas iespējas.

 

Tie, kas jau pārzina aerogrila jeb karstā gaisa fritera funkcijas noteikti zina, ka 

 

ātri pagatavojamas un saldētas uzkodas šajā ierīcē kļūst īpaši gardas, turklāt ierasti neveselīgās uzkodas tiek pagatavotas krietni veselīgāk. 


Aerogrils – kompakts un mūsdienīgs palīgs katrā virtuvē 

Aerogrila jeb karstā gaisa fritera darbības princips ir līdzīgs kā cepeškrāsnīm ar konvekcijas funkciju. Ierīce ēdienu pagatavo ar karsta gaisa palīdzību, kas vienmērīgi cirkulē noslēgtā gatavošanas traukā. Aerogrili ir aprīkoti arī ar speciālu sildelementu, kas produktus palīdz vienmērīgi nožāvēt, tādējādi gatavā maltīte iegūst kraukšķīgu garoziņu, taču netiek zaudēta ēdiena tekstūra, garša un aromāts.  

Piemēram, vistu spārniņus cepot cepeškrāsnī, tie bieži kļūst pārlieku sausi, taču aerogrilā tie tiek pagatavoti, saglabājot sulīgumu. Tāpat arī ar kartupeļu daiviņām. Lai gan no ārpuses tās iegūst zeltaini brūnu, kraukšķīgu garoziņu, iekšpusē tās būs mīkstas un sulīgas.

 

Aerogrils, salīdzinot ar citām gatavošanas ierīcēm, ir lētāka un ekonomiskāka opcija. Līdz ar to būs lielisks palīgs arī tiem, kuriem ikdienā gatavošanai pieejama tikai plīts virsma. 

 

Ar aerogrila palīdzību iespējams pagatavot lielāko daļu cepeškrāsnī gatavojamās maltītes. Turklāt ierīce ir ļoti kompakta, tāpēc būs ērti lietojama arī pavisam nelielā virtuvē.

 

Papildu pluss – jaunākajiem aerogrila modeļiem visas gatavošanas detaļas ir ērti un viegli kopjamas. Gatavošanas groziem un pannām ir pārklājumu, kas kavē ēdiena un tauku pielipšanu. 

 

Lai gatavošanas trauku tīrīšana būtu vēl ērtāka, tev noderēs arī  trauku mazgājamā mašīna – visas gatavošanas detaļas jaunākajiem modeļiem paredzētas mazgāšanai arī trauku mazgājamajās mašīnās. 
 

Veselīgākas maltītes visai ģimenei

Fritētu un saldētu produktu gatavošanai līdz šim ērtākā opcija bija iegādāties un izmantot taukvāres katlu. Taču taukvāres katlos ēdiens tiek gatavots eļļā, kas tiek karsēta augstā temperatūrā. Šādi pagatavota maltīte zaudē vērtīgās uzturvielas, ir krietni vien neveselīgāka un zaudē produktu unikālo garšu.

Arī cepot ēdienu uz pannas, lai iegūtu kraukšķīgas kartupeļu pankūkas vai vistu stilbiņus, nākas pievienot lielu daudzumu eļļas. 

 

Aerogrils ir glābējs visiem tiem, kas šad un tad vēlas panašķēties ar frī kartupeļiem, sīpolu gredzeniem, pavasara rullīšiem vai nagetiem, taču piedomā ne tikai par savu veselību, bet arī figūru.

 

Gatavojot aerogrilā papildu taukvielas gatavošanas laikā ir jāpievieno minimāli vai nav jāpievieno nemaz. Gatavošana ar karstā gaisa palīdzību ļauj samazināt taukvielu patēriņu pat par vairāk kā 95 %. Turklāt, atšķirībā no gatavošanas cepeškrāsnī vai uz pannas, aerogrilā droši var izmantot arī nerafinētu riekstu, augu, sēklu vai olīveļļu. Augstvērtīgas augstākā labuma, auksti spiestas eļļas aerogrilā nezaudē savas vērtīgās īpašības un ēdiens iegūst papildu garšas nianses.

Reklāma
Reklāma

 


Foto: 1a.lv
 

Ne tikai uzkodas, bet arī pilnvērtīgas maltītes

Lai gan sākotnēji aerogrils vairāk tika izmantots saldētu uzkodu pagatavošanai, jaunākie modeļi piedāvā plašu funkciju klāstu, kas ļauj pagatavot pilnvērtīgas maltītes un kulinārijas izstrādājumus.

 

Aerogrilā iespējams pagatavot arī gaļas un zivju ēdienus, piemēram, grilētu lasi vai vistas stilbiņus un pat steiku, grilētus dārzeņus, kēksus, bulciņas un daudz ko citu. Pieejami modeļi, kas aprīkoti ar ilgstošas, vienmērīgas zemas temperatūras sildīšanas funkciju, ar kuras palīdzību varēsi pagatavot jogurtu vai raudzēt mīklu.

 

Tāpat pieejami modeļi, kuros iespējams žāvēt augļus vai dārzeņus, savukārt modeļi ar apbrūnināšanas funkciju ļauj pagatavot veselīgus grauzdētus riekstiņus, sēkliņas vai citus našķus. 

 

Daudzfunkcionāli aerogrila modeļi piedāvā saldētu un fritētu ēdienu gatavošanu, ēdiena cepšanu, grilēšanu, atkausēšanu un uzsildīšanu.

 

Ja aerogrils ir aprīkots arī ar automātiskās gatavošanas programmām, par maltītēm piemērotākā režīma, gatavošanas ilguma un temperatūras uzstādīšanu nav jāuztraucas. Atliek vien sagatavot produktus, ievietot gatavošanas traukā, iestatīt automātisko programmu, un jau pēc brīža garda maltīte būs gatava. 
 

Kā izvēlēties piemērotāko modeli? 

Pirms aerogrila iegādes, svarīgi noteikt piemērotāko ierīces tilpumu. Pieejami pavisam nelieli modeļi, kas paredzēti aptuveni divu porciju pagatavošanai mazākām ģimenēm.

Lielākām ģimenēm praktiskāka izvēle ir XL vai pat XXL modeļi, kas nodrošina pat vairāk kā 7 litru ietilpību. Ar XXL modeli vienā gatavošanas reizē iespējams pagatavot līdz 6 porcijām.

 

Ja vēlies plašākas gatavošanas opcijas, iegādājies modeli, kas aprīkots ne tikai ar gatavošanas grozu, bet arī pannu. Savukārt, ja vēlies, lai, pārnākot mājās, tevi jau gaida silta maltīte, meklē aerogrilu ar atliktā starta funkciju.

 

Pievērs uzmanību arī gatavošanas programmu klāstam un automātiskajām programmām, lai ēdiena gatavošana būtu ne vien vienkāršāka, bet arī daudzveidīgāka.

Ērtāk vadāmi ir modeļi ar skārienjutīgo ekrānu un pārredzamu displeju, uz kura tiek ziņots atlikušais gatavošanas laiks, temperatūra un cita informācija.

 


Foto: 1a.lv
 

Aerogrils tavai virtuvei interneta veikalā 1a.lv! 

Ja vēlies gatavot ne tikai gardas, bet arī veselīgas maltītes sev un saviem mīļajiem, ienāc interneta veikalā 1a.lv! Izvēlies sev piemērotāko aerogrilu no kvalitatīviem ražotājiem un iegādājies to par īpaši izdevīgu cenu. 

1a.lv – viss tavai virtuvei vienuviet! 

Saistītie raksti