12 mazi ikdienas paradumi, lai ietaupītu vairāk naudas

Ja visu laiku brīnies, kur pazūd tava nauda, parēķini, cik tev izmaksā dažādi ikdienas ieradumi. Taču paradumus var mainīt tā, lai nauda nevis izkustu pirkstos, bet vienmēr paliktu pāri.

Rīkojoties apdomīgi, ir iespējams ieteupīt naudu.

FOTO: Shutterstock.com

Rīkojoties apdomīgi, ir iespējams ieteupīt naudu.

Vai jūs izmetat 10 - 15 eiro par ātrām ēdienreizēm ik dienu? Vai vieglprātīgi nopērkat kaut ko pilnīgi nevajadzīgu? Vai veicat luksuspreču pirkumus, lai būtu vienā līmenī ar draugiem?

Šie un vēl daudzi citi šķietami mazie ieradumi, iespējams, attur jūs no simtiem, pat tūkstošiem eiro ietaupīšanas ik gadu.

 

Apkopoti paradumi un dzīves stila izmaiņas, kas palīdzēs ietaupīt visvairāk naudas:

Atšķirība starp naudas un procentu ietaupīšanu

Jāsaprot, ka ietaupīt 5% no 10 000 eiro vērta produkta nav tas pats, kas ietaupīt 5% no 10 eiro vērta pirkuma. Lai atvieglotu lēmuma pieņemšanu starp dažāda mēroga problēmām, smadzenes mēdz tās izlīdzināt, tāpēc abi gadījumi šķiet līdzīgi.

Sāciet mazāk raizēties par 20 centu ietaupīšanu, pērkot makaronus, bet rūpīgāk piedomājiet, lai pērkot automašīnu darījums būtu izdevīgs. Par 4 tūkstošu atlaidi uz auto jūs varēsiet nopirkt daudz makaronu.

Daudzi cilvēki tērē laiku, krājot pārtikas atlaižu kuponus, bet nekad neaizdomājas, ka varētu pārvākties uz lētāku dzīvesvietu vai iegādāties lētāku auto.

 

Dari pats

Izbaudiet jaunu prasmju apgūšanas prieku un gūstiet gandarījumu, tos paveicot. Vienkārša santehnikas labošana, iekštelpu krāsošana, skrūvēšana, divriteņa labošana, ēdiena gatavošana. 
Apgūstiet visu, ko darot varat ietaupīt uz speciālista rēķina. Tas ir gan izklaidējoši, gan finansiāli izdevīgi. Fiziska aktivitāte arī nāks tikai par labu.


Praktizē aizkavēto apmierināšanu

Kad iepērkaties un jūsu sirds salecas, ieraugot kāroto produktu, un tā jums šķiet kā mīlestība no pirmā skatiena... PAGAIDIET. Saglabājiet, ievietojiet grāmatzīmēs. 
Atgriezieties pie tā pēc vairākām stundām, dienas vai divām un pārbaudiet, vai piedzīvojat tik pat lielu iekāres mirkli. Nepērciet impulsa vadīts. Ļaujiet tam nosēsties. Pajautājiet sev, vai šis produkts jūs darīs laimīgu arī mēnesi, kopš tā iegādes. Un pēc gada?


Iepērkoties, veic aprēķinus

Ik reizi, kad iepērkaties, centieties saprast, cik šī iztērētā nauda nopelnītu 5 gadu laikā ar 10% gada peļņu. Ja nopērkat kaut ko 1 000 eiro vērtu, pajautājiet sev, vai jums vajag šo produktu vai 1 600 eiro pēc pieciem gadiem.
Atkarībā no tā, kam jūs plānojat tērēt 1 000 eiro - ģitārai, kas jums vajadzīga, vai telefonam, kas nav vajadzīgs - izlemiet pirkt vai atteikties. Ar šādu pieeju var ietaupīt daudz naudas.

 

Nepārtērē statusam un valdzinājumam

Reklāma
Reklāma

Mazāk uzturieties izšķērdīgu draugu sabiedrībā, īpaši, ja jums nemaz nepatīk viņu sabiedrība. Jums taču nav obligāti jābrauc uz dārgāko slēpošanas kūrortu Ziemassvētkos un jānakšņo visdārgākajā mītnē.
Aizbrauciet īsākā atvaļinājumā, apmetieties lētākā vietā. Turklāt, ja esat īsts slēpošanas cienītājs, jums nav obligāti vajadzīga karsta vanna. Beigās jums jābūt tik nogurušam, ka jums vairs nerūp, kur nakšņojat, galvenais, lai tur ir ērta gulta un kalna nogāze ir tuvumā. Palieciet lētā motelī.


Seko saviem tēriņiem un uzstādi automātiskos maksājumus

Rūpīgi sekojiet līdzi visiem darījumiem internetbankā, visos kontos, visām kredītkartēm, visiem aizdevumiem un ieguldījumiem. Labs resurss, kur visu savilkt kopā ir Mint.com. Tā ir laba iespēja, kur saņemt bezmaksas brīdinājumus, kad jūsu nauda sāk izsīkt, kā arī novērot savu tēriņu tendences.
Veicot maksājumus internetā, uzstādiet automātiskos maksājumus. Daudzas bankas ļauj automātiski apmaksāt rēķinus, gan uzņēmumiem gan indivīdiem. Izmantojiet šo iespēju - tas ir bez maksas un neprasa gandrīz nekādu piepūli.


Laicīgi gatavo savas maltītes

Pavadiet pāris stundas svētdienā, gatavojot maltītes. Nedēļas laikā būs mazāk stresa, prātojot, ko ēst, un ietaupīsiet laiku stāvēšanai rindās vai braucieniem uz restorānu.
Gatavojot sev ikdienas pusdienas un neēdot restorānos, iespējams ietaupīt vairākus tūkstošus eiro ik gadu.

 

Zini, kad ieguldīt kvalitatīvos produktos

Nežēlojiet naudu lietām, ko daudz izmantojat, īpaši produktīvām, radošām lietām, vai lietām, kas palīdz saglabāt ražīgumu (naži, datori, gultas, darba krēsli, treniņu apmeklējumi).
Jā, arī tas ir naudas taupīšanas veids. Apzināti vai neapzināti pagaidu risinājumi svarīgām lietām ilgtermiņā izmaksā daudz vairāk.


Tērē tikai to, kas tev ir

Klausiet savai debetkartei nevis melīgajai kredītkartei. Nešķērdējiet naudu, kuras jums nav. Kredīti un kredītkartes vilina un liek mānīgi domāt, ka jums ir nauda, kad tās nav.
Nepaspēsiet attapties, kad jums jau būs jāmaksā liels parāds, nemaz nerunājot par milzīgajiem procentiem. Izvairieties maksāt procentus par jebko. Ja jums jau ir parāds ar procentiem, tā apmaksa ir jūsu svarīgākā prioritāte.


Apstājies pusnaktī

Izveidojiet ieradumu pēc pusnakts dzert tikai ūdeni. Tas palīdzēs ietaupīt, ballējoties kopā ar draugiem, vai graužot našķus mājās.
Šī stratēģija neierobežos jūsu pieredzi un sabiedrisko dzīvi, un nespiež jums dzīvot ārkārtīgi taupīgi. Tā vienkārši samazina nevajadzīgus tēriņus.


Izmanto "5 jautājumu likumu"

"Gribās vai vajag? Vai man tas ir nepieciešams? Vai es to lietošu? Cik bieži? Vai tas ir tā vērts?"
Ik reizi, kad par sūri grūti pelnīto algu pērkat kādu preci, iztaujājiet sevi ar šiem jautājumiem. Bieži cilvēki pērk ēdienu, ko neapēd, apģērbu, ko nevalkā, mākslu, kas nepatīk. Šo naudu var droši pataupīt.

 

Esi apmierināts ar to, kas tev jau ir

Gribi lietas, kuras tev jau pieder. Vai tev vajag 5 automašīnas? Vēlme pēc jaunām lietām izriet no neapmierinātības ar to, kas tev jau ir.
Pastāvīga jaunu lietu iegāde ir sacīkstes, kurās nav iespējams uzvarēt. Iemācies gribēt to, kas tev jau ir, un ietaupīsi neticamu naudas daudzumu.

 

Saistītie raksti