Vai lielveikala kartupeļus var stādīt zemē? Atbild eksperts

“Vai var stādīt zemē “Maxima” vai “Lidl” nopērkamos kartupeļus?” jautā kāda dārzkopju foruma dalībnieks. Arī mums šis jautājums šķita interesants, tādēļ sazinājāmies ar kartupeļu audzētāju, lai noskaidrotu atbildi.
Kartupeļus stāda tik dziļi, lai zeme virs tiem būtu aptuveni 5 centimetru biezumā.

FOTO: Shutterstock.com

Kartupeļus stāda tik dziļi, lai zeme virs tiem būtu aptuveni 5 centimetru biezumā.

Izaugt jau izaugs

“Visi kartupeļi ir stādāmi!” saka kartupeļu audzētājs Mārcis Pakalns no zemnieku saimniecības “Piekalnes” Vijciema pagastā. Bet vai kaut kas izaugs arī? “Izaugs, bet slimību uzņēmība un ražība būs atkarīga no tā, cik godprātīgs ir kartupeļu audzētājs, no kura saimniecības tie nāk, vai atjauno sēklu.”

 

Saskaņā ar spēkā esošajiem nosacījumiem katru gadu būtu jāatjauno 10% no kopējā sēklas materiāla. Pārtikas kartupeļu audzētāji, kuru mērķis ir iegūt pēc iespējas lielāku ražu, gan to ne vienmēr ievērojot. 

 

Tajā pašā laikā arī gados vecāki cilvēki laukos ik gadu stāda zemē sēklu no viena un tā paša materiāla. Tradicionāli rudenī pēc novākšanas ražu sašķiro tā, ka lielākos kartupeļus patērē pārtikā, mazākos dod lopiem, bet vidējos pavasarī stāda zemē. “Tad gan var gadīties bezmaz tā – cik iestādi, tik novāc,” M. Pakalns brīdina. 

 

Vēl viens mīnuss, stādot lielveikalā nopērkamos kartupeļus – bieži vien nav zināma šķirne un tas, vai kopā nav sajauktas vairākas. Taču tikpat labi pieejami arī fasēti bumbuļi, kam šķirne minēta uz iepakojuma. 

 

Kā sagatavot sēklu?

Pirms stādīšanas kartupeļus vajadzētu sabērt kastītēs, pārkaisīt ar kūdru un nedēļu uzsildīt, paturot gaismā verandā vai siltumnīcā, lai bumbuļi atmostas un sāk dzīt asnus. 

 

Reklāma
Reklāma

Zemē kartupeļus vajadzētu stādīt tad, kad augsnes temperatūra sasniedz vismaz +8 grādus pēc Celsija. “Lai nav tā, it kā ledus vannā iekāptu,” salīdzina M. Pakalns. 

Ja zeme būs auksta, sēklas materiāls “dabūs šoku” un augšanas procesi uz laiku apstāsies.

Lai augsni labāk uzsiltu, vagas mazdārziņā var uztaisīt jau iepriekš.

 

Vai sēklas kartupeļus vajag griezt vairākās daļās? 

Sibīrijas laikos kartupeļus audzēja arī no mizām, dzirdot jautājumu, atgādina M. Pakalns. Viņš norāda, ka tas, tāpat ka bumbuļu griešana, ir risinājums krīzes situācijā vai gadījumā, kad gribas nodarboties ar eksperimentiem. Ja sēklas pietiek, labāk tomēr zemē dēstīt veselus kartupeļus. Tad tie būs mazāk uzņēmīgi pret slimībām.

 

Kā pareizi stādīt? 

Kartupeļus stāda 30 centimetru jeb pēdas attāluma citu no cita. Ja rodas bažas par to, ka var uznākt aukstuma periods, pēc aizbēršanas vagas var pārklāt ar agrotīklu, lai zeme turpina silt. Tas ļaus ražu iegūt pēc iespējas ātrāk. 

 

Ar kilogramu kartupeļu pietiks aptuveni sešus metrus garai vagai. Tātad ar 10 kilogramiem pietiks 10 šādām vadziņām, un ražu varēs ēst visu vasaru!

Saistītie raksti