Kā pašam izaudzēt “pūpolus”?

Lieldienu galda klājumu grūti iedomāties bez plaucētiem bērzu un pūpolu zariem. Nereti tos nolaužam kādā ceļmalā vai pērkam tirgū. Taču kā izaudzēt pūpolus pašam? To skaidro meža dizaina dārza “Forest Designed” saimnieks Uldis Šmits.
Mīkstos, sudrabainos kamoliņus var izaudzēt no spraudeņiem, kam materiāls ņemts dabā.

FOTO: Shutterstock.com

Mīkstos, sudrabainos kamoliņus var izaudzēt no spraudeņiem, kam materiāls ņemts dabā.

Vai var izaudzēt no zara vāzē?

Pūpoli ir vītolu ģints augu – vītolu, blīgznu un kārklu – vīrišķās ziedkopas, skaidro U. Šmits. To var izaudzēt arī no spraudeņa, ko veido no zariņa, kas svētku laikā likts uz galda.

Lai spraudenis veiksmīgāk apsakņotos, to ieteicams pamērcēt apsakņošanas šķidrumā. Tāds nopērkams jebkurā dārzkopības veikalā, piemēram, “Depo”, “K Senukai”. 

Apsakņošanas šķidrums spraudenim iedos stresa hormonu, un tas labāk dzīs saknes. To var dēstīt gan podā, gan arī dārzā. 

Ja pastāv risks, ka vēl var uznākt sals, labāk būtu spraudeni dēstīt podiņā un paturēt aptuveni mēnesi uz palodzes, lai izplaukst un apsakņojas. Pēc tam var droši stādīt arī dārzā. Galvenais būtu rūpēties par to, lai augsne būtu mitra un neizžūtu. 

 

Vai ir alternatīvas?

Reklāma
Reklāma

Taču, ja nav laika un gribēšanas ņemties ar spraudeņa apsakņošanu un audzēšanu, droši var doties uz kādu audzētavu vai tirgu, kur iespējams iegādāties jau gatavus stādus. 

“No dabas var dabūt tikai parastās koku sugas, bet stādaudzētavās iespējams iegādāties skaistus dekoratīvus dažāda veida kokus, kuriem attīstās pūpoli,” stāsta U. Šmits. “Man ir parastā blīgzna, bet tēvam dārzā aug nokarenais vītols.”

 

Kas jāievēro stādot?

Dažādu vītolu sugu audzēšanai ieteicams izvēlēties nevis melnzemi vai kūdru, bet pēc iespējas smagāku augsni, piemēram, smilšmālu. Tas ir svarīgi tādēļ, ka šim kokam patīk mitra augsne, kas ātri neizžūst. Vajadzētu arī izvēlēties arī pēc iespējas saulaināku vietu. 

Saistītie raksti