Olas dzeltenuma spilgtums ir atkarīgs no tā, ko ēd vista

Nereti mēdz uzskatīt, ka olas kvalitāti nosaka tās dzeltenuma krāsa, kaut gan tā ir atkarīga no tā, ko ēd dējējvista, un nekādā veidā "nesignalizē", vai ola ir vairāk vai mazāk dabīga, vai uzturvielām bagātāka.
Olas dzeltenuma spilgtums ir atkarīgs no tā, ko ēd vista

FOTO: Unsplash.com

Ja dējējvista vairāk pārtiek no kviešiem, tad olu dzeltenums būs blāvāks, savukārt, ja barībā ir vairāk kukurūza vai karotīnu saturoši elementi, tad dzeltenums būs spilgtāks.

"Vistai dienā ir nepieciešami aptuveni 120 grami barības, Latvijas ražotāji visbiežāk izmanto arī Latvijas graudus, tostarp kviešus un auzu klijas, arī kukurūzu. Turklāt barība tiek papildināta ar augu eļļu, sojas un saulespuķu spraukumiem, vitamīniem un minerālvielām un citiem elementiem. Tas palīdz rūpēties par dējējvistas veselību un galu galā, lai izdētā ola būtu uzturvielām bagāta," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha. 

Olas čaumalas krāsa ir atkarīga no vistu šķirnes

Reklāma
Reklāma

Olas čaumalas krāsa ir atkarīga no vistu šķirnes. Vistām ar gaišām spalvām un ausu ļipiņām ir gaišas olas, bet brūnajām vistām ar sarkanām austiņām – brūnas. Latvijas vistu dētās olas lielākoties brūnas vai bēšas. Savukārt spilgti baltās olas visbiežāk ir ievestas no trešajām valstīm ārpus Eiropas Savienības.

Saistītie raksti